Gadgets Nieuws Smartwatches

Zullen slimme ringen onze interactie met tech veranderen?

Zullen slimme ringen onze interactie met tech veranderen?

Wearable technologie is de afgelopen tien jaar met grote sprongen vooruitgegaan, en de allernieuwste slanke smartwatches zorgen ervoor dat de vroege modellen nu op grote enkelmonitors lijken. Ze zijn desondanks nog steeds niet bepaald subtiel, met hun helder verlichte schermen en pieptonen.

Dit is waar de slimme ringen in beeld komen. Ze bestaan al jaren in de nichemarkt, maar omdat Samsung dit jaar de Galaxy Ring lanceert en Apple naar verluidt ook met het idee van een eigen slimme ring speelt, lijkt het erop dat dit concept eindelijk mainstream gaat worden.

Wat zijn slimme ringen en wat kunnen ze voor jouw smart home betekenen? Lees zeker verder om hier allemaal achter te komen.

Wat zijn slimme ringen

Slimme ringen zijn, met hun toegevoegde technologie onder het oppervlak, een compleet nieuwe blik op de traditionele vinger sieraden. Op maat gemaakt en aan de vinger gedragen (net zoals traditionele ringen), bevatten deze ringen een aantal sensoren onder het oppervlak en gebruiken ze over het algemeen Bluetooth technologie om deze geregistreerde informatie naar je smartphone te verzenden.

De sensoren en functionaliteit van deze slimme ringen variëren van maker tot maker, maar over het algemeen heb je een fotoplethysmografie (PPG) sensor voor het controleren van hartslag- en bloedvolumevariaties. Met daarnaast een versnellingsmeter en gyroscoop voor het volgen van de bewegingen.

De meer geavanceerde slimme ringen kunnen ook functionaliteiten bevatten als een perifere zuurstofverzadiging sensor (SpO2) voor het meten van de bloed oxygenatie, een sensor voor electrodermale activiteit (EDA) om iemands stresslevel te volgen, en/of een temperatuursensor.

Wat kunnen de slimme ringen doen?

De sensoren en connectiviteit in slimme ringen bieden samen veel van dezelfde mogelijkheden als de beste fitnesstrackers, zoals de Huawei Watch Fit 3.

Deze sensoren bieden voornamelijk inzicht in je gezondheid en beweging, waardoor je uitstekende inzichten krijgt over de hartslag, het zuurstofgehalte in het bloed en de slaapkwaliteit. Dit terwijl je jouw activiteitenniveau inschat in termen van stappen, afstand en verbrande calorieën.

Naast het passief tracken van lichaamsgegevens, bieden de slimme ringen ook vaak de mogelijkheid om bepaalde telefoonbedieningen naar jouw vinger over te brengen. Met de slimme ringen die van een NFC chip voorzien zijn kun je geheel contactloos betalen zonder je creditcard of bankpas te pakken, en heb je mogelijk ook de mogelijkheid om het afspelen van muziek op je mobieltje op afstand te regelen.

Als je smartphone op mute staat, dan zal jouw slimme ring waarschijnlijk ook even zachtjes zoemen om je van inkomende oproepen of berichten op de hoogte te stellen.

Welke voordelen bieden slimme ringen ten opzichte van andere wearables?

Met grotendeels dezelfde functionaliteit als andere wearables, vraag je je misschien af waarom mensen voor een slimme ring zouden kiezen in plaats van bijvoorbeeld een Apple Watch. Dit komt grotendeels op twee redenen neer: subtiliteit en batterijduur.

Deze twee zijn zelfs feitelijk verwant. Een slimme ring is aanzienlijk ingetogener dan een smartwatch, omdat het klein, licht en discreet is. Het is immers niet voorzien van een groot scherm dat oplicht wanneer je een sms ontvangt.

Het scherm van een wearable – en de stroom die nodig is om het te verlichten, vooral bij displays die altijd aan staan – is één van de grootste verbruikers van de batterij van een smartwatch. Zonder een scherm om van stroom te hoeven voorzien, gaan slimme ringen veelal een week op één lading mee. Ook al zijn hun batterijen aanzienlijk kleiner.

Dit brengt uiteraard ook nadelen met zich mee. Het ontbreken van een scherm betekent dat je altijd via een bijbehorende app de gegevens van je smart ring moet ophalen. Het is bovendien een stuk lastiger om eraan te denken je jouw smart ring opgeladen moet houden, want er zijn geen duidelijke visuele meldingen die jou dan waarschuwen voor een dreigende lege batterij.

Hoe kunnen de nieuwe slimme ringen de smart homes transformeren?

Op dit moment concentreren de slimme ringen, zoals de Oura Ring en Ultrahuman Ring Air, zich op gezondheidsstatistieken in plaats van een smart home functionaliteit, maar het potentieel is zeker aanwezig. De eerste slimme ring gericht op het besturen van jouw smart home zal naar verwachting later dit jaar arriveren.

De Lotus Ring, die op de CES 2024 onthuld werd, is een slimme ring die speciaal is ontworpen om het bedienen van jouw smart home eenvoudiger te maken. In combinatie met opklikbare schakelaar afdekkingen maakt het gebruik van infrarood signalen, zodat je alles waarmee je communiceert via een bestaande schakelaar met aanwijs- en klikgebaren kunt bedienen. Denk in dit geval aan slimme lampen, ventilatoren enzovoort.

Deze slimme ring is voornamelijk gericht op mensen met een beperkte mobiliteit en is dus niet direct voor slimme huizen als zodanig  bedoeld. Zoals gezegd vereist het immers dat er infraroodschakelaarafdekkingen op bestaande schakelaars worden aangesloten. Het laat desondanks mogelijkheden zien waar andere techfabrikanten in de toekomst ook aan zouden kunnen denken.

Met zijn bestaande verzameling van smart home technologie zou Samsung bijzonder goed gepositioneerd kunnen zijn om hiervan te profiteren. De aankomende Galaxy Ring van het bedrijf heeft echter nog geen volledige lijst met mogelijke functies. Er wordt daarentegen al wel over een mogelijke SmartThings integratie gesproken.

De Amerikaanse media website CNET meldt hierover dat “het bedrijf zegt dat dit functies zou kunnen omvatten zoals het bedienen van aangesloten lampen op basis van je slaapbehoeften of het instellen van waarschuwingen voor medicijnen.”

Dat is natuurlijk nog maar het topje van de ijsberg voor het algehele smart home potentieel van slimme ringen. Want als er een Bluetooth functie is ingebouwd, dan is het zeker mogelijk dat fabrikanten ze dusdanig kunnen bouwen om als zenders te fungeren. Ze kunnen jouw smart home apparaten dan informeren wanneer jij binnen bereik bent.

Dat kan op deze manier van alles triggeren: van slimme lampen die aangaan als je een kamer binnenkomt, tot slimme sloten die op magische wijze worden ontgrendeld en vergrendeld als je nadert of weggaat.

Dit is voorlopig helaas allemaal nog theoretisch, maar als de slimme ringen dit jaar een vlucht nemen zoals velen verwachten, wees dan niet verbaasd als de techfabrikanten serieus naar het potentieel van het gebruik van slimme ringen in een smart home gaan kijken.

Bron