Trending AI / ChatGPT Nieuws

Zijn we het vertrouwen in technologie kwijt?

Zijn we het vertrouwen in technologie kwijt?

Als het om technologie gaat, dan zijn we nog nooit eerder hier zo afhankelijk van en op onze hoede voor geweest. De samenleving is steeds meer online verbonden, maar ook eenzamer; productiever, maar ook meer opgebrand; we hebben nu veel meer privacytools, maar aantoonbaar minder privacy.

Er is geen twijfel over dat sommige tech innovaties universeel geweldig zijn geweest. De formule voor een nieuw antibioticum dat een voorheen dodelijke ziekenhuis superbacterie doodde, werd bijvoorbeeld door een AI tool uitgevonden.

Machines die koolstofdioxide uit de lucht kunnen zuigen, kunnen een enorme hulp zijn in de strijd tegen de klimaatverandering. Videogames en films zijn spannender en leuker dan ooit vanwege betere beeldschermen en betere grafische effecten.

De keerzijde van technologie

Maar aan de andere kant domineren tech gerelateerde schandalen de krantenkoppen. Verhalen over datalekken, cyberaanvallen en gruwelijk online misbruik zijn regelmatig in het nieuws.

In Groot-Brittannië heeft een uiterst gebrekkige boekhoudsoftware tot valse veroordelingen van fraude geleid voor honderden onschuldige postkantoor medewerkers. Dit blinde vertrouwen in technologie heeft daar ook zeker een nationale verontwaardiging veroorzaakt.

Zoals alles heeft ook technologie dus een donkere keerzijde. Het is daarmee een tweesnijdend zwaard. Of met andere woorden: onze relatie met technologie is best wel ingewikkeld!

De dominatie van technologie

Het is daarom ook een belangrijke vraag of het bovenstaande er inderdaad toe leidt dat mensen het vertrouwen verliezen in de krachtige beschikbare technische hulpmiddelen. Het gaat in dit geval zowel om de hard- als software die zich zo dominant in ons moderne leven hebben ingevoegd en ook veel ontwrichting hebben veroorzaakt.

Volgens sommige techneuten is dit niet echt méér dan gebruikelijk. Het kan nogal cyclisch zijn. Denk in dit geval aan de ontwikkelingen van de gegevensprivacy, AI, robotica, privacy, social media, banen, welzijn, et cetera. Het blijven echter belangrijke aandachtspunten om in de gaten te houden.

Deze bedachtzaamheid helpt consumenten en bedrijven om bewuster te zijn over wat ze aan tech accepteren en adapteren. Het helpt toezichthouders bovendien om na te denken over waar zij hun aandacht op moeten richten.

De angst voor de AI technologie

Iedereen gebruikt technologie. Het zou daardoor verkeerd zijn om te zeggen dat we ons vertrouwen erin verliezen. Desondanks zijn velen het er wel mee eens dat mensen steeds banger worden voor de implicaties ervan. Dit vooral als het gaat om de impact van de steeds sneller voortschrijdende AI tools op de werkgelegenheid.

Een recent rapport van het Internationale Monetaire Fonds suggereerde daarover onlangs dat 40% van alle huidige banen door AI getroffen zal worden! Maar het is niet alleen het verlies van banen waar mensen bang voor zijn als het om AI technologie gaat.

Er bestaat een legitieme bezorgdheid dat krachtige geautomatiseerde tools die in de toekomst belangrijke beslissingen over ons gaan nemen, een onbedoelde discriminatie en vooroordelen zullen vertonen. Dit kan wellicht met onze gezondheidszorg te maken hebben of in een gerechtelijk proces.

Er zijn in dit geval behoorlijke dilemma’s over de data waarmee deze tools zijn getraind en van wie deze afkomstig zijn. Aan de extremere kant is er de existentiële dreiging van de vernietiging van de mensheid door uit de hand gelopen machines.

Welkom bij de Terminator film franchise denken we dan maar… In principe zouden mensen, als er een groot tech probleem is, op zo’n moment moeten stoppen met het gebruik van deze technologie.

Technologie die IT personeel vervangt

Hoe zit het daarnaast met de technologiesector zelf? Werknemers in deze sector dachten in eerste instantie dat ze veilig waren voor de nieuwe golf van automatisering. Maar nu behoren zij ook tot de personen die mogelijk vervangen worden!

Onder meer vervangen door AI tools die werk afleveren die vergelijkbaar is met het tech personeel zelf. Veel mensen hebben daardoor momenteel zelfs een existentiële crisis!

De techindustrie volgers hadden AI al een flinke poos terug aan de horizon zien verschijnen. Ondanks dat was iedereen toch nog flink overdonderd door de dramatische impact van de lancering van slechts één tech product: ChatGPT.

Sam Altman, de baas van de firma OpenAI die ChatGPT heeft gemaakt, zegt bovendien dat ChatGPT 5 alles gaat veranderen! Want de vooruitgang die er in 2024 ten opzichte van de huidige versie te zien zal zijn is enorm.

Zijn we het vertrouwen in technologie kwijt conclusie

Is het dan nu niet de hoogste tijd om alle tech zaken een beetje te vertragen? Uit een recent onderzoek van het PR bureau Edelman bleek dat iets meer dan de helft van de mensen in Groot-Brittannië vond dat de technologische innovatie zich te snel ontwikkelde, en 70% vond dat de huidige tech CEO’s de nieuwe technologieën maar iets langzamer moeten ontwikkelen.

Realistisch gezien is de kans dat dit gebeurt echter vrijwel nul! Al het geld en de macht die nu vooral naar de AI sector toestromen, spreken immers voor zich. Maar de stroom van het publieke debat die hier omheen blijft wervelt, is uiteraard ook behoorlijk gezond. Het laat zien dat we niet langer blindelings alle nieuwe technologie omarmen, en dat is een bijzonder goed ding!

Bron