Smartphones Gadgets

Zijn onze smartphones nu echt te slim?

Zijn onze smartphones nu echt te slim?

Waarom worden onze smartphones ‘smart’ genoemd? Zijn deze slimme telefoons nu ook daadwerkelijk slimmer dan ons mensen? Of worden deze mobieltjes gewoon ‘slim’ genoemd, zodat wij ze dan sneller zullen kopen? 

We zijn door de jaren heen met z’n allen flink gefascineerd geraakt door wat de moderne smartphones allemaal kunnen doen. Denk bijvoorbeeld aan geavanceerde (online) games, Zoom, TikTok en nog veel meer. Zo zou je dan ook bijzonder makkelijk de reden kunnen vergeten waarvoor deze gadgets in de eerste plaats zijn gemaakt. Namelijk dat wij er simpel mee kunnen bellen om zo iedereen ter wereld direct te kunnen bereiken.

Smartphones horen van alles!

De eerste reden waarom smartphones een stuk slimmer dan ons zijn. Is omdat dat ze dingen kunnen horen of waarnemen die wij niet kunnen horen. De mobiele telefoonsignalen worden immers als elektromagnetische golven via de atmosfeer uitgezonden. De 5G golven gebruiken hiervoor bijvoorbeeld 700 megahertz (MHz), 3,5 gigahertz (GHz) en 26 GHz frequentiebanden.

Ze kunnen op deze wijze golven detecteren die tot maar liefs 1.900.000.000 keer per seconde trillen! Als wij mensen onze oren gebruiken om de geluidsgolven te horen die er in de lucht uitgezonden worden. Dan gebeurd dit slechts met een frequentie tussen de 20 tot 20.000 trillingen per seconde. 

En omdat een smartphone uiteraard ook een microfoon bevat. Kan deze slimme gadget natuurlijk ook audiogolven in dezelfde frequentie als ons menselijk oor detecteren. Het kan bovendien door middel van haar luidspreker geluiden met een groter bereik reproduceren dan die onze menselijke stembanden kunnen weergeven.

Smartphones zien ook van alles!

Mensen worden daarnaast door de smartphones verslagen als het om het zien van dingen gaat! De meeste mobiele telefoons bevatten nu per slot van rekening scherpe digitale camera’s met een zeer hoge resolutie. Die zien het licht precies zoals wij mensen het ook zien.  Dit licht is wat wij het zichtbare spectrum noemen. Ofwel de kleuren van een regenboog die tussen de 400 (rood) en 790 (violet) THz vallen. Veel smartphone camera’s kunnen tegenwoordig zelfs het licht dat onder deze 400 THz grens valt zien. Zo kunnen ze dus met infrarood zien!

De complexe wereld achter alle smartphone apps.

Zijn de smartphones echt te slim?

De moderne smartphones kunnen dus zowel beter zien en horen. Plus (via GPS) hun omgeving zelfs beter aanvoelen dan dat wij mensen dat kunnen. Ze kunnen ook veel sneller allerlei complexe wiskunde sommen dan ons doen (denk alleen maar aan de kracht van gaming). En ze hebben bovendien perfecte herinneringen. Zo kunnen ze onder meer duizenden mp3-tjes opslaan zonder daarbij een enkele noot te vergeten! 

Maar ze zijn misschien niet echt uitzonderlijk slim. Want alle moderne mobieltjes en hun digitale technologieën als geheel zijn enkel zo populair omdat wij mensen deze in staat stellen om slimmer te zijn! Sterker nog, de smartphone waarop jij dit blogbericht nu waarschijnlijk leest, maakt jou misschien ook een nog slimmer persoon! Want er zijn direct al vier manieren waarop je smartphone jou toch wat slimmer maakt.

Smartphones verstrekken de informatie zoals wij dat willen

De hedendaagse technologie is volledig aanpasbaar. Hoewel je slimme mobiele telefoon mogelijk vooraf al met allerlei apps is geladen. Om jou zo te helpen om het weer te checken of de koers van crypto’s te volgen. Zijn er ook duizenden andere apps beschikbaar, die jou wellicht zelfs nog beter dan de native apps georganiseerd houden. Of op nog slimmere manieren allerlei informatie naar je te sturen.

Smartphones gebruiken een gedeelde kennis om ons slimmer te maken 

Het toegenomen gebruik van mobiele apps heeft voor tal van uitvinders en slimmeriken de deur geopend om onze tech wereld makkelijker te maken. Dus als jij je leven ook graag wat soepeler wilt laten draaien. Dan is daar waarschijnlijk wel een geschikte app voor.

Smartphones maken ons geheugen beter

Smartphones kunnen je zelfs een stuk slimmer maken, omdat ze jou helpen om je geheugen vrij te maken. Het geheugen dat je normaal gesproken voor alledaagse informatie zou gebruiken. Deze ‘lege hersencellen’ kun je nu voor iets anders gebruiken.

Smartphones kunnen ons IQ verbeteren

Volgens een studie van de Amerikaanse mediaorganisatie Psychology Today spelen de hedendaagse smartphones mogelijk een rol bij het verhogen van het algehele IQ van onze hele samenleving. Deze toename wordt mogelijk gemaakt door de verbetering van onze non-verbale redeneervaardigheden. Dit zijn vaardigheden die door de manier waarop onze hersenen de informatie van onze mobieltjes en andere technologieën verwerken mogelijk gemaakt worden.

Conclusie van zijn onze smartphones nu echt te slim?

Smartphones zijn op zich sublieme tech apparaten. Ze zijn dan ook met behulp van een verbluffende wetenschap en technologie gebouwd. Maar uiteindelijk is het belangrijkste van al deze smartphones dat ze ons mensen subliem in staat stellen om nog slimmer te zijn of worden. Het is dus maar fijn dat die slimme telefoons er zijn. En we weten daarbij wel zeker dat ze ons ook nog een behoorlijk lange poos in blijven steunen!