Tech Hardware Nieuws

WiFi is ouderwets, bereid je liever op LiFi voor

WiFi is ouderwets, bereid je liever op LiFi voor

De populaire WiFi standaard is wellicht al op weg richting de uitgang, ook al komt WiFi 7 net in onze wereld binnenstappen. Volgens de Amerikaanse technologie nieuwswebsite ‘The Verge’ heeft de IEEE-standaard organisatie, die onder meer toezicht houdt op WiFi de IEEE 802.11bb, de licht communicatiestandaard vrijgegeven die de opkomende LiFi technologie zal dekken.

LiFi gebruikt infraroodlicht

In plaats van draadloze netwerksignalen te gebruiken, gebruikt LiFi onzichtbaar (in ieder geval voor het menselijk oog) infraroodlicht om een op licht gebaseerde draadloze optische connectiviteit te leveren. Het doet dit met snelheden die tot 100 keer sneller dan WiFi zijn!

Licht kan immers zonder enige radio-interferentie signalen leveren en LiFi heeft daarvoor zelfs al een concurrerende standaard, de G.9991 van de International Telecommunication Union. The Verge merkte daarnaast op dat deze standaard al met de data stralende lampen van Signify wordt gebruikt.

Fraunhofer HHI, een ontwikkelaar van mobiele en optische communicatienetwerken, legt de potentiële voordelen van LiFi uit in de onderstaande video. Eén van die voordelen is de mogelijkheid om LiFi zenders in verlichtingsarmaturen te installeren. Een ander voordeel lijkt te zijn dat LiFi niet door muren lekt, zoals WiFi dat wel doet, iets wat de beveiliging van de overdracht van data flink kan verbeteren.

Datasnelheden tot 224 GB per seconde!

Een ander techbedrijf genaamd pureLiFi heeft in februari van dit jaar het Light Antenna One systeem uitgebracht dat ook aan de 802.11bb normen voldoet. Dit is een unieke module die in smartphones zou kunnen passen. De fabrikant beweert hierover dat het datasnelheden van meer dan 1 Gbps kan leveren!

Light Antenna One is echter enkel geclassificeerd om met apparaten te communiceren op minder dan 3 meter afstand van elkaar. En bij het terugzenden van data heeft het slechts een gezichtsveld van 24 graden. Desondanks beweert de fabrikant van de Light Antenna One er klaar voor te zijn ‘om voor het eerst massale integratie van LiFi mogelijk te maken’.

De lifi.co website vermeldt dat het soort licht de LiFi snelheid ook kan beïnvloeden. Er is met een enkele blauwe LED gegevenssnelheden tot 3,5 gigabyte (GB) per seconde mogelijk. Wit licht levert daarentegen ‘slechts’ 1,7 gigabyte (GB) per seconde.

Deze LiFi nieuwe technologie kan zo in theorie snelheden tot 224 GB per seconde bieden. Dat is behoorlijk sneller dan de gemiddelde downloadsnelheid van 40Gbps die voor de WiFi 7 standaard wordt verwacht.

Enkele voordelen van LiFi op een rij

  • Een betere beveiliging, omdat de signalen minder snel door muren lekken.
  • LiFi zenders kunnen eenvoudig in verlichtingsarmaturen geïnstalleerd worden die al in kantoren gebruikt worden.
  • De hogere datasnelheden van LiFi kunnen zeer zeker de snelle connectiviteit opleveren waar Augmented Reality, Virtual Reality en gaming apparaten optimaal van kunnen profiteren.
  • Naast de hogere downloadsnelheden, belooft LiFi bovendien lage latenties te leveren.

Conclusie van WiFi is ouderwets, bereid je liever op LiFi voor

Hoewel het potentieel voor LiFi zonder twijfel opwindend is, is het belangrijk om voorlopig nog wel even nuchter over de technologie te blijven. Deze interessante tech staat immers nog in de kinderschoenen. Dus is het ook nog onduidelijk welke minpunten deze technologie met zich mee zou kunnen brengen.

Om nog maar te zwijgen over de zware strijd die het zal hebben om alle techneuten te overtuigen om van WiFi naar LiFi over te stappen. Maar de recente release van de nieuwe IEEE 802.11bb standaard is ondanks dit absoluut een grote stap voorwaarts te noemen!

Dit is dan ook nog maar het begin van de LiFi standaard. Misschien praten we hierover een aantal jaar met z’n allen wel net zo over, als dat we nu al over WiFi doen.

Futuristic smart city with 5G global network technology

Bron1, bron2 & bron3