Smartwatches Gadgets

Wat kan een top smartwatch voor de gezondheid van jouw hart betekenen?

Wat kan een top smartwatch voor de gezondheid van jouw hart betekenen?

Smartwatches houden je planning, locatie en activiteiten bij. Steeds meer smartwatch modellen bieden daarbij ook een hart tracking mogelijkheid. Maar kunnen ze de gezondheid van jouw hart goed in de gaten houden?

De meeste smartwatches houden je hartslag bij. En de allernieuwste modellen bieden zelfs een ECG en bloeddrukmonitoring. Wij van detechtrends.nl zullen in dit artikel onderzoeken hoe smartwatches bij de gezondheid van jouw hart kunnen helpen en wat hun beperkingen zijn.

Hoe de achterkant van een Apple Watch de gezondheid van jou checkt.

Hoe werken smartwatches voor de gezondheid van je hart?

De moderne smartwatches voeren hun hartbewaking ‘magie’ door middel van fotoplethysmografie (PPG) technologie uit. Speciale LED lampjes en sensoren meten op deze wijze de veranderingen in de bloedstroom bij elke hartslag. De smartwatch berekent vervolgens hoe vaak het hart elke minuut klopt: dat is dan je hartslag. De smartwatch developers ontwikkelden daarnaast een vergelijkbare technologie om de bloeddruk te meten.

Het hart trekt normaliter regelmatig samen. Wat betekent dat er ongeveer evenveel tijd tussen elke hartslag verstrijkt. Maar bij boezemfibrilleren klopt het hart onregelmatiger. Omdat boezemfibrilleren met gevaarlijke bloedstolsels verband houdt, is het handig om te weten hoe vaak het hart in dit ritme zit. Sommige smartwatches bieden daarvoor speciale algoritmen die de PPG lichttechnologie kan gebruiken om het boezemfibrilleren te detecteren.

  

Kan een smartwatch hartproblemen detecteren?

Ja en nee. De smartwatches die nu verkrijgbaar zijn, verstrekken zeer beperkte informatie over jouw hart. De exacte mogelijkheden zijn veelal afhankelijk van de soort smartwatch die jij hebt.

Dit zijn de mogelijke gegevens die een smartwatch jou over de gezondheid van jouw hart kan geven:

* Hartslagdetectie. Dit kan een hartslagberekening zijn, hartslagvariabiliteit (de veranderingen in de tijd tussen elke hartslag) en waarschuwingen voor een abnormaal hoge of lage hartslag.

* Atriale fibrillatiedetectie. Dit is de enige aritmie waarvoor de Amerikaanse FDA toestemming heeft gegeven om door sommige smartwatches te detecteren. De horloges die boezemfibrilleren kunnen detecteren, doen dit met behulp van PPG en een single-lead ECG.

* Bloeddrukdetectie. Enkel een speciale smartwatch met een ingebouwde opblaasbare manchet kan dit precies meten. Maar soms kan dezelfde lichtsensortechnologie (PPG) die gebruikt wordt om de hartslag te detecteren dit ook meten.

* Bloedzuurstofniveau. Dit kan informatie geven over hoe goed jouw hart bloed naar de longen plus de rest van het lichaam laat circuleren.

Smartwatches kunnen zeker geen ernstige aandoeningen detecteren. Zoals een hartaanval, hartfalen, beroerte en vele andere hartaandoeningen. Daarom is het altijd het beste om direct contact met jouw huisarts of hartspecialist op te nemen. Vooral als jij symptomen hebt die mogelijk met jouw hart verband houden. Zoals pijn op de borst, kortademigheid of hartkloppingen. Vertrouw in dit geval absoluut niet op een wearable voor een diagnose!

Fitbit smartwatch gezondheid functies

Kunnen smartwatches boezemfibrilleren detecteren?

Ja, maar dit is wel van het model afhankelijk. De nieuwe Apple Watches doen daarvoor de meeste onderzoeken. Daardoor zijn ze redelijk nauwkeurig voor het detecteren van atriumfibrilleren. In één medisch onderzoek kwamen de boezemfibrillatiemeldingen op de Apple Watch in 84% van de gevallen overeen met de atriumfibrillatie episodes op een medische hartmonitor.

In een ander onderzoek identificeerden de Fitbit apparaten de atriumfibrillatie episodes in 98% van de gevallen correct. Fitbit bracht bovendien onlangs hun allernieuwste smartwatch technologie voor atriale fibrillatie op de markt.

Maar maakt het uit? Welk effect heeft deze smartwatch detectie op de algehele gezondheid? Welnu, er zijn aanwijzingen dat detectie van boezemfibrilleren door een smartwatch kan helpen op de zorgkosten te besparen.

Uit een onderzoek waarbij een groep van 30 miljoen 65-plussers werd gesimuleerd, bleek dat deze smartwatches kosteneffectiever waren dan de traditionele detectiemethoden voor boezemfibrilleren. Ofwel de ECG’s met 12 afleidingen en polsmetingen.

Deze smartwatch detectie van boezemfibrilleren werd ook met een vermindering van het aantal beroertes in verband gebracht, maar helaas ook met een toename van het aantal bloedingen (door het gebruik van bloedverdunners).

  

Zijn smartwatches goed voor bloeddrukproblemen?

De smartwatch bloeddrukdetectie is nog een werk in uitvoering. De Omron Heartguide is de enige smartwatch die door de FDA voor bloeddrukmeting is goedgekeurd, maar is nog niet in Nederland verkrijgbaar. Het maakt gebruik van een opblaasbare manchet in de horlogeband. Dat is met de bloeddrukmanchetten bij de dokter vergelijkbaar.

Andere smartwatch techbedrijven ontwikkelden de fotoplethysmografietechnologie die al voor hartslagmetingen wordt gebruikt. Bedrijven zoals Valencell en Fitbit zijn deze technologie nog steeds aan het valideren. Dus het is nog niet helemaal productieklaar.

Dus als het om het bewaken van de bloeddruk gaat. Dan worden de meest nauwkeurige metingen nog steeds met een traditionele automatische armmanchet gedaan. Dat kan thuis of op het kantoor van een zorgverlener.

Samsung smartwatch gezondheid functies.

Wat is de beste smartwatch voor de gezondheid van jouw hart?

De meeste smartwatches bieden nu hartfuncties. Het merk en model smartwatch dat jij daarvoor kiest, is dus een persoonlijke beslissing. Maar vergeet in dit geval niet dat geen enkele smartwatch de plaats van regelmatige controles door jouw huisarts of andere specialist kan innemen.

Dit is een overzicht van enkele smartwatch merken met modellen met hartfuncties:

Apple. Hartslagdetectie, atriale fibrillatiedetectie, bloedzuurstofdetectie

Samsung. Hartslagdetectie, atriale fibrillatiedetectie, bloedzuurstofdetectie

Fitbit. Hartslagdetectie, atriale fibrillatiedetectie, bloedzuurstofdetectie

Google: hartslagdetectie, atriale fibrillatiedetectie

Omron: hartslagdetectie, bloeddrukdetectie Garmin: hartslagdetectie, bloedzuurstofdetectie

  

Wat zijn de belangrijkste beperkingen van smartwatches voor hartproblemen?

De smartwatches van nu zijn te beperkt in wat ze precies kunnen meten en detecteren. Smartwatches worden daarom nog niet als instrumenten van klinische kwaliteit beschouwd voor het diagnosticeren van hartproblemen.

De meeste cardiologen zullen dus waarschijnlijk geen smartwatch voor jouw hartbewaking aanbevelen. Want ze zijn zeker niet uitgerust om de plaats van een zorgverlener in te nemen. Of het verrichten van een volledig 12-afleidingen elektrocardiogram in het kantoor van een zorgverlener.

Een uitzondering is echter als jij boezemfibrilleren hebt. Een smartwatch kan in deze situatie zeker nuttig zijn om te controleren hoe vaak dit hartritme optreedt. En met welke hartslag. Dit kan jou en jouw medische specialist helpen jouw medicijnen voor deze aandoening beter te beheren.

Smartwatch gezondheid functies van verschillende tech fabrikanten.

Kan een smartwatch je leven redden?

Dit is goed mogelijk. Maar niet om de redenen die jij zou denken. De levensreddende acties via een smartwatch vinden vooral vanwege hun valdetectie en SOS oproepen functies plaats. Deze kunnen de hulpdiensten immers bij (grote) plotselinge problemen waarschuwen.

Onthoud daarom (nogmaals) dat een smartwatch geen vervanging is voor het regelmatig zien van jouw huisarts of hartspecialist. En je wilt bovendien gezond eten en actief blijven om jouw risico op hartaandoeningen te verminderen.

  

Waar het uiteindelijk op neer komt

Smartwatches kunnen de gezondheid van jouw hart zeker bewaken, maar enkel op beperkte manieren. Ze kunnen helaas niet levensbedreigende problemen zoals een hartaanval, hartfalen en beroerte detecteren.

Een smartwatch van Bcc.nl of Expert.nl is daarom nog niet noodzakelijkerwijs een onmisbaar accessoire voor het monitoren van de gezondheid van jouw hart. Als jij er desondanks toch om deze reden in wilt investeren. Praat dan eerst met een zorgverlener over hoe deze wearable jou daarbij kan assisteren.