Trending AI / ChatGPT Nieuws

Wat is generatieve AI? De wereld van LLM’s, ChatGPT en chatbots

Wat is generatieve AI? De wereld van LLM’s, ChatGPT en chatbots

AI, het is absoluut overal en verschijnt nu ook in werkelijk alles! Maar wanneer heeft AI de grote sprong gemaakt naar de echte wereld en, wat nog belangrijker is , wat houdt dit eigenlijk in? Het is zonder twijfel een dappere nieuwe wereld waar we met z’n allen naartoe gaan… en jij bent daarin echt niet de enige als je niet zeker weet wat er precies aan de hand is terwijl we onze generatieve AI transitie reis meemaken.

Gelukkig is de huidige AI, hoewel complex in gebruik, relatief eenvoudig te begrijpen. Beter nog: het is hoogst onwaarschijnlijk dat het Hollywood idee over AI die de mensheid tot slaaf wil maken en de aarde in een apocalyptische woestenij wil veranderen waar zal zijn. Althans voorlopig nog…

Dus laten we deze inleiding kort houden en verdergaan. We melden jou hier eerst wat fundamentele en saaie info over kunstmatige intelligentie, voordat we vertellen waarin generatieve AI momenteel online furore maakt.

Wat is generatieve AI precies?

Wanneer er echter in huidige technologische termen (of ‘de echte wereld’) over generatieve AI wordt gesproken, dan verwijst dit naar het vermogen van een machine of een stukje software om intelligente taken uit te voeren die gewoonlijk door mensen of andere intelligente dieren worden uitgevoerd. Intelligente taken vereisen simpel gezegd een bepaald niveau van leren, aanpassing en besluitvorming om te kunnen worden voltooid.

Deze taken vereisen complexe gedachten (of intelligentie) om uit te voeren. Een computer of een softwareprogramma mist echter (nog) het vermogen om onafhankelijk te handelen zoals een mens dat kan. In plaats daarvan moet het worden geprogrammeerd en geïnstrueerd over hoe elke stap moet worden uitgevoerd.

Dit omvat wat en hoe we moeten leren, aanpassen en beslissingen nemen met de beschikbare informatie. Hoewel een computer dan in staat is een strikte reeks regels te volgen om soortgelijke resultaten te produceren waarvoor intelligentie nodig is, is hij daartoe niet in staat zonder training of instructie. Daarom noemen we deze vormen van intelligent handelen kunstmatige intelligentie.

Interessante voorbeelden van AI

Hoewel er nu een plotselinge belangstelling voor deze technologie is, speelt kunstmatige intelligentie waarschijnlijk al tientallen jaren een rol in jouw leven. Soms openlijk, maar soms ook zeer subtiel. Laten we daarom eens kijken naar enkele manieren waarop je eerder in jouw dagelijks leven met AI omging.

AI in games. De meeste computerspellen, van eenvoudige versies van ‘boter, kaas en eieren’ tot de nieuwste RPG game titels, bevatten een vorm van kunstmatige intelligentie om intelligent te reageren en de speler een uitdaging te bieden.

AI in social media. Als je de afgelopen tien jaar lid van een social media netwerk bent geweest, dan heb je waarschijnlijk veel aanbevelingen van een of andere vorm van AI ontvangen. Zoals geselecteerde vrienden toevoegen en bepaalde video’s plus berichten bekijken.

De social media sites/apps leren immers van jouw online gedrag en passen zich daaraan aan door je op basis van jouw getoonde interesses in de loop van de tijd ‘relevantere’ content te tonen. Dit wordt doorgaans ‘het algoritme’ genoemd. Een algoritme is een reeks geautomatiseerde instructies die gevolgd kunnen worden om via de invoer van specifieke gegevens een bepaald resultaat te bereiken.

Deze AI functies kunnen onder meer via jouw kijkgeschiedenis gegevens op sites als YouTube of apps als Netflix gebruikt worden om (potentieel) nauwkeurige aanbevelingen te geven over wat je daarna moet bekijken.

AI in weersvoorspellingen. Dacht je nou werkelijk dat de weerman op tv nog steeds barometers en slingerpsychrometers gebruikte om het weer te voorspellen? Zeer zeker niet.

Welnee, de weersvoorspellingen van nu zijn het resultaat van complexe AI algoritmen die voortdurend evoluerende patronen meten om het weer op alle schaalniveaus nauwkeurig te voorspellen. Dit gebeurt zowel voor hyperlokale voorspellingen tot datagestuurde voorspellingen over ons mondiale klimaat.

Waarom is generatieve AI ineens zo populair?

Het is nu wel duidelijk dat kunstmatige intelligentie op zich al een tijdje bestaat, maar waarom is het nu ineens overal aanwezig? Welnu, dat komt voornamelijk dankzij ChatGPT.

Want het succes van ChatGPT heeft ertoe geleid dat een aantal bedrijven vergelijkbare LLM’s (Large Language Models of in het Nederlands: grote taalmodellen) hebben aangenomen. Ze gebruiken dit voor onder meer chatbot interfaces voor populaire diensten zoals Microsoft’s Bing Chat en Google’s Bard.

Andere bedrijven hebben echter transformators MLM’s (Machine Learning Models, of een deep learning architectuur) en LLM’s opgeleid om zo kunst, foto’s en zelfs video’s te herkennen plus te reproduceren. Populaire voorbeelden hiervan Midjourney, Dall.E en Synthesia.

Met LLM’s kunnen de gebruikers met hen in een natuurlijke taal communiceren. Zo kan men specifieker zijn over wat ze willen genereren en wordt het niveau van expertise ook aangenaam verlaagd, dat nodig is om hoge kwaliteit resultaten te genereren. Als zodanig wordt deze technologie explosief populair en geeft het de gebruikers bovendien de mogelijkheid om sneller en efficiënter nauwkeurigere inhoud te produceren.

Naarmate steeds meer bedrijven van nieuwe technologie zoals transformatoren en LLM’s gebruik maken, worden deze diensten en de apps snel breder toegankelijk dan ooit tevoren. Dit veroorzaakt een enorme toename van het aantal bedrijven dat een concurrentievoordeel ten opzichte van elkaar wil behalen. Juist daarom lijkt het wel alsof er elke week weer een nieuwe, door generatieve AI ondersteunende tool, dienst of app wordt gelanceerd.

Hoe werkt generatieve AI

Dankzij de vooruitgang op het gebied van computers, cloudgebaseerde berekeningen en machinaal leren (dit geldt vooral voor het neurale netwerk) hebben techbedrijven transformatoren kunnen ontwikkelen. Het gaat hier om generatieve AI modellen die complexe data, waaronder de menselijke taal, beter kunnen begrijpen.

Transformers kunnen eenvoudig ‘getraind’ worden om te leren hoe ze data moeten begrijpen, en om deze data in een vergelijkbaar formaat te retourneren. Om dit mogelijk te maken, voeren de onderzoekers grote hoeveelheden informatie in de transformator en ‘testen’ deze vervolgens op het vermogen om deze gegevens op te splitsen en op andere manieren opnieuw te creëren. Dit proces wordt daarna gedurende een reeks van weken of maanden herhaald totdat het proces voltooid is.

In een uiterst beknopte uitleg van hoe generatieve AI werkt, worden transformers getraind met tekst, afbeeldingen, code of audio om (op basis van wat ze hebben geleerd) nieuwe content te genereren.

De transformers die speciaal zijn ontworpen om al deze taken met behulp van natuurlijke taal uit te voeren, worden Large Language Models (of LLM’s) genoemd. Eén van de populairste LLM’s is ChatGPT, een generatieve, vooraf getrainde transformator die is ontworpen voor het begrijpen en genereren van mensachtige tekst.

Leeft generatieve AI echt?

De vraag naar het gevoel van AI technologie is een diep filosofische kwestie. Maar als het om de huidige generatieve AI gaat, dan is het korte antwoord ‘Nee’. En het lange antwoord ‘Neeeeeee’.

Want hoe overtuigend LLM’s ook kunnen zijn, zijn ze weinig meer dan enkel taal interpretatie machines die mensachtige reacties kunnen genereren. Hoewel deze reacties absoluut levensecht of menselijk kunnen lijken, komt dat alleen maar doordat de data die werden gebruikt om de LLM te trainen, uit door mensen geschreven content bestond.

Wanneer een AI spreekt, dan ‘raadt’ deze eenvoudigweg welk woord het meest nauwkeurig binnen een reeks past. Dus hoe overtuigend dit ook lijkt, LLM’s zoals ChatGPT, Bard en Bing Chat zijn eenvoudigweg algoritmen zonder echte kennis of een emotionele capaciteit.

Dat betekent echter niet dat je gemeen tegen ze moet zijn… Want je weet het maar nooit…

Is generatieve AI veilig?

Of AI al dan niet een veilige en/of positieve richting is voor de moderne technologische wereld is een veel te brede vraag om alleen in dit artikel te beantwoorden. Laten we daarom voorlopig maar zeggen dat AI relatief veilig is om in ons dagelijks leven te gebruiken. Maar dat het wel hoge kosten met zich meebrengt in termen van energieverbruik en een potentiële impact op het milieu.

Daarnaast is het belangrijk om te melden, dat ondanks dat we ons nog in de beginfase van het AI tijdperk bevinden, de banen van veel mensen waarschijnlijk zwaar getroffen zullen worden door deze nieuwe technologie. Het valt echter nog te bezien hoeveel precies.

Dus, in plaats van hier een definitieve conclusie te trekken over de veiligheid van AI, laten we in plaats daarvan enkele andere kenmerken benadrukken (en ruimte laten voor toekomstige overpeinzingen) over hoe generatieve AI in het algemeen ons dagelijks leven beïnvloedt. Om het vervolgens aan jou zelf over te laten om hier je eigen conclusies uit te trekken.

Wat is generatieve AI? De wereld van LLM’s, ChatGPT en chatbots conclusie

AI kan jouw computerervaring aanzienlijk veranderen. Een nieuwe golf van generatieve AI tools heeft voor velen zeker flink wat nieuwe tech deuren geopend. Waardoor mensen met een lagere toegangsdrempel de vrijheid hebben gekregen om zich op geheel nieuwe manieren beter uit te drukken.

Het is echter ook prima om nog niet al te veel te weten over de ins en outs van AI. Want zelfs na alles wat we hierboven hebben besproken, is er nog genoeg dat we nauwelijks hebben aangeroerd. Dit was dan ook slechts een algemene inleiding over wat AI is en hoe het op een basisniveau functioneert.

Nu jij een beetje weet wat AI en generatieve AI zijn, is de belangrijkste vraag welke invloed dit op jou heeft. Plus hoe de aankomende nieuwe generatieve AI golven jouw leven zal transformeren. Over een echt negatieve AI apocalypse hoef jij je gelukkig voorlopig geen zorgen te maken.

Maar je weet het maar nooit wat er wellicht mis zou kunnen gaan tot je er tegenaan loopt… Dan kunnen we altijd nog onze biezen pakken als de computers van ons gaan winnen!

Bron