Technologie vormt de moderne wereld waarin we leven en draagt daarin bij aan de ontwikkeling van alle industrieën. De ontwikkeling van elektronische boekformaten en de opkomst van social media heeft de focus van de uitgeverijen branche als geheel behoorlijk veranderd.
De e-boeken markt
56% van alle inkomsten uit e-publishing wordt nu door e-boeken vertegenwoordigd. Waarbij de wereldwijde markt voor e-boeken in 2032 op meer dan 29 miljard euro wordt geschat.
E-boeken (ofwel elektronische boeken) zijn boeken die in een digitaal formaat worden gepresenteerd en die men op speciale e-readers, mobiele telefoons, tablets of pc’s kan lezen.
De audioboeken markt
Daarnaast is het downloaden van audioboeken sinds 2020 ook in populariteit gestegen. Tegen 2030 zullen de inkomsten uit audioboeken naar verwachting zelfs bijna 32 miljard euro bedragen.
Dit vertegenwoordigt een groei van 26,4% per jaar van 2022 tot 2030. Wereldwijd zijn audioboeken dan ook het snelst groeiende publicatieformaat voor het uitgeven van boeken.
De verkoop van boeken in fysieke winkels vertegenwoordigt thans minder dan 20% van de totale omzet van alle boeken. E-boeken kosten doorgaans ook minder om te produceren dan fysieke boeken, iets wat beter voor uitgeverijen is.
E-publishing: een onbenutte kans
Voor veel onafhankelijke auteurs is de trend van e-boeken en audioboeken bovendien een onbenutte kans. Afgezien van de Amerikaanse techgigant Amazon (dat bijna 50% van de e-boekenmarkt beheert en 200.000 audioboeken op Audible host) halen veel consumenten hun digitale media nu uit openbare bibliotheken.
Vanwege de toegankelijkheid en immense populariteit van e-boeken zijn veel klassiekers en oude bestsellers opnieuw als e-boeken uitgegeven. Steeds meer auteurs kiezen er nu voor om hun boeken voornamelijk in het e-boek formaat uit te geven.
Het techbedrijf ByteDance, die ook de eigenaar van TikTok is, voorziet net als vele andere marketinganalisten een gouden toekomst voor de digitale uitgeverij-industrie. En hebben daarom onlangs ook een unieke voorlees app met AI vertellers gelanceerd.
Ondanks de technologische vooruitgang lezen 9 op de 10 jongeren desondanks nog steeds liever fysieke boeken dan de digitale versies ervan.
Waarom we met z’n allen graag een eBook lezen
Een eBook is duurzaam. In tegenstelling tot de gedrukte boeken hoeven er nu geen bomen meer gekapt te worden om e-boeken te publiceren. Je hebt ook geen speciale ruimte of bibliotheek nodig om e-boeken op te slaan. Dat helpt behoorlijk om de ecologische voetafdruk plus de impact van de klimaatverandering te verkleinen.
Een eBook is toegankelijk. Aangezien de meeste e-boeken online beschikbaar zijn, kun je bijzonder vlot naar een webshop gaan, naar het nieuwste eBook van jouw favoriete auteur zoeken, en deze vervolgens in minder dan 10 minuten kopen plus downloaden.
Je kunt met jouw smartphone, e-reader of tablet bovendien honderden e-boeken opslaan en dit leesvoer binnen handbereik hebben. Dit bespaart niet alleen veel tijd om naar een boekwinkel of bibliotheek te rijden. Maar ook het meesjouwen van al deze boeken.
Een eBook maakt het makkelijker om auteur te worden. In de wereld van e-boeken kun je vandaag een boek schrijven en die de volgende dag publiceren. Je hoeft geen redactie meer te hebben of de steun van een grote uitgever van boeken. Dat is vooral handig als jij een nieuwe auteur bent die zijn of haar ervaring wil opbouwen. Of misschien een beperkt budget heeft.
Kun je een eBook afdrukken?
Vanwege de beperkingen die door uitgevers en de copyright regels opgelegd zijn, is het niet mogelijk om een volledige eBook af te drukken. Je kunt echter wel een percentage van een e-boek afdrukken om het zo te lezen.
Waar kan ik gratis e-boeken downloaden?
Er zijn diverse websites waar je legaal en gratis (vooral Engelstalige) online e-boeken kunt downloaden. Denk hierbij onder meer aan Project Gutenberg, Open Library, Internet Archive, P.D.F. Books World, Planet eBook en Amazon Free Kindle Books.
Wat biedt de toekomst voor de eBook markt?
De eBook technologie zal in 2023 en daarna een belangrijke aanjager van een transformatie in de boekenuitgeverij industrie zijn. Sommige uitgevers staan op het punt om kunstmatige intelligentie te gebruiken om boeken te schrijven.
Veel online uitgevers gebruiken AI echter al om artikelen te schrijven. Op dit moment worstelt AI nog met het schrijven van meeslepende fictie, maar het zal volgens kenners niet lang meer duren voordat we AI fictie zien schrijven die veel minder robotachtig is. Het zal daarom bijzonder fascinerend zijn om te zien hoe deze trends in de uitgeverijsector zich de komende jaren verder zullen ontwikkelen!
Als laatste is er te melden, dat hoewel het onwaarschijnlijk is dat e-boeken de fysieke boeken ooit volledig zullen vervangen, hun voortdurende ontwikkeling zeker nieuwe en interessante manieren zal creëren om deze content te consumeren.