Tech Smart Home

Waarom je smart home apparaten op een apart WiFi netwerk gebruiken

Waarom je smart home apparaten op een apart WiFi netwerk gebruiken

Het transformeren van een alledaags appartement of huis in een technologisch landschap met smart home apparaten voegt absoluut een flink aantal voordelen toe aan iemands moderne leven. Een slimme speaker met scherm kan bijvoorbeeld een recept weergeven terwijl de gebruiker in de keuken staat te koken.

Ondertussen staat hun iRobot Roomba in de woonkamer en zuigt het stof en de kruimels op waar ze eerder geen tijd voor hadden. Zelfs als je niet thuis bent, past een slimme thermostaat de temperatuur in huis aan voor meer energie-efficiëntie en comfort.

Deze onmisbare slimme gadgets elimineren zonder twijfel allerlei tijdrovende taken voor gebruikers, waardoor ze hun tijd nu kunnen besteden aan meer vervullende verantwoordelijkheden.

Een smart home is niet zonder kopzorgen

Hoeveel voordelen een slim huis ook met zich meebrengt, het is echt niet zonder kopzorgen. Want net als een smartphone en een laptop hebben smart home apparaten toegang tot het internet nodig. Dit is in de eerste plaats zodat deze apparaten handig met elkaar kunnen communiceren, de eigenaar hun instellingen kan beheren en er af en toe ook een update kan plaatsvinden.

Toegang tot het internet kan het bezit van smart home apparaten echter een beetje een uitdaging maken. Om het leven van hun gebruikers gemakkelijker te maken, kunnen ze hun slimme apparaten maar beter direct op een ander WiFi netwerk houden dan hun persoonlijke gadgets.

Verbeterde veiligheidsmaatregelen

Er is geen grotere reden dan veiligheid om alle smart home apparaten op een apart netwerk aan te sluiten. Want als een slechterik van buitenaf zijn of haar weg vindt naar het persoonlijke netwerk van een huis, dan kan dit levenslange gevolgen hebben.

Er zijn immers al nieuwsberichten verschenen over hackers die de controle over een slim apparaat zoals een baby bewakingscamera hebben verkregen. Iets wat een aanzienlijk beveiligingsprobleem is. Een bijzonder ervaren hacker kan die toegang simpel gebruiken om een zogenaamde denial-of-service op het apparaat uit te voeren… en daarna op elk ander apparaat dat op hetzelfde WiFi netwerk is aangesloten.

Het hoeft ook echt niet iets met een camera te zijn. Deze vervelende digitale indringers kunnen daar ook zo iets goedaardigs als een slimme luidspreker voor gebruiken om grote schade aan te richten. Want als deze schoften een controle over deze smart home apparaten kunnen krijgen. Dan kunnen ze de eigenaren de toegang tot hun laptops ontzeggen of, erger nog, toegang tot gevoelige documenten krijgen die op hun computers zijn opgeslagen.

Dit kan vervolgens eenvoudig tot gestolen identiteiten leiden en het gebruik van ransomware op computers voor het verkrijgen van een bijna gedwongen betaling. Een geïsoleerd netwerk voor smart home apparaten voegt in dit geval een extra beschermingslaag toe. Dit omdat het de apparaten beperkt die met het hoofd WiFi netwerk zijn verbonden dat je voor jouw mobiele telefoon en laptop gebruikt.

Minder apparaten die het netwerk belasten

Nu de smart home apparaten steeds populairder worden, worden de huizen over de hele wereld met de dag digitaler. Eén persoon heeft normaliter mogelijk niet meer dan vier apparaten op zijn of haar WiFi netwerk aangesloten.

Iemand die een huis graag in een slim huis wil transformeren met een aantal baanbrekende smart home apparaten, kan er echter zo maar meer dan 10 hebben. Wanneer er te veel apparaten op hetzelfde WiFi netwerk werken, dan kunnen de gebruikers hiervan een lage bandbreedte ervaren. Dit is iets wat onder andere het eenvoudig surfen op het web tergend traag maakt of kan maken.

Wanneer een WiFi netwerk te veel vertraagt, dan kan de verbinding soms zelfs een time-out krijgen en alle communicatieapparaten met de router stopzetten. Deze congestie is vooral mogelijk als de eigenaren hun apparaten op een 2,4GHz netwerk aansluiten, omdat die vaak maar een paar kanalen ondersteunt.

Dit is allemaal geen probleem als de enige apparaten in het netwerk smart home apparaten zijn. Maar als je daar desktop pc’s, laptops, tablets en mobieltjes van zowel de bewoners als gasten aan toevoegt, dan telt dit al vlot flink bij elkaar op en eist het zijn tol.

Dit probleem wordt bovendien alleen maar erger als je smart home apparaten gebruikt die geen aparte verbinding maken met een hub, zoals sommige WiFi lampen, zoals die van de Philips Hue lijn, dat doen.

Waarom je smart home apparaten op een apart WiFi netwerk gebruiken conclusie

In onze geavanceerde tech wereld met veel IoT (Internet of Things / internet der dingen) toepassingen, waarin deze smart home apparaten naadloos met elkaar communiceren, is het van cruciaal belang om goed te begrijpen hoe belangrijk het is om ze op een afzonderlijk WiFi netwerk te houden.

Want door jouw slimme huis toepassingen op een afzonderlijke WiFi te houden, kun je niet alleen de veiligheid ervan enorm verbeteren, maar als je het goed doet ook de betrouwbaarheid. Is dat niet een slim idee en veilig gevoel?

Bron