Ben je het dunne of blikkerige geluid van je tv zat? Wil je thuis graag een bioscoopgeluid, maar heb je geen ruimte voor een heleboel speakers? Je hebt dan waarschijnlijk zelf al bedacht dat de ultieme upgrade hiervoor een soundbar zal zijn.
Het kiezen van de juiste soundbar voor je televisie opstelling kan soms wat lastig zijn, vooral met zoveel jargon en technische terminologie om soms te ontcijferen. Onze handige koopgids helpt je eenvoudig door al dat gedoe.
Of de geluidskwaliteit van een soundbar nu het belangrijkst is, of dat je een strak design boven functionaliteit en functies verkiest. Of wellicht heb je enkel een beperkt budget beschikbaar: wij hebben het soundbar koopproces vereenvoudigd door de belangrijkste factoren om te overwegen op te splitsen.
Lees hieronder hoe je de perfecte soundbar voor jouw behoeften selecteert.
De verschillende soorten soundbars
Het zijn misschien allemaal lange, slanke speakers die je voor je tv plaatst, maar niet alle soundbars zijn hetzelfde. De goedkoopste, meest eenvoudige oplossingen bieden een stereogeluid, dat enkel wat luider is met meer helderheid dan je tv dat kan.
Deze soundbars zijn een geweldige keuze als je gewoon meer volume wilt. Verwacht er echter niet van dat ze een bioscoopervaring nabootsen.
Daarvoor wil je immers een model met surround sound. De meest betaalbare opties gebruiken hiervoor een virtueel surround sound, waardoor je oren denken dat deze soundbar meer speakers heeft dan het in werkelijkheid bevat.
De duurdere modellen bevatten daarbij extra luidsprekers (vaak naar buiten of naar boven gericht) die een nog ruimtelijker geluid verspreiden. Deze dragen vaak het Dolby Atmos logo en laten het geluid op je muren en plafonds weerkaatsen.
Wil je liever nog een stapje verder gaan? Dan zijn er high-end soundbars met aparte satellietspeakers, die achter je bank (of elders in je kamer) kunnen worden geplaatst voor een echte surround sound ervaring.
Deze speakers kunnen draadloos een verbinding met de soundbar maken, maar hebben daarvoor wel netstroom nodig. Sommigen hebben ingebouwde batterijen zodat je hele films kunt kijken zonder dat je ze eerst hoeft op te laden.
Vrijwel elk type soundbar dat hierboven wordt genoemd, kan met een aparte subwoofer vergezeld worden. De goedkoopste modellen kunnen daarvoor een bedrade subwoofer bevatten, dit terwijl de duurdere modellen veelal draadloze versies zijn die je makkelijker achterin een kamer kunt plaatsen.
De grotere luidspreker driver van een subwoofer produceert zonder twijfel meer bas dan die in een soundbar. Dit is dus een essentiële toevoeging om al je films en muziek een extra low-end oomph te geven.
De compatibiliteit van de soundbar met je tv
De meeste moderne soundbars hebben een aantal manieren om verbinding met je tv te maken. HDMI is de meest voorkomende bekabelde optie, hoewel de digitale optische verbindingen nog steeds een betrouwbare optie voor de oudere televisies zijn. De draadloze opties omvatten vaak Bluetooth.
Bekijk absoluut eerst de uitgangen van je tv voordat je een soundbar koopt om er zo zeker van te zijn dat degene die je graag wilt een passende verbinding biedt.
Voor geavanceerde functies zoals Dolby Atmos surround sound, moet je de soundbar op de HDMI ARC-poort van je tv aansluiten. eARC staat voor Enhanced Audio Return Channel en stuurt alle audio van andere bronnen die op je tv zijn aangesloten naar de soundbar.
Als je dit gebruikt, dan hoef je de spelconsoles, Bluray-spelers of settopboxen van de tv naar de soundbar niet meer te herbedraden.
Het is bovendien de moeite waard om te overwegen of je wilt dat de soundbar naadloos met je tv integreert, of dat je het prima vindt om er een aparte afstandsbediening voor te gebruiken.
Een goede manier om het simpel te houden, is door een soundbar van dezelfde fabrikant als je tv te kopen. Ze herkennen elkaar immers vrijwel zeker en je kunt het volume dan eenvoudig met de afstandsbediening van je tv regelen.
Waar je precies op moet letten
Alleen de simpelste soundbars bieden enkel een volumeregeling. Elke iets geavanceerdere moderne soundbar biedt daarnaast een groot aantal andere functies. Het is de moeite waard om te overwegen of er een aanpasbare equalizer is, waarmee je de audio-uitvoer aan jouw persoonlijke voorkeuren kunt aanpassen.
Bas en treble zijn een must, terwijl de duurdere modellen je ook het volume van elke luidsprekerdriver afzonderlijk laat aanpassen. Dit is geweldig om zo het spraakvolume via het middenkanaal te versterken, bijvoorbeeld als je moeite hebt om sommige gesprekken goed te volgen.
De technologie voor stemverbetering bouwt hierop voort en verbetert automatisch de dialogen boven het achtergrondgeluid. Dit kan allemaal zonder dat je het volume van de hele soundbar hoeft te verhogen.
De compatibiliteit met spraakassistenten zoals Alexa of Google Assistant kan ook een pluspunt zijn, zodat je jouw soundbar met spraakopdrachten kunt bedienen.
Bluetooth connectiviteit is een must als je graag muziek wilt streamen vanaf alle andere gadgets terwijl jij je in dezelfde kamer bevindt. Dankzij een ingebouwde WiFi functie en een bijbehorende smartphone app kan de soundbar overal waar jij een internetverbinding hebt, ook rechtstreeks muziek afspelen vanaf muziekdiensten als Spotify.
Een budget vaststellen
De duurste soundbars bieden doorgaans de beste audiokwaliteit en de meest geavanceerde functies. Maar het is niet altijd nodig om je budget te overschrijden. Weet gewoon hoeveel je bereid bent uit te geven en zoek vervolgens naar modellen met de functionaliteiten die jij als must-haves beschouwt. Beschouw alle andere functies daarna als een extraatje.
De klantbeoordelingen op websites van retailers en gerenommeerde technische publicaties zij een prima manier om potentiële mislukkingen ertussenuit te pikken. Let ook op de voor- en nadelen die in deze beoordelingen worden genoemd en op de specifieke aspecten of pijnpunten die de testers ervan benadrukken.