Gadgets Smartphones

Ultieme gids schoonmaken smartphone

Ultieme gids schoonmaken smartphone

We gebruiken onze smartphones elke dag, dus mag het geen verrassing zijn dat vuil en bacteriën zich snel op onze schermen, camera’s of verbindingspoorten ophopen. Als jouw smartphone er ook een beetje vies uitziet, dan helpen onze onderstaande tips je om je mobieltje weer vlot stralend te krijgen.

Wat je moet vermijden bij het schoonmaken van jouw smartphone

Er zijn een aantal middelen en technieken die je moet vermijden bij het schoonmaken van jouw mobiele telefoon, waarvan water het meest voor de hand liggende is. Hoewel je er wel een doek mee kunt bevochtigen om het scherm van jouw telefoon schoon te maken, is het van cruciaal belang dat je voorzichtig bent en niet te veel water op jouw apparaat aanbrengt. Water en elektronica gaan immers niet samen.

Je moet bovendien het gebruik van schurende materialen of zeer agressieve chemicaliën op je smartphone vermijden. Want jouw smartphone is van kwetsbare materialen gemaakt, iets wat vooral voor je camera en scherm geldt.

Beperk je dus enkel tot zachtere schoonmaakmiddelen en kies alleen voor schoonmaakproducten waarvan bekend is dat ze smartphone veilig zijn. Voorbeelden van deze producten zijn isopropyl of ethyl ontsmettingsalcohol, een kleine hoeveelheid water of Clorox doekjes.

01. Het scherm van je smartphone schoonmaken

Bij het schoonmaken van het scherm van je mobieltje kun je het beste een microvezeldoekje gebruiken. Toiletpapier, theedoeken en soortgelijke materialen kunnen vezelachtige resten achterlaten, terwijl microvezeldoeken zijn ontworpen om allerlei soorten vuil en stof op te zuigen.

Je kunt een aantal schoonmaakproducten gebruiken voor het schoonmaken van het scherm van jouw smartphone, waaronder een kleine hoeveelheid water, ontsmettingsalcohol of een desinfecterend doekje.

Als je een microvezeldoekje gebruikt, breng dan slechts een kleine hoeveelheid vloeistof aan, ongeacht of je water of ontsmettingsalcohol gebruikt. Zodra een klein deel van de doek vochtig is, wrijf je het zachtjes in een kleine cirkelvormige beweging over het scherm van je telefoon.

Je wilt dit een paar keer doen om al het vuil op te vangen, maar vermijd de naar voren gerichte luidspreker van je mobiele telefoon en eventuele randen. Houd je doekje op het scherm.

Hierna kun je jouw telefoon met een droge microvezeldoek afvegen om eventueel achtergebleven stof en vuil te verwijderen. Je kunt hetzelfde proces gebruiken bij het reinigen van de achterkant van jouw smartphone en je microvezeldoekje over de cameralenzen wrijven. Doe dit schoonmaken echter heel voorzichtig om het lensglas te beschermen.

02. De oplaadpoort of hoofdtelefoonaansluiting van je mobieltje schoonmaken

Je moet heel voorzichtig zijn wanneer je een verbindingspoort schoonmaakt. Want als je niet voorzichtig bent, dan kun je jouw verbindingspoort beschadigen of er resten in achterlaten.

Er zijn een paar manieren op te noemen om de hoofdtelefoon aansluiting van jouw smartphone of je  oplaadpoort schoon te maken. Ten eerste kun je een blikje perslucht gebruiken om het vuil uit de poorten te persen.

Duw het perslucht mondstuk echter niet in één van deze poorten, omdat dit heel gemakkelijk permanente schade kan veroorzaken. Houd in plaats daarvan het mondstuk drie tot tien centimeter van de poort verwijderd en voer korte luchtstoten toe.

Je kunt ook een wattenstaafje of een in watten gewikkelde tandenstoker gebruiken om jouw verbindingspoorten schoon te maken. Dit kan echter een beetje riskant zijn. Je wilt immers geen vezelachtige resten in jouw poorten achterlaten en je wilt ook niets forceren dat schade veroorzaakt.

Als je even niet de beschikking over een perslucht bus hebt, zorg er dan voor dat je een droog wattenstaafje gebruikt en niet te veel druk op de poort uitoefent.

Als er zichtbare vuilresten dichter bij de buitenkant van één van je smartphone poorten zit, dan kun je eventueel een tandenstoker gebruiken om deze er direct af te schrapen, maar zorg er dan wel voor dat je deze niet te ver naar binnen pusht.

03. Je smartphonecamera schoonmaken

De cameralenzen en LED lamp van jouw smartphone kunnen na verloop van tijd stof en vuil achterlaten, wat de kwaliteit van jouw foto’s en video’s beïnvloedt. Het schoonmaken van je smartphonecamera moet absoluut met zorg en aandacht gebeuren.

Een wattenstaafje is de beste optie om de camera van je mobiele telefoon schoon te maken, omdat deze op plekken terechtkomt waar een doekje niet kan komen. Je kunt hiervoor een droog wattenstaafje gebruiken. Voor het beste resultaat wil je overwegen een kleine hoeveelheid ontsmettingsalcohol op dit wattenstaafje aan te brengen.

Wrijf vervolgens zachtjes in cirkelvormige bewegingen over elke cameralens en zorg ervoor dat je niet te hard drukt. Druk ook niet harder als er een beetje stof of vuil is dat niet loslaat. Houd in plaats daarvan het wattenstaafje (bij voorkeur gedrenkt in alcohol) tien tot twintig seconden boven de vlek om te zien of dit helpt.

Je kunt naar wens ook een persluchtreiniger gebruiken om stof en vuil uit jouw camera lenzen te verwijderen, maar houd dit blikje niet te dicht bij het apparaat. Houd in plaats daarvan een afstand van acht tot tien centimeter aan om schade te voorkomen.

04. Jouw smartphone luidspreker schoonmaken

Net als bij je oplaadpoorten wil je wellicht een blikje perslucht gebruiken om het vuil voorzichtig uit de luidspreker van jouw smartphone te pushen. Zorg er nogmaals voor dat je het mondstuk ervan drie tot tien centimeter van jouw apparaat verwijderd houdt voordat je de perslucht toepast.

Het is zonder twijfel een slecht idee om vloeistof te gebruiken als je de binnenkant van je smartphone schoonmaakt, maar je kunt wel een tandenstoker gebruiken om het vuil voorzichtig los te peuteren.

Je kunt deze tandenstoker lichtjes draaien om al het vuil en stof los te maken, maar zorg er in dit geval wel voor dat je geen druk op de luidsprekers uitoefent. Alleen de gaten aan de buitenkant van jouw mobiele telefoon mogen schoongemaakt worden. Niks anders! Als je geen tandenstoker hebt, dan kun je als alternatief de simkaart van je smartphone gebruiken.

05. Je smartphonehoesje schoonmaken

Bij het schoonmaken van je smartphonehoesje kom je niet in contact met elektronische componenten, dus hoef je niet echt kieskeurig te zijn over wat je hiervoor gebruikt. Als je over een plastic telefoonhoesje beschikt zonder popsocket of stickers, dan kun je overwegen om het een uur in warm zeepsop te laten weken, zodat al het hardnekkige vuil ervan kan verwijderen.

Als je deze natte methode niet wilt gebruiken, ga dan voor een vochtige doek of een desinfecterend doekje om jouw hoesje schoon te maken. Gebruik daarna een met water of alcohol doordrenkt wattenstaafje om in de hoeken en gaten ervan te komen.

Als jouw smartphonehoesje een schermbeschermer bevat, gebruik hiervoor dan een microvezeldoekje dat met een beetje water of alcohol is bevochtigd om het af te vegen.

Als het al lang geleden is dat je dit hoesje hebt schoongemaakt en er veel hardnekkige resten achterblijven, overweeg dan om een naald, een penmes of een wenkbrauw pincet te gebruiken om het vuil erop te verwijderen. Je kunt het vervolgens afvegen of jouw hoesje met een sopje wassen.

Bron