Terwijl veel crypto investeerders op een verdere ontwikkelingen op het gebied van regelgeving (in de Verenigde Staten) wachten, hebben de meeste voorname crypto’s in 2023 al een positief momentum gekend.
De prijs van Bitcoin (BTC) is het afgelopen jaar tot nu toe met meer dan 70% gestegen, dit terwijl de prijs van Ethereum (ETH) met meer dan 30% is gestegen. Deze laatste zonder de additionele winst optie van staking.
De toekomst van crypto als reguliere investering
De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft haar regelgevende optreden tegen de cryptomarkt echter voortgezet. Meer duidelijkheid over de regelgeving zou echter de deur kunnen openen voor nog meer institutionele crypto investeringen in 2024 en daarna.
Ripple (XRP) en crypto activa beheerder Grayscale heeft onlangs mijlpaal overwinningen behaald in rechtszaken tegen de SEC, die de weg voor crypto vrij zouden kunnen maken om in de toekomst een meer een reguliere investering te worden.
Via staking een passief inkomen met crypto verdienen
Naast het wachten op de nieuwe bullrun in 2024, die volgens sommige kenners al is begonnen, wenden veel crypto liefhebbers zich ook steeds meer tot staking als een manier om een aangenaam passief inkomen te verdienen. Dit terwijl ze tegelijkertijd aan de veiligheid en efficiëntie van de verbonden blockchainnetwerken bijdragen.
Nu de cryptomarkt in 2024 steeds verder volwassen wordt, staat crypto staking op het punt om nog mainstreamer te worden. Bij Finst, de goedkoopste uitwisseling van Nederland, vallen een aantal crypto projecten extra op door hun robuuste staking aanbod en beloningsmechanismen.
Wat is staking precies?
Het staken van cryptovaluta’s is een proces waarbij je jouw crypto activa inzet om zo een blockchain-netwerk te ondersteunen en transacties te bevestigen. Het is enkel beschikbaar voor de crypto’s die het proof-of-stake-model gebruiken om betalingen te verwerken.
Dit is een energiezuiniger alternatief voor het originele proof-of-work-model (dat Bitcoin bijvoorbeeld gebruikt). Staking kan een geweldige manier zijn om je crypto te gebruiken om passief inkomen te genereren. Dit vooral omdat sommige crypto’s hoge rentetarieven voor het staken bieden.
Top 5 cryptomunten voor staking in 2024 conclusie
Hieronder vind je onze top 5 cryptomunten bij de Finst uitwisseling voor staking en beloningen in 2024.
01. Ethereum (ETH)
Ethereum, qua marktkapitalisatie de op één na grootste cryptovaluta, ondergaat een grote upgrade die bekendstaat als Ethereum 2.0. Deze upgrade introduceert een proof-of-stake consensusmechanisme, waardoor ETH bezitters hun cryptomunten kunnen staken om zo beloningen te verdienen.
Deze stakers spelen een cruciale rol bij het valideren van de transacties en het beveiligen van het netwerk. Dit terwijl ze een percentage van de nieuw gecreëerde Ethereum blokken verdienen.
02. Cardano (ADA)
Cardano, bekend om zijn toewijding aan duurzaamheid en schaalbaarheid, biedt een staking mechanisme waarmee ADA houders aan de governance van het netwerk kunnen deelnemen. Door hun tokens te delegeren aan een staking tool kunnen gebruikers staking beloningen verdienen, wat bijdraagt aan de decentralisatie en veiligheid van de Cardano-blockchain.
Volgens Cardano zelf is het een blockchain platform voor wereldveranderaars, innovators en visionairs. Het biedt niet alleen de tools en technologieën die er nodig zijn om voor iedereen mogelijkheden te creëren, maar ook om een positieve mondiale verandering teweeg te brengen.
03. NEAR Protocol (NEAR)
NEAR Protocol is een laag-1 blockchain die in 2017 door de softwareontwikkelaars Alexander Skidanov en Illia Poloshukin werd opgericht. Het NEAR Protocol werd daarna samen door vijftig ervaren ontwikkelaars van over de hele wereld gekocht om het NEAR Collective te vormen.
Het NEAR protocol verschilt van andere blockchains omdat het geen gebruik maakt van crypto wallet adressen. In plaats daarvan worden gemakkelijk leesbare accountnamen gebruikt. Het maakt daarnaast gebruik van een blok generatieproces genaamd ‘Doomslug’ en ‘Nightshade’, een sharding mechanisme dat meer dan 100.000 transacties per seconde (TPS) kan verwerken. De transactiekosten zijn daardoor superlaag.
04. Cosmos (ATOM)
Cosmos streeft ernaar om het ‘internet van blockchains’ te worden door talloze andere blockchains aan één enkel netwerk te koppelen. Waar al deze tokens naadloos door het hele netwerk overgedragen kunnen worden.
Cosmos maakt gebruik van een proof-of-stake consensus mechanisme waarmee ATOM bezitters hun tokens kunnen staken en validators kunnen worden of deze aan validators kunnen delegeren. Door deel te nemen aan staking verdienen deze gebruikers beloningen terwijl ze aan de algehele stabiliteit van het Cosmos netwerk bijdragen.
05. Polkadot (DOT)
Polkadot, dat ook ontworpen is voor een interoperabiliteit tussen verschillende blockchains, biedt ook staking mogelijkheden voor haar DOT bezitters. Door hun tokens te verbinden, dragen de gebruikers bij aan de veiligheid van het netwerk en de parachain consensus.
In ruil daarvoor ontvangen ze staking beloningen. De unieke relais keten en parachain structuur van Polkadot creëert een bijzonder dynamisch ecosysteem. Het is daardoor een zeer aantrekkelijke optie voor stakers.
De top 5 cryptomunten voor staking in 2024 conclusie
Naarmate de cryptowereld zich alsmaar blijft ontwikkelen, is staking een steeds populairdere manier van beleggen voor crypto beleggers geworden. Het is immers perfect voor alle beleggers die naar een passief inkomen op zoek zijn en actief aan blockchain netwerken willen deelnemen.
Ethereum 2.0, Cardano, NEAR Protocol, Cosmos en Polkadot zijn in 2024 ongetwijfeld de beste vijf cryptomunten keuzes voor staking en beloningen. Maar voordat jij je als Finst gebruiker in staking verdiept, is het van cruciaal belang dat je als gebruiker de specifieke kenmerken van elke cryptomunt onderzoekt. Dat bestaat uit de staking vereisten, beloningsstructuren en bijbehorende beleggingsrisico’s.