Trending Social Media

Social media: waar de verschillende platforms voor te gebruiken

Social media: waar de verschillende platforms voor te gebruiken

Jarenlang voelde het alsof het social media landschap niet echt veel veranderde. Er werden allerlei nieuwe apps geïntroduceerd, waarvan sommige weer verdwenen. En de laatste die echt een behoorlijk impact in de markt maakte, was TikTok in 2020.

Maar in de afgelopen negen maanden, sinds de tech miljardair Elon Musk Twitter kocht, is er een behoorlijke golf van social media activiteit geweest. Er zijn in deze periode zelfs meerdere ‘copycat-apps’ uitgebracht omdat veel gebruikers naar een alternatief zoeken terwijl de ‘vogel-app’ onder het nieuwe leiderschap volledig veranderde.

Threads, de allernieuwste rivaal hiervan, werd zeer recent door Meta (het moederbedrijf van Facebook) gelanceerd en kende een verbluffende start. Hieronder hebben we voor jou een uitgebreid overzicht van de voornaamste social media platforms van nu:

Facebook … voor als je naar een community op zoek bent (of gebruikte meubels)

Met meer dan 2 miljard dagelijkse gebruikers over de hele wereld is het lastig om de stereotiepe Facebook gebruiker te beschrijven. Sommigen komen ernaar toe voor Facebook Marketplace, waarmee social media gebruikers van alles kunnen kopen en verkopen, van vintage meubels tot gebruikte auto’s.

Anderen komen er voor de online Facebook community. Dat kunnen allerlei foto updates van familieleden en vrienden zijn. Of online groepen die gewijd zijn aan nieuwe ouders of personen die gezondheidsproblemen hebben.

Instagram … voor als je jaloers wilt zijn

Wat begon als een app voor enkel het delen van foto’s aan vrienden, veranderde al vlot in een unieke online plek waar het doel blijkbaar is om te proberen jezelf er interessanter, leuker en bereisder uit te laten zien dan alle andere mensen om je heen.

En of je hier nu kijkt naar de ‘lifestyle’ tips van influencers, gesponsorde mode en binnenhuis interieur content. Of wellicht de foto’s van de zomerreis naar Italië van je crush van de middelbare school. Je vindt het hier allemaal!

Al die cultuur kan dit social media platform bijzonder leuk en inspirerend maken, maar het roept soms ook wel wat zorgen op over de impact van de app op de geestelijke gezondheid van haar gebruikers. En dan vooral voor jonge meisjes.

Pinterest … voor als je naar inspiratie op zoek bent

Met Pinterest kunnen gebruikers eenvoudig naar visuele inspiratie over een breed scala aan creatieve onderwerpen zoeken. Om deze hier vervolgens ook te bundelen en organiseren.

Wil je graag een tuin aanleggen? Een bruiloft plannen? Of op een ambachtelijke wijze een oud huis renoveren? Dan is dit zeker het ultieme social media platform voor jou. Pinterest heeft bovendien een optie geïmplementeerd waarmee gebruikers rechtstreeks vanuit hun feeds online kunnen shoppen.

TikTok … voor als je naar entertainment op zoek bent

TikTok is niet langer alleen een app voor dansende tieners, maar steeds meer mensen scrollen (en scrollen en scrollen) in deze app door alle korte video’s als ze vermaakt willen worden.

Het platform biedt een bijna eindeloos aantal video’s over van alles. Van nieuws plus boek aanbevelingen tot comedy en ‘doe-samen-met-mij’ makeup tutorials, tot soms zorgelijke content over complottheorieën of het oplossen van misdaad.

Snapchat … voor als je met vrienden wilt chatten

Snapchat is algemeen bekend als het social media platform dat veel jongeren wereldwijd gebruiken om snel in realtime foto’s of berichten uit te wisselen met hun vrienden of familie. De foto’s en chats verdwijnen daarna weer vanuit zichzelf.

Deze app voelt hierdoor vluchtiger aan dan de andere social media platforms in het doel om gebruikers te helpen een online persoonlijkheid te ontwikkelen. Snapchat staat daarnaast bekend om het populair maken van het gebruik van gezicht veranderende filters.

YouTube … voor als je iets zoekt om naar te kijken

YouTube, het eerste op video gebaseerde sociale netwerk, heeft in de loop der jaren zeer veel internet sensaties voortgebracht. En bovendien talloze imposante carrières van influencers gelanceerd.

YouTube heeft de afgelopen jaren hard gewerkt aan het aanpakken van verschillende vormen van desinformatie. En dit platform probeert nu met zijn korte videofunctie ‘YouTube Shorts’ nu bovendien de strijd met TikTok aan te gaan.

Twitch … voor als je iemand anders je favoriete games wilt zien spelen

Stel je hierbij een platform zoals YouTube voor, maar waar elke video op de voorpagina nu een live feed is van iemand die een videogame speelt. Talloze streamers strijden op Twitch gretig voor de camera voor je loyaliteit.

Ze doen dit onder meer door allerlei grappen te maken, op de tekstchats van hun kijkers te reageren en de meest opvallende performances uit proberen te voeren. Dit social media platform promoot ook videostreams die aan muziek, kunst, sport en koken gewijd zijn.

LinkedIn … voor als je wilt netwerken

Het is al een flinke poos geleden dat LinkedIn slechts een plek was om enkel je cv publiekelijk te posten. Om die informatie daarna sporadisch bij te werken wanneer je weer naar een nieuwe baan op zoek bent.

Het is nu immers een social media platform waar gebruikers allerhande carrière updates kunnen posten of nieuws kunnen delen. Voor sommigen is het ook een online uitlaatklep waar ze hun mening kunnen uiten. Zoals bijvoorbeeld over het werken op afstand, of hoe ze de juiste kandidaat voor een functie kunnen kiezen.

Reddit … voor als je meer over niche-onderwerpen wilt weten

Reddit noemt zichzelf de ‘voorpagina van internet’. Het is één van de weinige social media platforms die nog steeds aanvoelt alsof je hier relaxed een discussie kunt voeren. Het platform biedt een breed scala aan onderwerpen waar gebruikers zich tussendoor kunnen begeven.

De communities worden in eigen beheer beheerd en vertrouwen op vrijwillige gebruikers om niet alleen de forum specifieke regels te creëren, maar ook de inhoud te modereren.

Twitter (nu beter bekend als X) … voor als je zoekt naar wat er aan de hand is

Twitter was jarenlang een centrale hub voor realtime nieuws. Het was een plek voor gewone mensen om berichten te lezen en om met beroemdheden, CEO’s en andere nieuwsmakers in gesprek te gaan.

Maar het platform staat flink op z’n kop sinds miljardair Elon Musk het in oktober 2022 kocht. Hij heeft sindsdien een reeks controversiële wijzigingen en beleidsbeslissingen doorgevoerd. Zoals drastische bezuinigingen op het personeel en het herstellen van accounts van eerder verbannen gebruikers, waaronder enkele neonazi’s

Hierdoor zijn veel gebruikers en adverteerders op zoek gegaan naar alternatieve social media platforms. Musk heeft zeer recentelijk zelfs het iconische vogel logo van Twitter afgeschaft en door een ‘X’ branding vervangen.

Threads … voor als je op zoek bent naar berichten van je favoriete influencers, celebrities en journalisten

Threads, de allernieuwste Twitter concurrent, werd onlangs door het Facebook en Instagram moederbedrijf Meta gelanceerd. Het platform lijkt veel op Twitter, met een feed van grotendeels op tekst gebaseerde berichten. Dit naast het delen van foto’s en video’s. De gebruikers kunnen hier ook realtime gesprekken kunnen voeren.

Deze app trok binnen een week na de lancering maar liefst 100 miljoen aanmeldingen, hoewel het gebruik sindsdien enigszins is teruggelopen. In tegenstelling tot Twitter zegt Threads dat het niet van plan is om zwaar op nieuwsinhoud te leunen. De introductie van Instagram influencers heeft het ook  een wat relaxtere sfeer gegeven.

Bluesky Social … voor als je op zoek bent naar een alternatief voor Twitter

Als laatste noemen we hier Bluesky Social, een Twitter ‘copycat-app’, die ondersteund wordt door Twitter mede-oprichter en voormalig CEO Jack Dorsey. Het noemt zichzelf een site voor ‘microblogging’.

Het lijkt bijna identiek op Twitter, zij het zonder belangrijke functies zoals hashtags en directe berichten. De app draait daarentegen op een gedecentraliseerd netwerk, waardoor de gebruikers meer controle hebben over hoe de service wordt uitgevoerd, gegevens worden opgeslagen en de inhoud wordt gemodereerd.

Deze social media app is enkel op uitnodiging verkrijgbaar, dus het publiek en de feeds ervan blijven beperkt. Bluesky Social kreeg echter al vroeg ondersteuning van publieke figuren die graag minder tijd op Twitter wilden doorbrengen.

Bron