Tech Nieuws Hardware

Raspberry Pi – Hoe het een nieuwe codeer generatie inspireert

Raspberry Pi – Hoe het een nieuwe codeer generatie inspireert

Wie kent als tech liefhebber de Raspberry Pi nou niet? Je weet wel, die ultra populaire mini computers die wereldwijd worden verkocht. Een type minicomputer die een zeer lange weg heeft afgelegd sinds mede-oprichter Jack Lang meer dan tien jaar geleden een deel van de eerste partij van single-board apparaten in zijn eigen garage moest opslaan.

Inspiratie voor een generatie van jonge programmeurs

Wat aanvankelijk begon als een uniek tech project om de daling in aanmeldingen voor informatica aan de Universiteit van Cambridge te keren, inspireerde daarna een hele generatie jonge programmeurs. Het deed dit door hen een betaalbare Raspberry Pi minicomputer van ongeveer 35 euro te bieden. Hetzelfde bedrijf bereidt zich nu voor om naar de London Stock Exchange te gaan!

Ontworpen door ingenieurs en computerwetenschappers uit Cambridge, werd de Raspberry Pi als een duurzaam, super goedkoop stuk hardware bedacht dat bestand zou zijn tegen honderden keren in een rugzak te worden gestopt.

Sinds de lancering in 2012 zijn er ongeveer 60 miljoen van deze creditcardformaat Raspberry Pi apparaten verkocht. Systemen die op het Linux besturingssysteem draaien. Ze worden nu zelfs in allerlei commerciële toepassingen in verschillende industrieën gebruikt, waaronder het opladen van elektrische voertuigen.

De Raspberry Pi Foundation achter dit Britse techbedrijf

Achter dit Britse techbedrijf staat een gelijknamige educatieve liefdadigheidsinstelling die in 2008 werd opgericht. Het heeft als hoofddoel kinderen in informatica geïnteresseerd te maken. De stichting biedt allerhande educatieve middelen, programmeerclubs, programma’s en wedstrijden die al meer dan 100 landen hebben bereikt.

Eén van de zes oprichters van de Raspberry Pi Foundation is Eben Upton, die nu de CEO van Raspberry Pi is. Upton is een voormalig natuurkunde, techniek en informatica student van Cambridge, waarna hij voor de Amerikaanse technologiebedrijven Broadcom, Intel en IBM werkte.

Hij begon aanvankelijk in de avonden en weekenden te werken aan het ontwikkelen van de eerste single-board Raspberry Pi computer prototypes. Hij deed dit terwijl hij bij Broadcom werkte, en werd daarbij met name door de BBC Micro geïnspireerd die hij zelf ooit gebruikte om zijn eigen schoolwerk te doen.

De samenwerking met Lang en andere Raspberry Pi Foundation oprichters

Broadcom leverde aanvankelijk de chip voor de Raspberry Pi. Enkele andere werknemers waren daarnaast vrijwilligers die ook ‘s avonds aan dit project werkten, samen met enkele studenten van het computer laboratorium van de Cambridge Universiteit.

Lang, een ondernemer en ‘business angel’ in Cambridge, die de stichting voorzat, overleed vorige maand op 76-jarige leeftijd. Upton beschreef hem als “een centraal onderdeel van de Cambridge tech ondernemerschapsscene”.

Lang had eerder software voor de BBC Micro ontworpen, een home computer die in 1981 door Acorn Computers in Cambridge werd uitgebracht. Het maakte gebruik van een uiterst eenvoudige programmeertaal die ook jonge kinderen kon volgen. Het startte een flinke computerrevolutie en beïnvloedde later ook de Raspberry Pi.

Peter Lomas, een andere oprichter van de stichting, ontwierp de hardware voor de definitieve versie van de Raspberry Pi. Hij is nu de engineering director bij Norcott Technologies en voorzitter van de Royal Academy of Engineering.

Andere oprichters waren Alan Mycroft en Robert Mullins, beiden hoogleraren informatica aan de Universiteit van Cambridge, en David Braben, die mede de Elite serie van ruimtehandel videospellen creëerde en later het videogame bedrijf Frontier Developments oprichtte.

Upton heeft ooit vermeld dat de stichting ervoor koos zichzelf naar een vrucht te vernoemen. Dit als een eerbetoon aan andere computerfabrikanten zoals Apple, terwijl Pi verwijst naar het feit dat de oprichters oorspronkelijk van plan waren een computer te produceren die enkel de programmeertaal Python kon draaien.

De Raspberry Pi Foundation maakt deel uit van een groep die het National Centre for Computing Education in het Verenigd Koninkrijk runt, een door de overheid gefinancierd initiatief dat zowel scholen en colleges ondersteunt bij het aanbieden van een informatica opleiding, van key stage 1 tot A-niveau.

Het grote succes van de Raspberry Pi

De Raspberry Pi werd aanvankelijk in China geproduceerd, maar de productie ervan werd in 2012 naar een Sony fabriek in Zuid-Wales verplaatst. Bijna alle productie is geautomatiseerd, waarbij de 300 mensen die in de fabriek werken voornamelijk de machines monitoren en onderhouden.

“Gezien hoe ver we zijn gekomen, is het een beetje grappig om te herinneren hoe beperkt onze ambities in het begin waren”, vertelde Upton ooit.

“Er was een enorme daling in het aantal personen dat zich aanmeldde om informatica te studeren, iets wat nogal hartverscheurend gegeven was op een beroemde universiteit als Cambridge, met zijn ongelooflijk rijke computergeschiedenis.”

“Er was het gevoel dat als we op het juiste moment in hun leven een programma of een stuk hardware in de handen van jonge mensen konden krijgen, we misschien iets zouden kunnen doen om die daling te keren.”

De Raspberry Pi heeft dit zonder twijfel zeker gerealiseerd!

Bron