Wil jij jouw HiFi systeem graag naar de 21e eeuw katapulteren door een moderne muziekstreamer naast jouw cd-speler en/of draaitafel te zetten. Of wil je jouw muziekinstallatie helemaal opnieuw rond een muziekstreamer opbouwen? Dan moet jij je absoluut goed op het gemak voorbereiden van het luisteren naar muziek zoals je nog nooit eerder hebt gedaan.
Maar wees gewaarschuwd, ondanks de relatieve eenvoud van de bediening van een streamer, zijn er absoluut een aantal must-do’s en ‘dat is waarschijnlijk geen goed idee’ factoren om te overwegen voordat je kiest welke muziekstreamer het beste bij jouw behoeften past.
Juist daarom hebben we deze koopgids gemaakt, waarin we gedetailleerd beschrijven hoe je vlot als een Gen Z professional kunt streamen!
01. Staar je niet blind op de cijfers
Het is makkelijk om in de valkuil van het specificatieblad te trappen en muziekstreamers met elkaar te vergelijken op basis van hoeveel vakjes ze aanvinken en hoe groot de cijfers zijn. Denk echter eens goed over het volgende na: zou je baat hebben bij een streamer die 32-bit/384kHz bestanden ondersteunt in plaats van een die ‘slechts’ 24-bit/192kHz ondersteunt? Maakt het uit of eentje Chromecast ondersteunt als je het toch niet zult gebruiken?
Denk daarom goed na over wat en hoe je streamt. Als je puur vanaf hi-res services wilt streamen zoals Tidal of Qobuz, weet dan dat de meeste streams daar 96kHz en lager zijn. Heb je een eigen digitale muziekbibliotheek? Dan is de kans groot dat je ze als 192kHz bestanden of lager opslaat. Of heb je een DSD of MQA ondersteuning nodig?
Hoewel je de fabrikanten zeker moet bewonderen die de moeite nemen (en de licentiekosten betalen) om alle streaming protocollen te ondersteunen, zoals AirPlay en Chromecast, om zo de meeste klanten aan te spreken. Maakt het in dit geval echt uit of een streamer dit niet heeft, als je die protocollen toch niet zal gebruiken?
02. Negeer de bedieningsopties niet
Of een muziekstreamer prettig is hangt grotendeels af van hun gebruikerservaring. Om ze te gebruiken, moet je vaak door een grote catalogus van streamingdiensten en/of bibliotheken met opgeslagen muziek navigeren, dus je wilt dat dit dan een naadloze ervaring is.
Kijk welke fabrikanten de beste companion appbediening bieden of, als je de interface van je streamingdienst leuk vindt en ermee bekend bent, zoek dan een streamer waarmee je er rechtstreeks naartoe kunt casten vanuit de native app van deze dienst.
Apple Music kan bijvoorbeeld via AirPlay worden gecast, Spotify via Spotify Connect en Tidal via Chromecast of Tidal Connect.
03. Stream niet via Bluetooth… als je dat niet nodig hebt
Bluetooth is handig om verschillende redenen: het is eenvoudig om apparaten aan elkaar te koppelen, het vereist geen internetverbinding, bijna elk bronapparaat waarvan je streamt ondersteunt het en je kunt de weergave ervan regelen vanuit het comfort van je favoriete streaming app.
Maar de nadelen – en dat zijn de grootste – zijn de beperkte geluidskwaliteit en het bereik van de technologie. De Bluetooth transmissie heeft doorgaans een veel beperktere bandbreedte en bereik dan het internet en kan hi-res bestanden niet ongeschonden of even betrouwbaar doorgeven.
Het is ongetwijfeld geweldig voor incidenteel casual streamen – of wanneer je WiFi het begeeft – maar blijf liever via je netwerk streamen voor de best klinkende en meest stabiele ervaring.
04. Maak geen verbinding via WiFi… als dat niet nodig is
Als een streamer een Ethernet aansluiting heeft (wat onvermijdelijk is), overweeg dan om deze direct op je netwerk router te sluiten als je die plaatsing en bekabeling kunt accommoderen. Dit zal niet alleen stabieler zijn maar ook een grotere bandbreedte bieden. Daardoor worden de prestaties verbeterd en mogelijke buffer problemen vermeden.
05. Geef er niet te weinig geld voor uit
Er is het algemene advies voor het bouwen van een HiFi systeem: elk hoofdonderdeel van een systeem zou ongeveer hetzelfde moeten kosten. Het is dus verstandig om ongeveer hetzelfde aan een muziekstreamer uit te geven als aan een paar luidsprekers.
Geef daarom niet te weinig uit. Enkel omdat dit veelal kleine digitale boxen zijn met over het algemeen minder componenten dan veel elektronica en vaak geen schermweergave, zijn ze niet iets om op te bezuinigen.
06. Denk over je bronmateriaal na
Als je veel tijd en geld besteedt aan een HiFi systeem met een muziekstreamer, dan zou het afspelen van van lage kwaliteit muziek hierop vergelijkbaar zijn met het alleen maar kijken naar soapseries uit de jaren 90 via een dure tv.
Als je voornamelijk naar Spotify streams en MP3 bestanden luistert, overweeg dan wellicht om je favoriete muziekdienst naar een hi-res service te upgraden. Zoals Apple Music, Tidal of Amazon Music.
Of om misschien je eigen muziekbibliotheek op te bouwen met geripte cd’s, gedigitaliseerd vinyl of cd kwaliteit/hi-res downloads.
Muziekstreamers koopgids conclusie
Een solide muziekstreamer hoeft echt geen fortuin te kosten. Het is wel een geweldige manier om hoogwaardige en gemakkelijk toegankelijke muziek en podcasts naar je HiFi muziekinstallatie te streamen. Het maakt niet uit of dit nu een vintage receiver met luidsprekers is, of een moderne geïntegreerde versterker met een set van actieve speakers.
Nu je wat meer kennis hebt opgedaan van wat een muziekstreamer is en waar je op moet letten bij de aanschaf ervan, is het nu de hoogste tijd om online naar een geschikte muziekstreamer op zoek te gaan. We wensen je alvast veel plezier met het streamen!