We leven in een tijd waarin technologie een groot deel van ons leven beheerst. We zijn immers altijd verbonden, altijd bereikbaar en altijd van de laatste nieuwtjes op de hoogte. Maar wat doet dit alles met onze gezondheid? Hoe kunnen we ons digitaal welzijn verbeteren en daarmee een gezonder leven leiden?
Wat is digitaal welzijn?
Digitaal welzijn (ook wel bekend als de digitale gezondheid of wellness) is het streven naar een bewuste en gezonde relatie met technologie. Dit zowel op de werkvloer als in het persoonlijke leven. Met veel banen en dagelijkse activiteiten die van het internet en digitale apparaten afhankelijk zijn. Het belangrijkste doel van digitaal welzijn is om bewust gezonde gebruiksgewoonten te bevorderen en de gebruikers van tech te helpen bij het handhaven van een gezonde levensstijl in zijn of haar dagelijks leven.
Dit betekent echt niet dat we technologie volledig uit ons leven moeten bannen. Maar wel dat we er op een gezondere manier gebruik van maken.
De impact van technologie op onze gezondheid
Technologie heeft ons leven zonder twijfel op veel manieren verbeterd, maar het heeft ook een aantal negatieve gevolgen voor onze gezondheid. Denk bijvoorbeeld aan de invloed van schermtijd op onze slaap, de impact van social media op ons zelfbeeld en de lichamelijke klachten die kunnen ontstaan door te veel achter een computer te zitten.
Om een gezond leven te bevorderen, is het daarom van top belang om ons van deze effecten bewust te zijn. En actief aan ons digitaal welzijn te werken.
Tips voor een beter digitaal welzijn
Er zijn gelukkig veel manieren om ons digitaal welzijn te verbeteren. De volgende tips kunnen jou daar zeker bij helpen.
Stel grenzen aan je schermtijd
Probeer een limiet te stellen aan de tijd die je dagelijks op je mobiele telefoon, tablet of computer doorbrengt. Dit kan bijvoorbeeld door van apps gebruik te maken die je schermtijd bijhouden en jouw waarschuwen als je een bepaalde limiet overschrijdt. Zorg er daarnaast voor dat je regelmatig pauzes neemt om je ogen te laten rusten en je lichaam te bewegen.
Zorg voor een goede lichaamshouding
Een slechte lichaamshouding tijdens het gebruik van technologie kan vooral tot nek- en rugpijn leiden. Het is daarom vooral op het werk en bij gamen belangrijk om (zoveel mogelijk) rechtop te zitten, het scherm op ooghoogte af te stellen en regelmatig pauzes te nemen om even uit te rekken en te bewegen.
Creëer een gezonde slaapomgeving
Zorg ervoor dat jouw slaapkamer een rustige en ontspannen plek is, vrij van elektronische apparaten. Probeer minstens een uur voordat je gaat slapen jouw telefoon, tablet of computer weg te leggen. En jezelf met een fijn leesboek, een warm bad of een andere ontspannende activiteit te ontspannen.
Maak bewuste keuzes op social media
Wees selectief in wie je op social media (zoals Facebook) volgt en zorg ervoor dat je voornamelijk accounts volgt die jou inspireren, motiveren en een goed gevoel geven. Probeer bovendien regelmatig even aan een ‘social media detox’ te doen. Waarbij je een paar dagen of misschien zelfs weken geen gebruik van social media maakt. Doe dit om jezelf te resetten en om meer op andere belangrijke aspecten van je leven te focussen.
Dat laatste klinkt misschien een beetje drastisch. Maar al die constante pushmeldingen van social media, e-mails en andere apps kunnen absoluut behoorlijk afleidend en af en toe overweldigend zijn. Het is daarom belangrijk om de onnodige notificaties uit te schakelen en specifieke tijden in te stellen om al je berichten te checken.
Leer met tech stress om te gaan
Technologie kan stress en soms angstgevoelens verergeren, maar het kan ook een handig hulpmiddel zijn om hier beter mee om te gaan. Zo zijn er bijvoorbeeld tal van apps en online platforms die jou kunnen helpen bij het beoefenen van mindfulness, meditatie en ademhalingsoefeningen.
Maak hier zeker optimaal gebruik van. En zorg er zonder meer voor dat je regelmatig de tijd neemt om (offline) te ontspannen en tot rust te komen.
Versterk je offline relaties
Hoewel technologie ons prima helpt om met vrienden en familie in contact te blijven, is het belangrijk om ook tijd en energie in onze offline relaties te investeren. Spreek daarvoor regelmatig met vrienden en familie af, zonder dat hierbij mobiele telefoons of andere apparaten aanwezig zijn.
Dit helpt je om jezelf meer verbonden met anderen te voelen. En kan een positieve invloed op je algehele welzijn hebben.
Het bevorderen van jouw digitaal welzijn conclusie
Door jouw digitaal welzijn te bevorderen, kan jij een gezondere relatie met technologie onderhouden en de negatieve effecten van onder andere een overmatige schermtijd en digitale overbelasting minimaliseren.
Het is essentieel om dit gebruik van tech te beheren. Want door actief aan jouw digitaal welzijn te werken, kan ook jij de negatieve impact van technologie op jouw gezondheid verminderen en een gezonder, gelukkiger leven leiden.