Verveling werd in het verleden altijd gezien als een negatief gevolg van een slechte planning of als een vorm van straf, zonder enige waargenomen waarde. Onze samenleving heeft een grote obsessie voor een constante drukte en de behoefte om productief te zijn is vaak diep in ons geworteld.
We hebben allemaal wel een gemeenschappelijk begrip van verveling, en dan vooral het type dat ouders frustreert als hun kinderen het ervaren. Er zijn bovendien momenten waarop we ons persoonlijk vervelen omdat we moeite hebben om iets interessants of opwindends te vinden om ons mee bezig te houden.
Verrassend genoeg geeft wetenschappelijk onderzoek aan dat verveling eigenlijk diverse voordelen voor onze geest kan hebben. Recente onderzoeken, die in gecontroleerde experimentele omgevingen uitgevoerd werden, hebben bijvoorbeeld aangetoond dat personen die zich vervelen voordat ze een complexe taak op zich namen, significant beter presteerden dan degenen die dat niet deden!
Laten we, voordat we verder gaan, dieper ingaan op het concept van verveling
Je vervelen is een bekende ervaring die geen formele definitie behoeft. We begrijpen instinctief allemaal de betekenis ervan. Er zijn echter intrigerende opvattingen over verveling die velen van ons misschien niet hebben overwogen.
We hebben het hierbij specifiek over een bepaald type van vervelen dat gunstig voor ons kan zijn. Desalniettemin is het belangrijk op te merken dat verveling niet in alle situaties inherent goed is. Onderzoek wijst onder meer uit dat je vervelen met verschillende gedragsproblemen gepaard gaat, zoals roekeloos rijden en gokken.
Een goede soort van verveling dient echter een waardevol doel. Deelnemen aan alledaagse, repetitieve activiteiten dwingt ons ongetwijfeld om onze creativiteit aan te boren en een betekenis in iets te ontdekken. Verveling ontstaat meestal wanneer onze dagelijkse routines geen betekenis meer hebben. Een positieve manier van vervelen kan individuen zo dus motiveren om onaangename taken aan te pakken, enkel omdat ze betekenis hebben.
We evolueren geleidelijk steeds meer naar een digitaal aangedreven samenleving die met het vermogen worstelt om momenten van nietsdoen te omarmen. De constante aanwezigheid van stimulatie heeft ons zo ook in een positie gebracht waarin we ons ongemakkelijk bij eenzaamheid voelen. We zijn daardoor constant op zoek naar afleiding. Juist deze omstandigheid maakt alle discussies over verveling zo relevant en boeiend.
Waarom zowel ondernemers als individuen verveling zouden moeten omarmen
“In het moderne leven van vandaag is simpelweg wachten en verveling ervaren een ongewone gebeurtenis geworden, maar vanuit het perspectief van het verbeteren van focus en concentratie, heeft het een enorme waarde”, vertelt Cal Newport, de auteur van het boek Deep Work. Ondernemers worden immers constant gebombardeerd met tal van eisen die om hun aandacht strijden. Dus waarom zouden ze tijd voor verveling uittrekken?
Sta ons toe het uit te leggen
In een staat van verveling zijn kan creativiteit bevorderen. Onderzoek wijst uit dat wanneer we ons vervelen, onze creatieve vermogens de neiging hebben om te floreren. Want in verschillende onderzoeken presteerden de deelnemers die zich vooraf met alledaagse activiteiten bezighielden, zoals het sorteren van kralen uit een kom, beter dan anderen wanneer ze later werden belast met complexe en creatieve uitdagingen.
Verveling dwingt onze geest om naar een betrokkenheid te zoeken, wat tot verschillende vormen van creatief denken leidt. Sommige mensen dagdromen, terwijl anderen diep in mogelijke problemen duiken. Dit is iets wat beide een positieve invloed op ons creatieve potentieel kan hebben.
Sandi Mann, een senior docent psychologie aan de University of Central Lancashire, suggereert dat verveling voortkomt uit een onvervuld verlangen naar neurale stimulatie. Bij afwezigheid van externe bronnen genereert onze geest haar eigen stimulatie.
Creativiteit en innovatie zijn in onze dagelijkse omgeving niet altijd even gemakkelijk te vinden. Vooral afleidingen belemmeren het ontstaan van dergelijke eigenschappen. We ontdekken daarom vaak interessante nieuwe ideeën wanneer we met activiteiten bezig zijn die totaal niets te maken hebben met de activiteiten die we overwegen.
Door naar binnen te keren en onze geest te verkennen, kunnen we allerlei nieuwe perspectieven ontdekken of dingen anders waarnemen, waardoor er een compleet nieuwe bron van creativiteit ontstaat.
Verveling motiveert doorzettingsvermogen en veerkracht
De ervaring van verveling dient ook als een katalysator voor het ontwikkelen van doorzettingsvermogen en veerkracht. Want door tegenslagen tegen te komen, uitdagende taken te overwinnen en actief op zoek te gaan naar stimulerende activiteiten, cultiveren individuen de kwaliteit van een vastberadenheid in zichzelf. In de afgelopen jaren hebben diverse wetenschappers en auteurs uitgebreid de relatie tussen durf of moed en verveling onderzocht.
Het doorstaan van een tijd van inactiviteit moedigt ons aan om actief op zoek te gaan naar en deel te nemen aan verschillende activiteiten. Dit creëert een omgeving waarin we binnen een veilige context mislukkingen kunnen confronteren.
Denk er maar eens over na hoeveel van ons nieuwe hobby’s tijdens de lockdowns hebben ontdekt, die ons vanwege de COVID-19 pandemie werden opgelegd. Velen hebben toen behoorlijk wat moeite gedaan om allerhande nieuwe vaardigheden of kennis te verwerven. Dit als een middel om onszelf bezig te houden en om met een uitdagend mentaal welzijn om te gaan.
Verveling ervaren is gunstig voor ons geestelijk welzijn
In de bijzonder snelle wereld van vandaag worden we gebombardeerd met beeldschermen en de constante aanvoer van content. Daardoor blijft er weinig ruimte over voor rust. In plaats daarvan zijn we voortdurend bezig met online discussies over onderwerpen of mensen waarover we geen controle hebben. Deze onophoudelijke activiteit en afleiding hebben zonder twijfel een negatieve invloed op onze collectieve geestelijke gezondheid.
Het omarmen van momenten van verveling kan in dit geval bijzonder voordelig zijn. Want als we onszelf dan toestaan om ons te vervelen, dan krijgen onze hersenen de broodnodige rust en de kans om zich op onszelf te concentreren.
Hoewel dit misschien niet vanzelfsprekend is, is het essentieel om af en toe dit soort pauzes in te lassen. Het is bovendien opmerkelijk te noemen dat onze geest na deze perioden van stilte meestal met een hernieuwde kracht terugveert. We voelen ons verfrist en er is weer een nieuw leven in ons geblazen als we aan de volgende taak beginnen.
Verveling speelt een belangrijke rol bij het vergroten van ons probleemoplossend vermogen
We hebben eerder gesproken over de neiging van onze hersenen tot een mentale stimulatie tijdens perioden van verveling, die sterk verband houdt met het probleemoplossend vermogen. Wanneer we bij taken betrokken zijn die geen betekenis hebben, dan zoekt onze geest dus naar manieren om zichzelf bezig te houden. Iets wat leidt tot een grotere betrokkenheid van onze creatieve vermogens.
Deze verhoogde betrokkenheid komt onze probleemoplossende vaardigheden enorm ten goede. Waardoor we allerhande problemen vanuit onconventionele en fantasierijke perspectieven kunnen benaderen. De bovengenoemde experimenten tonen deze correlatie ook duidelijk aan.
John Mark Comer, de auteur van ‘De radicale uitbanning van haast’, vat de essentie van onze discussie kernachtig samen met zijn uitspraak: “Uiteindelijk is je leven niet meer dan de som van waar je je aandacht aan hebt gegeven… Als we het in de eerste plaats ‘geven’, wordt veel ervan door een slim algoritme gestolen om onze kostbare aandacht te gelde te maken”. Dit citaat geeft prachtig de kernboodschap weer die we willen overbrengen.
Je vervelen is goed voor je conclusie
Ondernemer zijn of een soortgelijk beroep uitvoeren betekent subtiel balanceren op een slappe koord. Onze aandacht is een schaars goed en we moeten daarom zeer bewust beslissen waar we het op willen richten. Verveling ontstaat wanneer de externe factoren onze aandacht niet trekken.
Wanneer we echter duidelijkheid over onze doelstellingen hebben, dan kan verveling als een positief doel dienen. Dit komt natuurlijk met een voorbehoud, omdat het ook aan gedragsproblemen gekoppeld kan worden. Maar als we het vervelen echter effectief benutten, dan kunnen we hier tal van voordelen uit halen en een aanzienlijke vooruitgang boeken!
Je vervelen is goed. Wanneer verveel jij je weer?