Een mini-pc kan praktischer zijn (en kost meestal minder) dan een desktop pc van normaal formaat. Hieronder bespreken we een paar zaken die je zeker moet weten voordat je de laatste beslissing neemt als jij ook overweegt om zo’n kleine computer aan te schaffen.

Wat is een mini-pc precies?

Zoals de naam al aangeeft, is een mini-pc een computer die veel kleiner is dan de gebruikelijke desktop behuizing. Het bereikt die compactere voetafdruk (meestal) door laptop onderdelen te gebruiken en door zich niet al te veel op grote prestaties te concentreren.

De desktop computers waren vroeger behoorlijk groot omdat ze plaats moesten bieden aan grote onderdelen, zoals 3,5” interne harde schijven en optische schijfstations, zoals blu-ray of dvd-lezers/-schrijvers.

Uitbreidingskaarten waren een paar decennia terug ook behoorlijk belangrijk: want de moederborden waren toen nog niet zo compleet als dat nu het geval is. Ze hadden veelal geen ingebouwde componenten zoals bekabelde netwerk poorten en audio-uitgangen. Een extra geluidskaart neemt ruimte in beslag, net als een luidruchtige modem.

Maar naarmate de technologie vorderde, begonnen de onderdelen ook steeds efficiënter te worden. Ze zijn tegenwoordig een flink stuk kleiner en hebben ook minder stroom nodig. Dat betekent dat er voor dergelijke toepassingen geen grote desktop computer meer nodig is. Sommige mini-pc’s zijn nu zelfs zo klein dat ze niet eens meer over een koelventilator beschikken.

De chipmaker Intel had tot kort een enigszins standaard formaat mini-pc voor ogen: de Next Unit of Compute (NUC). Maar Intel zelf stopte in 2023 met het maken van deze NUC-pc’s, ook al maakte de tech gigant ASUS kort daarna bekend het merk over te nemen. Er zijn daarnaast ook kleine pc’s van andere fabrikanten, zoals Gigabyte, HP, MSI, Medion, Minix, Beelink, en nog veel meer.

De mini-computers die er nu beschikbaar zijn kunnen vrijwel elke taak uitvoeren waarvoor geen speciale grafische kaart nodig is. Sommige modellen zijn zelfs in staat om er lichtelijk op te gamen of er 3D-modellering werk mee uit te voeren.

Hoeveel kost een mini-pc?

Net als bij de gewone desktop en laptop zijn de kosten van een mini-pc afhankelijk van de specificaties die je zoekt. De beste mini computers kunnen duizenden euro’s kosten, terwijl de instapmodellen al bij minder dan 200 euro beginnen.

In beide gevallen kost een mini-pc vaak minder dan zowel een desktop pc als laptop. Dit maakt een mini computer dan ook een interessante keuze als je vanaf een bestaande desktop computer een upgrade wilt uitvoeren. Dit omdat je dan al over de benodigde randapparatuur beschikt.

Kan een mini-pc een desktop computer vervangen?

Voor het juiste gebruik kan een mini-pc absoluut een omvangrijke desktopcomputer vervangen. Neem bijvoorbeeld de Asus VIVO PN52-S9032MD met een AMD Ryzen 9 5900HX CPU, 16 GB RAM, 1 TB SSD en een AMD Radeon Graphics grafische kaart. Dit is een echte krachtpatser!

De Mac Mini’s, mogelijk de allerberoemdste kleine computermodellen die er bestaan, zijn ook zeer capabel. Je kunt in dit geval aan een Apple Mac mini (2023) denken met een M2 Pro processor, 16 GB RAM en 512 GB SSD. Deze Apple M2 Pro kan een 10-core CPU zijn, vergezeld met een 16-core GPU. Zo’n mini computer laat echt niets te wensen over in vergelijking met de traditionele iMac, behalve uiteraard een losstaand scherm.

Beide bovenstaande zijn aanzienlijk groter dan de modellen van Beelink of Minix en kosten ook (veel) meer. In vergelijking met de traditionele desktop pc heeft een mini-pc het grote voordeel dat ze zeer veel bureauruimte besparen. Maar kunnen ze ook de strijd aan met een laptop?

Kan een mini-pc een laptop vervangen?

Als je het ingebouwde scherm, de batterij, het toetsenbord en de trackpad die bij een laptop hoort niet nodig hebt, dan kan een mini computer zeker een laptop vervangen. Stel je eens voor dat je zowel thuis als op je werkplek dezelfde computer wilt gebruiken.

Als je dan op beide locaties over de benodigde randapparatuur beschikt, dan werkt zo’n mini-pc hetzelfde als een draagbare computer. Sommige modellen zijn zelfs zo klein dat je ze in je jaszak kunt meenemen. Als bonus kan een mini-pc zo dus zelfs lichter en kleiner dan een laptop zijn.

Er zijn echter ook zeker argumenten die vóór het gebruik van een laptop pleiten in plaats van een mini-pc. De benodigde randapparatuur is immers allemaal ingebouwd en het werkt op batterijvoeding. Het gaat er dus uiteindelijk om wat het beste bij jouw behoeften past.

Welke gebruiksscenario’s zijn het beste voor een mini-pc?

Je kunt een mini computer in vrijwel elke situatie gebruiken waarvoor er geen geavanceerde computer nodig is. En zoals hierboven uitgelegd, zijn sommige modellen ook meer dan geschikt voor de zware werklasten. Er zijn dus echt veel redenen om een mini-pc als je volgende computer te kopen.

Als je een upgrade van een oude machine uitvoert en enkel wat licht gamet, dan kan een mini-pc vaak een betere keuze zijn. Heb je een goedkope computer nodig voor de kids? Dan is een mini-pc een prima idee! Heb je twee of meer computers nodig voor het nieuwe kleine e-commerce bedrijf dat je start? Dan bespaar je daarmee geld en ruimte.

Is een mini-pc je geld waard conclusie

Samenvattend kunnen we stellen dat er twee situaties zijn waarbij de aanschaf van een mini-pc geen goede keuze is. Dat is als je afzonderlijke grafische kaarten (voor gaming of andere zware toepassingen) moet gebruiken, of als een ingebouwde monitor onmisbaar is.

Koop in het eerste geval gewoon een krachtige desktop pc. Voor het tweede scenario heb je waarschijnlijk een laptop nodig.

De grootte is slechts één van de aspecten waar je rekening mee moet houden bij de aanschaf van een desktop computer. Maar het zal je misschien verbazen over hoe capabel en flexibel een mini-pc kan zijn! Oordeel dit dan ook uitgebreid zelf.

Bron