Smart Home Tech

Hoe tussen Google Home, Amazon Alexa en Apple HomeKit te kiezen

Hoe tussen Google Home, Amazon Alexa en Apple HomeKit te kiezen

De meeste smart home technologie kan simpel door een app op een telefoon te gebruiken bediend worden wanneer jij thuis bent. Maar om al deze apparaten te bedienen wanneer je niet bij of in jouw woning bent of om meerdere producten samen te automatiseren, is een optioneel smart home platform (of ecosysteem) vereist.

Niet al deze smart home apparaten zijn echter compatibel met alle smart home besturingsplatforms. Dus is het het beste om ervoor te zorgen dat alle producten die jij hiervoor koopt, daadwerkelijk op het platform van je keuze werken.

We leggen jou hieronder de belangrijkste verschillen tussen de diverse mogelijke platforms uit om jou te helpen bepalen welk systeem het beste bij jouw behoeften past.

Apple HomeKit

Met een Apple HomeKit hub, zoals een Apple HomePod Mini of een Apple TV box, kunnen zowel iPhones, iPads en Apple computers individuele smart home apparaten bedienen plus gegroepeerde automatiseringen activeren.

Siri is de stemassistent van Apple die gebruikt kan worden om meerdere apparaten synchroon met elkaar te bedienen. Ze kunnen eenvoudig opgeroepen worden door het commando ‘Hey Siri’ in de mobiele telefoon te spreken. Of het binnen gehoorsafstand van een slimme Apple luidspreker (dwz een HomePod of HomePod Mini) te zeggen.

In tegenstelling tot Google, Amazon en Samsung maakt Apple zelf (afgezien van de hub apparaten) geen smart home producten. Er zijn ook veel minder HomeKit compatibele gadgets van externe fabrikanten dan voor de platforms van Google en Amazon (honderden vergeleken met tienduizenden).

Dit komt grotendeels door Apple’s strengere controle over de certificering van deze derden. Hoewel dit er wel toe bijdraagt dat dit het meest betrouwbare en veilige smart home systeem is. Het platform is bovendien minder kwetsbaar gebleken dan dat van Google of Amazon om te worden gehackt. En de gegevens worden over het algemeen lokaal opgeslagen in plaats van in de cloud.

Google Home

Het smart home platform van Google wordt door de Google Assistant bestuurd. Deze is compatibel met meer dan 50.000 smart home apparaten van meer dan 10.000 bedrijven. De Google Assistant spraakbesturing wordt als superieur beschouwd als die van Siri (Apple) of Alexa (Amazon).

Het is immers tot complexere instructies in staat, zoals in één zin de opdracht om de televisie aan te zetten en de lichten te dimmen uit te laten voeren. Dan in plaats daarvan twee afzonderlijke commando’s te melden.

De Google Home hubs zijn als slimme luidsprekers beschikbaar en slimme schermen met een touchscreenbediening. Sommige van hen worden onder het submerk Google Nest geleverd, zoals de 2e generatie Nest Hub. De andere hubs onder de eigen Google Home naam.

Google levert daarnaast een WiFi router, de Nest WiFi Pro, die als een smart home hub fungeert. Net als Siri in de iPhones is de Google Assistent in Android mobieltjes en de Google hubs ingebouwd en altijd direct beschikbaar.

Amazon Alexa

Alexa ondersteunt zelfs nog meer smart home apparaten dan Google Home, Apple HomeKit of Samsung SmartThings. Maar als je een Android of iOS mobieltje gebruikt om de toegang tot de spraakbesturing van Alexa te krijgen, dan moet er handmatig een aparte app voor geopend worden. De hubs van Amazon, zoals de Echo, Echo Studio en Echo Show 10, staan echter altijd standby.

Samsung SmartThings

SmartThings is zowel een hardware merk als een app gebaseerd besturingsplatform dat met honderden producten compatibel is. Deze SmartThings apparaten kunnen zowel door Google Home als Amazon Alexa apps bestuurd worden. Maar niet via de Apple HomeKit.

Een SmartThings hub is alleen echt nodig om smart home apparaten te bedienen die de Z-Wave en Zigbee technologie gebruiken. Dit zijn energiezuinige alternatieven voor WiFi en zijn apparaten die niet met de andere platforms werken. En daarom wellicht de belangrijkste reden zijn om voor dit platform te kiezen.

Buiten deze smart home hubs om werken

Het is mogelijk om de beperkingen van deze verschillende controlesystemen te omzeilen. De Google Nest apparaten, zoals beveiligingscamera’s, thermostaten en rookmelders, kunnen bijvoorbeeld niet aan het HomeKit platform van Apple toegevoegd worden. Maar kunnen soms wel via de Google Home app op een iPhone of iPad bediend worden.

Evenzo kunnen de slimme apparaten van Amazon, zoals de Ring deurbellen, ook met een iPhone bediend worden. En in sommige gevallen zelfs gemakkelijker te beheren zijn, wanneer je Apple’s eigen platform hiervoor gebruikt.

Met een verwarmings- en verlichtingssysteem van Hive, kan de Alexa app bijvoorbeeld je netwerk doorzoeken en automatisch elke thermostaat, radiatorkraan en gloeilamp toevoegen. Dit terwijl je bij de Apple Home app elk apparaat handmatig moet hernoemen en moet vertellen in welke kamer het zich bevindt.

Het opzetten van automatiseringen

Het wordt nog steeds aanbevolen om je bij één platform te houden om het instellen van smart home apparaten en programmeer routines te vereenvoudigen. Deze kunnen dusdanig gepland worden, dat jij je slaapkamer gordijnen kunt instellen, dat ze op een bepaald tijdstip opengaan en een slimme luidspreker je favoriete radiostation gaat afspelen, om jou zo ‘s ochtends wakker te maken.

Als alternatief kun je de spraakbesturing gebruiken om voorgeprogrammeerde automatiseringen te activeren. Bijvoorbeeld door ‘Alexa, welterusten’ te zeggen om de slaapkamerlichten uit te doen, de buitendeuren op slot te doen, plus de verwarming op een lager niveau te zetten.

Smart home apparaten kunnen ook ingesteld worden om door externe factoren geactiveerd te worden. Misschien wil jij dat de lichten in een bepaalde kamer gaan knipperen wanneer een wasprogramma klaar is of wanneer jouw favoriete voetbalteam een doelpunt scoort!

Deze zogenaamde ‘Als dit, dan dat’ (IFTTT) routines kunnen wel een beetje knutselwerk met de instellingen in een app van het besturingsplatform met zich meebrengen. Maar er zijn verschillende downloadbare ‘vaardigheden’ die dit proces aangenaam vereenvoudigen.

Welk smart home besturingsplatform past het beste bij jouw behoeften?

Hoe tussen Google Home, Amazon Alexa en Apple HomeKit te kiezen conclusie

Het opzetten van een smart home kan soms ingewikkeld lijken, maar het is absoluut lonend en plezierig om deze apparaten allerlei nuttige taken te zien uitvoeren. Waaronder onder meer geld besparen door het onnodig gebruik van verlichting en verwarming te verminderen.

Alleen dat is al een interessante reden om voor één van de bovengenoemde smart home platformen met hun automatiseringsoplossingen te kiezen.

Bron