Trending Nieuws Social Media

Hoe technologie een constante behoefte aan stimulatie voedt

Hoe technologie een constante behoefte aan stimulatie voedt

Technologie vergroot de behoefte aan constante stimulatie. Met de toegankelijkheid van verschillende gadgets hoef je nooit meer tijd te besteden aan het ‘niets doen’. Ze houden je immers voortdurend bezig.

Hoewel dit in eerste instantie onschuldig lijkt, kan een te grote afhankelijkheid van je gadgets ongezond zijn en zelfs een digitale overbelasting veroorzaken. Je moet dus niet enkel op technologie vertrouwen om aan de eenzaamheid te ontsnappen.

Hieronder zijn allerlei manieren waarop verschillende tech apparaten continu je gedachten binnendringen, plus hoe je deze ‘ongezonde’ digitale gewoonten kan veranderen.

6 manieren waarop technologie je zintuigen constant stimuleert

Digitale overprikkeling is soms moeilijk te herkennen. Want het dagelijkse gebruik van smartphones, laptops en wearables is absoluut de norm geworden. Veel personen die van technologie afhankelijk zijn hebben het niet eens door dat ze voortdurend gestimuleerd worden. Ze voelen zich ‘normaal’ totdat ze helemaal alleen zijn.

Houd daarom eens bij hoe en wanneer je al jouw gadgets gebruikt om zo jouw afhankelijkheid van deze externe stimulatie te minimaliseren. Maar pas zelfs daarna nog steeds op voor alle subtiele manieren waarop de moderne technologie voortdurend jouw zintuigen prikkelt.

01. Moderne gadgets draaien meerdere apps tegelijk

Nog maar tien jaar geleden crashten de laptops al vlot als je meerdere browser tabbladen opende. Dankzij moderne technologie kunnen de smartphones van nu echter gemakkelijk en zonder vertraging een dozijn apps uitvoeren. Je kunt zo tegelijkertijd video’s bekijken, gamen en met je vrienden bellen.

Hoe indrukwekkend dit ook allemaal is, houden deze vorderingen de behoefte aan een constante stimulatie zeker in stand. Het komt immers wel vaker voor dat technisch onderlegde gebruikers tussen deze verschillende activiteiten switchen dan zich op individuele taken te concentreren. Sommige gebruikers voelen zich zelfs al na een paar seconden ongemakkelijk bij het afspelen van video’s of lezen van artikelen.

02. Technologie is zeer toegankelijk

Consumenten kunnen tegenwoordig een breder scala aan technologieën kopen dan decennia geleden. Bijna alle Nederlanders gebruiken al een smartphone voor hun dagelijkse communicatie. En de meeste bezitten daarnaast laptops, tablets en wearables.

Maar helaas gebruiken niet al deze mensen hun apparaten op een verantwoorde wijze. De onmiddellijke bevrediging die technologieën bieden, is bijzonder verslavend en daarom hebben veel gebruikers moeite om de verbinding ermee te verbreken. Geoptimaliseerde algoritmen en ontwerpen van gebruikersinterfaces houden al deze users zelfs gevangen in doomscrolling loops!

03. Oneindig scrollende content apps overspoelen het internet

De TikTok-ificatie van de sociale netwerken en hun ‘oneindige scroll’ ontwerpen zorgen ervoor dat mensen urenlang gedachteloos deze korte video’s consumeren. Steeds meer websites vertrouwen nu ook minder op paginering instellingen. Gebruikers hebben zo steeds sneller en gemakkelijker toegang tot nieuwe content. Want door continu omhoog en omlaag in feeds te scrollen, worden ze continu aangemoedigd om online te blijven.

04. Er zijn tientallen social media platforms beschikbaar

De wildgroei aan social media platforms veroorzaakt ook een digitale overbelasting. Als je alsmaar tussen deze platforms wisselt, dan krijg je ongetwijfeld te veel informatie binnen. Want de berichten volgen zich aanhoudend op, de feeds worden steevast vernieuwd en vrienden blijven onophoudelijk posten. Het verwerken van een constant spervuur ​​van al deze updates kost zeker moeite. Statista meldt zelfs dat veel mensen elke dag weer drie uur verspillen aan het bijhouden van de social media content.

Ook maakt de zogenaamde FOMO (fear of missing out) die door de social media trend gecreëerd wordt het moeilijker om offline te gaan. Want mensen willen natuurlijk op de hoogte blijven van de laatste trends. Dus blijven ze onafgebroken aan hun scherm gekluisterd om zo op alle nieuwe berichten te reageren en ‘op de hoogte te blijven’.

05. Slimme apparaten kunnen snel verbinding maken met internet

Mensen kunnen online gaan wanneer ze dat maar willen. Maar de abonnementen voor snel internet met onbeperkte data zijn overal via alle Nederlandse internetproviders verkrijgbaar. Zeer weinig gebieden worstelen nu dankzij de ultra-moderne telecommunicatie technologieën nog met een beperkte connectiviteit.

De meeste moderne tech producten hebben ook een internetmogelijkheid. Dus of je nu over de snelweg rijdt of een broodje aan het toasten bent in de keuken, er is waarschijnlijk altijd wel een slimme gadget bij jou in de buurt.

06. De digitale advertenties zijn optioneel

Vóór de komst van de smartphones bladerden mensen zonder klagen door alle krantenadvertenties en keken ze naar de tv-commercials. Sommige mensen genoten hier zelfs van: zij verzamelden kortingsbonnen, bladeren door nieuwe productcatalogi en zochten naar diverse (gratis) aanbiedingen.

De mensen van tegenwoordig hebben echter zelden de aandachtsspanne of het geduld om nog een promo van 10 seconden uit te zitten zonder de knop advertentie overslaan in te drukken. De meeste tech gebruikers geven standaard de voorkeur aan het websurfen zonder advertenties. En je kunt dit ook daadwerkelijk bereiken met de verschillende adblockers die er voor webbrowsers beschikbaar zijn.

Manieren om digitale overbelasting te decomprimeren en te voorkomen

Het voorkomen van een digitale overprikkeling komt uiteindelijk neer op mindfulness. Je kunt beginnen met het aanbrengen van kleine maar zinvolle veranderingen zodra je jouw (buitensporige) afhankelijkheid van alle moderne technologie erkent. Hier zijn enkele manieren om jezelf te decomprimeren en (af en toe) bewust van je gadgets en andere technologie los te koppelen.

Schakel jouw notificaties uit

Stop met jezelf continu met informatie te overladen. Je hoeft echt niet elke statusupdate te lezen die op je pad komt. Sta enkel notificaties toe van de mensen die jouw dringende aandacht nodig hebben. Anders zullen de frequente onderbrekingen van app waarschuwingen je focus constant onderbreken en zelfs onnodige stress veroorzaken.

Je kunt ook de functie ‘Niet storen’ van je iOS of Android apparaat gebruiken. Dit blokkeert automatisch alle notificaties tijdens ingeplande periodes. Je ontvangt dan alleen waarschuwingen voor alle acties die aan jouw vooraf ingestelde uitzonderingen voldoen. Zoals bijvoorbeeld herhaalde oproepen of berichten van contacten voor noodgevallen.

Ga van de social media platforms af

Je hoeft de social media platforms niet compleet te verlaten als jij deze technologie voor je werk of dagelijkse communicatie gebruikt. Maar houd dan wel de tijd bij die je aan het springen tussen deze platforms besteedt. Onthoud daarbij dat de online algoritmen specifiek gericht zijn op al jouw interesses. Ze zullen daardoor steeds weer opvallende posts en updates blijven pushen. Je moet deze apps in dit geval proactief sluiten om een doomscrolling cyclus te doorbreken.

Voer één taak tegelijk uit

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, belemmert multitasking de productiviteit in plaats van deze te stimuleren. Het Wu Tsai Neurosciences Institute van de Amerikaanse Stanford University meldt dat het jongleren met verschillende activiteiten stress veroorzaakt, het langetermijngeheugen schaadt en je bovendien vatbaar voor fouten maakt.

Concentreer je in plaats daarvan liever op individuele taken. Stop dus met het kijken naar video’s tijdens de maaltijd, zet de radio uit tijdens het rijden en stop met het checken van al je berichten tijdens het werk.

Oefen het niets doen

De behoefte aan een constante digitale stimulatie wordt steeds groter omdat steeds meer individuen tijdens saaie momenten hun toevlucht nemen tot telefoons, tablets en laptops. Ze zitten daardoor zelden in stilte. En met alle mogelijke vormen van entertainment die er nu beschikbaar zijn, zou je technisch gezien je geest 24/7 bezig kunnen houden.

Overwin dit verzonnen verlangen door een moment van stilte te gebruiken. Besteed een paar minuten aan gewoon ‘niets doen’. Geef jezelf zo de tijd om even te decomprimeren en meer aanwezig te zijn. Ga op zoek een rustige kamer in je huis, ga lekker zitten en mediteer dan vervolgens 10 tot 15 minuten. Concentreer je op dit moment compleet op je ademhaling om zo te voorkomen dat je geest wederom afdwaalt.

Een minder gestimuleerde geest is een rustigere

Externe stimulatie is onvermijdelijk, maar het mag je er nooit van weerhouden om helder te denken. Gebruik alle beschikbare moderne technologie altijd met nut. En beheers je hunkering als je instinctief te vaak naar jouw gadgets grijpt.

Maar voel je daarentegen niet een slecht persoon als je moeite hebt met het afleren van deze digitale gewoonten. Want je geest is hier al gewend aan geraakt. Als je jezelf er echter op betrapt om gedachteloos keer op keer content te consumeren, breng jezelf dan door middel van een gerichte meditatie terug naar het heden. Gebruik je adem in dit geval als een meditatie anker voor een beter bewustzijn. En denk daarna dat JOMO (de Joy of Missing Out) altijd beter is dan FOMO!

Bron