Gadgets DJ AV Tech

Hoe te DJ’en: de DJ technieken (deel 3)

Hoe te DJ’en: de DJ technieken (deel 3)

De beginnende DJ kiest in veel gevallen voor een volledig digitale set-up (d.w.z. alleen een laptop en DJ software plus een hoofdtelefoon). De bediening van de gebruikte software zal dan echter toch nog sterk lijken op de layout van een standaard hardware DJ opstelling. Dus het spreken over knoppen en schuifregelaars zal in dit geval zeker geen verwarring bij de DJ technieken veroorzaken.

Om een goede DJ te worden, moet de liefhebber zonder twijfel wat vaktermen leren en de wijze om deze gewenste geluidseffecten via bij de juiste DJ technieken te bereiken.

Tempo controle

Voorbij zijn de dagen dat een DJ een handmatig geïnduceerde beat matching moest toepassen. De meeste DJ decks hebben daarvoor nu speciale ‘sync’ knoppen en wordt de klus geheel automatisch geklaard.

Maar met het oog op een elegante, en misschien ook originele overgang, wordt er ook de schuifregelaar voor de tempo regelaar gebruikt. Dit omdat de DJ vaak een hoorbare tempo wijziging wil wanneer hij of zij naar de volgende track ‘verder gaat’.

Cue & afspelen/pauzeren

De afspeel- en pauzeknop spreken voor zich. Maar de ‘cue’ knop dient daarentegen om de master uitgang te omzeilen en het signaal direct naar de monitor geluidsuitvoer te sturen (in de meeste gevallen de hoofdtelefoon).

‘Cueing’ is zeker een onderdeel van de nodige mix vaardigheden als het om DJ technieken gaat. Het is een manier om er van tevoren zeker van te zijn dat jij de geluidsoverdracht optimaal voorbereid voordat je deze via de master uitvoer afspeelt. Zonder dit zou de door de DJ gewenste overgang tussen muzieknummers onmogelijk zijn.

Volume – gain knop

De volumeregeling is een integraal onderdeel van elke DJ uitrusting, of het nu om hard- of software gaat. Deze functie is standaard overal aanwezig, omdat elke gebruikte DJ gadget zijn eigen volumeregeling heeft.

De ‘gain’ knop regelt de luidheid van de ontvangen sound input. Het is voor iedere DJ van top belang om altijd in gedachten te houden dat de vervormingen die door de versterking worden veroorzaakt, niet omzeild kunnen worden door simpelweg de kanaalfader te verlagen.

De gain is in dit geval dus de enige volumeregelaar die deze vervorming regelt. Zorg er dus voor dat jij deze knop gelijk al eerste aanraakt als of wanneer er audio clipping optreedt.

Volume – faders

Faders regelen daarentegen de algehele geluidsuitvoer van het audio kanaal. Dit is belangrijk omdat sommige samples of zelfs hele melodieën van een afwijkende geluidskwaliteit kunnen zijn. Of wellicht onder een andere muziekindustrie standaard vervaardigd kunnen zijn. Waardoor het ene geluidssignaal luider dan het andere is, wanneer de bedieningselementen op gelijke sound niveaus zijn ingesteld.

EQ

Kanaalfaders helpen dit te compenseren door de daadwerkelijke luidheid aan te passen. De crossfader helpt daarentegen bij de overgang. Dit omdat beide kanalen door één enkele fader worden aangestuurd. Dit betekent dat het verlagen van de ene kanaal het niveau van de andere verhoogt. En dat is precies wat de DJ zoekt tijdens de voltooiing van de overgang.

De equalizer dient hier in de eerste plaats als een geluidseffect. De mixen van een DJ richten zich immers veel meer op ‘drops en build-ups’ dan bij een muziekproductie. Dus wordt de gewenste EQ bij een DJ veelal door slechts drie knoppen gedefinieerd.

De EQ maakt ook een soort ‘quasi-overgang’ mogelijk, waarbij de DJ tijdens de drop de ‘mid’ en ‘high’ knoppen op nul zet. Iets wat resulteert in een nauwelijks definieerbare low-end blend. Nu het muzieknummer op deze wijze nauwelijks meer herkend wordt, kan een simpele draai aan de knoppen in de tegenovergestelde richting wonderen verrichten. En dan vooral als ze met het begin van het refrein uitgelijnd worden.

De rest

Als het om ‘de rest’ van alle mogelijke knoppen en effecten omtrent DJ technieken gaat, dan zou men hier niet alleen een enkel boek over kunnen schrijven, maar zelfs een eigen DJ encyclopedie! En dit zelfs continu aanvullen en aanpassen, want zowel de DJ gear als de vaardigheden blijven alsmaar evolueren.

DJ software, en tegenwoordig zelfs de DJ hardware, maken looping, sampling, comb-filtering en bijna alles wat je maar aan DJ technieken kunt bedenken, mogelijk om je eigen sound helemaal opnieuw met een simpele druk op de knop aan te passen. Zorg er daarom dus zeker voor dat je om de beste DJ technieken aan te leren de hard-/software handleiding van je DJ gear aandachtig leest!

Vergeet ook niet de andere interessante artikelen in deze serie te lezen:

Hoe te DJ’en: de club en muziek (deel 1)

Hoe te DJ’en: de DJ gear (deel 2)

Hoe te DJ’en: van liefhebber tot pro DJ (deel 4)

Bron