Gadgets AV Tech DJ

Hoe te DJ’en: de club en muziek (deel 1)

Hoe te DJ’en: de club en muziek (deel 1)

Van alle personen die actief met muziek bezig zijn, zijn de DJ’s het meest gefocust op hun publiek. DJ willen worden is dan ook direct met een partyscene, club of community verbonden. Of het hier nu gaat om het draaien van eigen muziek of enkel muziek die door anderen is gemaakt, de DJ werkt altijd aan het opbouwen en behouden van een unieke sfeer in een club, op een party of festival.

Of het nu hardwarematig DJ’en is, of dat er volledig met DJ software wordt gedraaid (waarbij de laatste een betere optie voor de minder ervaren DJ is). Er bestaat in beide gevallen geen twijfel over dat het enige doel van dit vakmanschap is om de harten van de aanwezigen te raken. Het is dan ook een bijzondere kunstvorm die door en voor mensen ontwikkeld is. Is dat niet prachtig te noemen!

De club

Het is dan ook geen wonder te noemen dat alles wat met DJ’en te maken heeft ‘in de club’ wordt geïnitieerd. Hoewel radio DJ’s natuurlijk ook een bron van inspiratie kunnen zijn, zijn de heuse DJ vaardigheden echter beter op een party te demonstreren en te bewijzen.

Je gaat uiteraard nergens anders heen dan de lokale clubs (althans in het begin) om DJ’s te zien optreden. Je kunt daarnaast ook zeker naar YouTube gaan om een DJ tijdens een festival aan het werk te zien. Maar hoe zit het met het ervaren van wat de menigte voelt? Want is dat ook niet behoorlijk belangrijk?

De sfeer of stemming

De stemming  van het publiek is relevant, in zekere zin zelfs van groter belang dan de muziek zelf. Want een ervaren DJ zal subliem reageren op wat hem of haar te wachten staat. En het publiek zal op zijn beurt de moeite van de DJ dienovereenkomstig belonen.

De geluidskwaliteit moet ongetwijfeld top zijn. Maar dit alleen is niet genoeg, want het publiek is er immers om veel plezier te beleven. Dus moet er een perfect optreden gegeven worden.

De party people

Een bezoek aan de diverse clubs inspireert de mensen die dezelfde passie delen om ook een soort van ‘eigen competitie’ te creëren. Het is dan ook geen wonder dat een DJ liefhebber andere DJ’s van verschillende niveaus ontmoet, door alleen regelmatig de lokale clubs te bezoeken.

Soms levert het simpelweg proberen om het volgende nummer te raden ideeën op voor het mixen van tracks waarvan eerder werd gedacht dat ze niet mixbaar waren. Deze gedachten en ideeën delen met de mensen die jij in de club ontmoet, zorgen zo voor een mooie basis. Een fijne start om te beginnen met het verkennen en ontwikkelen van de vaardigheden die je zelf als DJ nodig hebt.

De muziekgenres

Veel muziekliefhebbers hebben vooral in het begin genrevoorkeuren, die min of meer in steen gebeiteld zijn. Natuurlijk is het prima om deze voorkeuren te hebben, maar de echt moderne DJ’s worden ‘modern’ genoemd omdat ze een open geest hebben. De hedendaagse muziekproductie heft veel grenzen op en breidt zich continu op het al bekende uit. De beste DJ’s volgen dit.

Want door te luisteren wat er elders gebeurt (zoals in andere muziekgenres) is van essentieel belang voor iemand die graag een goede DJ wil worden. Nieuwsgierigheid is daarom een gewoonte van onschatbare waarde voor elke DJ, ongeacht hun ervaringsniveau. Het is zelfs letterlijk het verschil tussen vooruitgang en stagnatie!

De muziekkeuzes

Deze bovenstaande informatie betekent echt niet dat men geen muziekgenre als specialisatie zou moeten kiezen.  Maar die keuze zou niet gelijk moeten staan aan dogmatiseren. Net zoals de kennis van (laten we zeggen) de klassieke muziektheorie geen invloed heeft op iemands potentieel en begrip als het om verschillende andere muziekstijlen gaat.

Je zou om deze reden kunnen beweren dat het een belangrijke taak van een DJ is om muziektracks en genres te blenden. Dat klinkt op zich echter als het topje van een ijsberg, met geheel onderaan de genre keuze. Om een geweldige DJ te worden, moet je deze ijsberg dus vanaf de basis opbouwen en daarna vervolgens naar de top ervan klimmen.

De muziekcollectie

Voordat je met DJ’en begint, moet je zeker over een ruime muziekcollectie beschikken. Want wat kun je mixen zonder een muziekbibliotheek te hebben! De beschikbare opties zijn talrijk en zullen soms van het genre of de genres afhangen die de DJ heeft uitgekozen of van de club of partyscene waar gedraaid wordt.

Als kunstvorm staat muziek niet zo vast als de hardware die er voor het DJ’en gebruikt wordt. En zelfs de DJ software wordt regelmatig bijgewerkt. Het is echter raadzaam voor de DJ om, in ieder geval voor een tijdje, bij zijn of haar oorspronkelijke keuze te blijven. De muziekbibliotheek zal daarentegen voortdurend bijgewerkt moeten worden.

Het gebruik van eigen muziek

Zeker, dat is prachtig. Maar niet echt noodzakelijk. Laten we immers niet vergeten dat DJ zijn niet hetzelfde is als een producer zijn. Het is dus prima als de DJ liefhebber zijn of haar eigen muziek in de DJ muziekcollectie opneemt. Het mag echter geen speciale plaats innemen of op enigerlei wijze domineren.

Onthoud ook goed, dat deze optie er alleen moet zijn om de ervaring voor zowel de DJ als het publiek in onder meer een club te verbeteren.

Het gebruik van digitale muziekbestanden

Het is tegenwoordig behoorlijk eenvoudig om via digitale bestanden aan de muziek en/of samples te komen die er voor het DJ’en nodig zijn. Van eigen muziek, tot volledig gratis online stock samples en redelijk goedkope DJ pools.  De mogelijkheden voor het verzamelen van geschikte muzieknummers zijn eindeloos.

Je kunt zo gewoon downloaden wat je nodig hebt en dit op een USB-drive zetten. Zo is je muziekbibliotheek al vlot helemaal compleet.

Het gebruik van fysieke kopieën

Veel DJ’s zijn echter behoorlijk nostalgisch als het om het DJ’en gaat. Want of het nu om hiphop, house muziek en zelfs elektronische dansmuziek gaat, een bekwame DJ (vooral iemand die al tientallen jaren actief is) zal veelal de voorkeur geven om vinylplaten of cd’s te gebruiken.

Het spreekt voor zich dat de fysieke muziekplaten prima in orde moeten zijn. Maar het actief gebruiken van een fysieke muziekcollectie voor DJ doeleinden in een club kan echter niet alleen aanzienlijk veeleisend zijn voor het budget van de DJ. Maar ook voor zijn of haar ruggengraat!

Vergeet ook niet de andere interessante artikelen in deze serie te lezen:

Hoe te DJ’en: de DJ gear (deel 2)

Hoe te DJ’en: de DJ technieken (deel 3)

Hoe te DJ’en: van liefhebber tot pro DJ (deel 4)

Bron