Trending Social Media

Hoe social media, internetverslaving en phubbing de geestelijke gezondheid beïnvloeden

Hoe social media, internetverslaving en phubbing de geestelijke gezondheid beïnvloeden

Onderzoekers uit Turkije en het Verenigd Koninkrijk hebben een ingewikkeld verband ontdekt tussen de geestelijke gezondheid en het gebruik van social media. Uit hun onderzoek, gepubliceerd in Psychological Reports, blijkt dat de schadelijke impact van social media verslaving op de geestelijke gezondheid met name door internetverslaving en phubbing wordt beïnvloed.

Eerder onderzoek op dit gebied had aanvankelijk tegenstrijdige resultaten opgeleverd. Waarbij sommige onderzoeken op een direct verband wijzen op een overmatig gebruik van social media en geestelijke gezondheidsproblemen zoals depressie en angst. Dit terwijl andere onderzoeken geen substantiële effecten vonden.

In een poging deze inconsistentie aan te pakken, probeerden Naif Ergun, Zafer Ozkan en Mark Griffiths een genuanceerder onderzoek naar een gerelateerd gedrag uit te voeren.

Dit omvatte onder meer het onderzoeken van internetverslaving, gekenmerkt door dwangmatig internetgebruik dat het dagelijks leven verstoort, en phubbing. Phubbing is een relatief nieuw fenomeen waarbij individuen hun mobiele telefoon de voorrang geven boven face-to-face interacties.

Een dieper inzicht in mogelijke verbanden tussen het social media gebruik en de geestelijke gezondheid

Het onderzoek had tot doel de ingewikkelde verbanden tussen het gebruik van social media en de geestelijke gezondheid te onderzoeken. Waarbij het grotere belang van een dergelijk begrip in onze digitaal gedomineerde levens werd erkend.

Om dit te bereiken onderzocht het onderzoek niet alleen directe correlaties, maar verdiepte het zich ook in de rol van internetverslaving en phubbing bij de wisselwerking van deze relaties.

Er waren 603 universiteitsstudenten in Turkije bij het uitgebreide onderzoek betrokken, waaronder 451 vrouwen en 152 mannen met een gemiddelde leeftijd van 22 jaar. De deelnemers uit 20 verschillende steden verspreid over 30 universiteiten beantwoordden diverse vragen over hun social media gewoonten, internetgebruik en ervaringen met phubbing.

Ze voltooiden daarnaast beoordelingen waarbij er indicatoren voor de geestelijke gezondheid werden gemeten, zoals stress, angst en depressie. Daardoor werd er inzicht verkregen in de ingewikkelde wisselwerking tussen deze factoren.

De relatie tussen social media verslaving en angst en stress

De bevindingen van dit onderzoek gaven aan dat, hoewel er een verband bestaat tussen een social media verslaving en een slechtere geestelijke gezondheid, dit verband met name door aanvullende factoren wordt bepaald. Om iets specifieker daarover te zijn: internetverslaving werd als een belangrijke tussenschakel geïdentificeerd in de relatie tussen een social media verslaving en depressie.

Op dezelfde manier fungeerden zowel internetverslaving als phubbing als tussenschakels in verband tussen een social media verslaving en angst plus stress.

In eenvoudiger bewoordingen waren de personen met een hogere neiging tot een social media verslaving meer vatbaar voor internetverslaving en phubbing gedrag. Bijgevolg werden deze gedragingen met verhoogde niveaus van depressie, angst plus stress geassocieerd.

De indirecte effecten van een social media verslaving op de geestelijke gezondheid

Deze resultaten bieden een frisse kijk op de indirecte gevolgen van een social media verslaving op de geestelijke gezondheid, gemedieerd door een internetverslaving en phubbing. Niettemin is het essentieel om het cross-sectionele ontwerp van het onderzoek te erkennen. Het legt immers de nadruk op correlaties, maar slaagt er niet in een sluitend verband van de oorzaak vast te stellen.

De concentratie op een bepaalde demografische groep beperkt daarnaast de toepasbaarheid van de bevindingen op diverse leeftijdsgroepen of culturele settings. Het vertrouwen op zelfgerapporteerde gegevens introduceert bovendien het potentieel voor vooringenomenheid. Ondanks deze beperkingen biedt het onderzoek waardevolle inzichten in de ingewikkelde verbanden tussen digitaal gedrag en de geestelijke gezondheid.

Hoe social media, internetverslaving en phubbing de geestelijke gezondheid beïnvloeden conclusie

De onderzoekers concludeerden dat de huidige studie innovatieve inzichten aan de literatuur toevoegt. Dit door de belangrijke rol te benadrukken die internetverslaving en phubbing spelen bij het ophelderen van het verband tussen een social media verslaving en een aangetaste geestelijke gezondheid.

Beoefenaars worden daarom aangemoedigd om het bewustzijn te vergroten van de impact van op technologie gebaseerde bezigheden.

Het is natuurlijk ook belangrijk dat psychiaters en klinisch psychologen tijdens de diagnose- en behandelingsprocessen rekening gaan houden met de invloed van op technologie gebaseerd gedrag op de geestelijke gezondheid.

De bevindingen uit deze studie kunnen bovendien bijdragen aan de ontwikkeling van effectieve interventiestrategieën. Dit door het belang van internetverslaving als een variabele in ander problematisch gebruik van technologie te benadrukken.

Bron