Wat komt er in je op als je het woord ‘robot’ hoort? Stel jij je dan een metalen mensachtig ding voor in een ruimteschip in de verre toekomst? Of misschien stel je je een dystopische toekomst voor waarin de mensheid door haar robot heersers tot slaaf wordt gemaakt. Of wellicht denk je aan een auto-assemblagelijn met robotachtige machines die elektrische auto’s in elkaar zetten.
Wat je ook denkt, één ding is zeker: robots zijn er om te blijven. Maar gelukkig lijkt het daarbij waarschijnlijk dat robots meer bezig zullen zijn met het uitvoeren van repetitieve of gevaarlijke taken dan met het grijpen van de hoogste uitvoerende macht.
Laten we hieronder eens kijken naar de wereld van robotica plus de bijbehorende classificaties. En daarnaast de rol van kunstmatige intelligentie, de toekomst van robotica, en hoe het ons leven zal veranderen.
Wat is robotica?
Robotica is de technische tak van robots, die zich bezighoudt met het bedenken, ontwerpen, bouwen, bedienen, toepassen en het gebruik van robots. Als je hier iets dieper ingraaft, dan zie je dat robots als automatisch bediende machines worden gedefinieerd. Apparaten die zelfstandig een reeks acties uitvoeren en het werk doen dat gewoonlijk door mensen wordt gedaan.
Robots hoeven daarbij natuurlijk niet beslist op mensen te lijken, alhoewel sommigen dat wel zeker doen. De robots die er menselijk uitzien, worden doorgaans ‘androïden’ genoemd. Hoewel veel robot ontwerpers hun creaties steeds menselijker laten lijken, zodat mensen zich bij hen op hun gemak voelen, is dat niet altijd het geval. Sommige mensen vinden robots, en dan vooral degenen die op mensen lijken, redelijk griezelig.
De verschillende soorten robots
Robots zijn uiterst veelzijdige machines, iets wat vooral blijkt uit hun grote verscheidenheid aan vormen en functies. Hier is een lijst met een aantal soorten robots die we tegenwoordig veelvuldig in diverse bedrijfstakken zien:
In de gezondheidszorg. Robots in de gezondheidszorg doen van alles, van het assisteren bij operaties tot fysiotherapie om mensen te helpen lopen. Ze kunnen zich zelfstandig door ziekenhuizen verplaatsen en essentiële benodigdheden zoals medicijnen of beddengoed afleveren. Robots in de gezondheidszorg hebben zelfs bijgedragen aan de voortdurende strijd tegen de COVID-19 pandemie, door het vullen en verzegelen van teststaafjes en het produceren van ademhalingstoestellen.
Bij de mensen thuis. Je hoeft in dit geval niet veel verder te zoeken dan een robotstofzuiger om een robot in iemands huis te vinden. Maar ze doen nu ook veel meer dan alleen vloeren stofzuigen, want sommige robots voor thuisgebruik kunnen gazons maaien of smart home tools zoals Alexa uitbreiden.
Voor de productie. De productiesector was de eerste die robots adopteerde, zoals de assemblage machines voor auto’s die we eerder al noemden. Allerlei industriële robots voeren verschillende taken uit, zoals booglassen, materiaalbehandeling, staal snijden en het verpakken van voedsel.
In de logistiek. Iedereen wil graag dat zijn online bestellingen op tijd, zo niet eerder, worden afgeleverd. Bedrijven gebruiken dus robots om magazijnstellingen te stapelen, goederen op te halen en soms zelfs om op korte afstand leveringen uit te voeren.
Voor ruimteverkenning. De Mars ontdekkingsreizigers zoals Sojourner en Perseverance zijn robots. De Hubble telescoop is ook als een robot geclassificeerd, net als ‘deep space’ sondes zoals Voyager en Cassini.
Voor militaire doeleinden. Robots voeren vaak gevaarlijke taken uit, en moeilijker dan moderne oorlogsvoering wordt het niet. Bijgevolg beschikt het leger over een gevarieerde selectie van robots. Die zijn uniek uitgerust om veel van de risicovollere banen aan te pakken die met oorlog gepaard gaan. Zo is er bijvoorbeeld de Centaur, een robot voor het opsporen en opruimen van explosieven. En er is daarnaast de MUTT, een robot die soldaten volgt en hun uitrusting meesleept. En de SAFFiR, die branden bestrijdt die op marineschepen kunnen uitbreken.
Voor ons amusement. Veel mensen hebben al speelgoedrobots thuis. Er zijn ook robot standbeelden en robot restaurants. Naarmate de robots alsmaar geavanceerder worden, kun je ook verwachten dat hun amusementswaarde dienovereenkomstig zal stijgen.
Om te reizen. We hoeven hier maar twee woorden over te zeggen: zelfrijdende voertuigen.
De voor- en nadelen van robots
Zoals elke moderne innovatie hebben robots zowel hun voor- als nadelen. Hier volgt een overzicht van de goede en slechte kanten van robots en de toekomst van robotica.
De voordelen
- Robots werken in gevaarlijke omgevingen. Waarom zouden we mensenlevens riskeren als je een simpel een robot kunt sturen om de klus te klaren?
- Ze zijn kosteneffectief. Robots nemen geen ziektedagen op of hebben koffiepauzes. Ze hebben ook geen extraatjes nodig zoals een levensverzekering, betaald verlof of gezondheidszorgvoorzieningen.
- Robots verhogen de productiviteit. Ze zijn vooral geschikt om diverse repetitieve taken tot in het oneindige uit te voeren. Ons menselijk brein kan dat niet. Dus gebruiken veel industrieën robots om het vervelende, overbodige werk uit te voeren.
- Ze bieden een betere kwaliteitsborging. Naarmate het concentratieniveau van de mens daalt, neemt de kans op fouten, slechte resultaten of zelfs ongelukken toe. Robots voeren al deze repetitieve taken feilloos uit zonder dat hun prestaties door verveling afnemen.
De nadelen
- Robots brengen hoge opstartkosten met zich mee. De implementatie van robots is een investeringsrisico en kost veel. Hoewel de meeste fabrikanten hun investering op de lange termijn uiteindelijk terugverdienen, is dit op de korte termijn (veelal) behoorlijk kostbaar.
- Ze kunnen banen wegnemen. Ja, sommige mensen zijn in bepaalde situaties eenvoudig door robots te vervangen, zoals bijvoorbeeld bij lopende bandwerk.
- Robots vereisen dat bedrijven bekwaam ondersteunend personeel inhuren. Dit nadeel is goed nieuws voor potentiële werknemers, maar slecht nieuws voor zuinige bedrijven. Want robots hebben twijfel programmeurs, operators en reparatie personeel nodig.
De toekomst van robotica: wat is het gebruik van AI in robotica?
Kunstmatige intelligentie (AI) vergroot de interactie tussen mens en robot, de samenwerkingsmogelijkheden en de kwaliteit. De industriële sector kent al een poosje co-bots, dit zijn robots die met mensen samenwerken om zo diverse testen en assemblages uit te voeren.
De snelle vooruitgang op het gebied van AI helpt robots het menselijk gedrag alsmaar beter na te bootsen. Maar dat is ook de belangrijkste reden waarom ze zonder meer in de eerste plaats gemaakt zijn. Want robots die meer als mensen handelen en denken, kunnen ook beter in het personeelsbezetting integreren. En bovendien voor een efficiëntieniveau zorgen dat niet door menselijke werknemers te benaderen is.
Robot ontwerpers gebruiken veelvuldig van AI gebruik om al hun creaties geoptimaliseerde mogelijkheden te geven. Zoals voor:
Computervisie. Robots kunnen de objecten die ze tegenkomen identificeren en herkennen, details onderscheiden en leren hoe ze door specifieke items moeten navigeren of deze kunnen vermijden.
Hantering. AI helpt robots de fijne motoriek te verwerven die er nodig is om objecten vast te pakken. Dit uiteraard zonder het item te vernietigen.
Bewegingscontrole en navigatie. Robots hebben niet langer meer mensen nodig om hen langs paden en processtromen te leiden. AI stelt robots nu zelf in staat om hun omgeving te analyseren en zelf te navigeren. Deze mogelijkheid is zelfs van toepassing op de virtuele wereld van software.
Natural Language Processing (NLP) en perceptie uit de echte wereld. AI en Machine Learning (ML) helpen robots hun omgeving beter te begrijpen, patronen te herkennen en identificeren, en gegevens te begrijpen. Deze verbeteringen vergroten niet alleen de autonomie van de robot enorm, maar verminderen ook de afhankelijkheid van mensen.
De toekomst van robotica en robots
Dankzij een verbeterde sensortechnologie en nog opmerkelijker ontwikkelingen op het gebied van machinaal leren en kunstmatige intelligentie zullen robots zich blijven ontwikkelen van gewone machines tot buitengewone ‘medewerkers’ met cognitieve functies.
Deze vooruitgang en andere daarmee samenhangende aspecten maken een flink opwaartse ontwikkeling door. En robotica zal ook zeker aanzienlijk van deze vooruitgang profiteren. We kunnen daarom absoluut verwachten dat steeds grotere aantallen en steeds geavanceerdere robots in steeds meer gebieden van het leven geïntegreerd zullen worden en met mensen zullen samenwerken.
In tegenstelling tot wat de dystopisch ingestelde onheilsprofeten voorspellen, zullen deze verbeterde robots de menselijke arbeiders niet vervangen. Want industrieën zullen altijd komen en gaan. Sommige raken daarbij ernstig verouderd als gevolg van nieuwe technologieën, iets wat zo weer nieuwe kansen biedt voor de werkgelegenheid en het daaraan gerelateerde onderwijs.
Dat is ook het geval met robots. Jazeker, misschien zullen er minder menselijke arbeiders zijn die auto frames lassen, maar er zal daarentegen een grotere behoefte aan bekwame technici zijn om deze machines te programmeren, te onderhouden en te repareren.
Dit betekent in veel gevallen dat werknemers een waardevolle interne training en bijscholing kunnen krijgen, waardoor ze een reeks vaardigheden zullen krijgen die van toepassing kunnen zijn op het programmeren en onderhouden van robots. En zo ook op andere terreinen en industrieën.
Hoe robots ons leven zullen transformeren conclusie
Robots zullen de economische groei en productiviteit blijven vergroten en voor veel mensen over de hele wereld nieuwe carrièremogelijkheden creëren. Er zijn echter nog steeds waarschuwingen over een groot banenverlies, waarbij er tegen 2030 een verlies van 20 miljoen banen in diverse bedrijfsindustrieën wordt voorspeld. Of hoe 30% van alle banen tegen 2030 geautomatiseerd zou kunnen zijn.
Maar dankzij de consistente precisie die robots bieden, kunnen we ons ook verheugen op robots die zowel steeds meer van de belastende, overbodige handarbeid taken zullen uitvoeren en het transport efficiënter zullen laten werken. Als de gezondheidszorg zal verbeteren en mensen de vrijheid zullen geven zichzelf door bij- en omscholing te verbeteren. Maar de toekomst zal uiteraard leren hoe dit allemaal precies uitpakt.