Trending Nieuws

Hoe ook jij jouw digitale ecologische voetafdruk kunt minimaliseren

Hoe ook jij jouw digitale ecologische voetafdruk kunt minimaliseren

Ondanks alle inspanningen van bedrijven om een duurzamere werkomgeving op het kantoor te creëren. Dit niet alleen om de kosten te verlagen, maar ook om de werknemers te motiveren om in dit tijdperk van eco-ontwaken een meer milieuvriendelijke levensstijl te leiden. Is er nog steeds één ding dat kan voorkomen dat je er daadwerkelijk voor zorgt dat je trouw aan jouw duurzaamheid belofte blijft: je persoonlijke digitale ecologische voetafdruk.

Alle digitale technologie gebruikt in werkelijkheid 7% van de wereldwijde elektriciteit en draagt daarnaast bij aan meer dan 2% van de wereldwijde CO2-uitstoot. Dit is bijna net zo hoog als het aantal brandstoffen dat door de luchtvaartindustrie wordt verbrand! En weet je wat nog verrassender is? Elke Google zoekopdracht zorgt voor een CO2-uitstoot tussen de 2 en 7 gram! Als we daarbij melden dat Google ongeveer 3,5 miljard zoekopdrachten per dag verwerkt, dan is dit goed voor ongeveer 40% van de ecologische voetafdruk van het internet!

Onze online aanwezigheid heeft dus een ernstige impact op het milieu. Dit gebeurt zelfs op manieren waar we nooit aan denken. Dat is precies waarom het verminderen van de milieu-impact van onze technologie zo belangrijk is. Hieronder staan 6 eenvoudige manieren om ook jouw digitale ecologische voetafdruk vanaf vandaag te minimaliseren!

Leeg je e-mail inbox regelmatig

Voor de meeste mensen lijken al die e-mails, promo berichten en documenten vrij onschuldig. Elk klein beetje informatie wordt echter nog steeds in datacenters opgeslagen. Die verbruiken enorme hoeveelheden energie. Niet alleen om ze van stroom te voorzien, maar ook om ze koel te houden. Zorg er dus voor dat jij al jouw e-mails verwijdert wanneer ze niet langer relevant of nuttig zijn. En meld je bovendien voor nieuwsbrieven af die jou niet interesseren.

Minimaliseer de ecologische voetafdruk van al jouw e-mails

Een gemiddelde e-mail met een bijlage van 2,5 MB stoot 50 gram CO2 uit. Met de toevoeging van afbeeldingen, zoals grootschalige bestanden en afbeeldingen, wordt dit aantal met tig keer vermenigvuldigd.

Er is echter een vrij simpele manier om dit probleem op te lossen. ‘Carbon Capper’, een Chrome extensie, geeft je elke keer dat je er klaar voor bent om op ‘verzenden’ te drukken een ‘planeet vriendelijke prompt’.

Het houdt daarnaast jouw woordentelling bij, markeert e-mails met minder dan vier woorden en stelt je in staat om jouw digitale ecologische voetafdruk eenvoudig te minimaliseren. De browserextensie ‘Carbonalyser’ is een andere geweldige manier om uw digitale impact echt te begrijpen.

Er zijn bovendien tal van Gmail host alternatieven zoals Kolab, Posteo, Tutanota en Runbox die van hernieuwbare energie afhankelijk zijn om hun servers van stroom te voorzien.

Gebruik milieuvriendelijke zoekmachines

Zoals we hierboven al aangeven, verbruikt Google een grote hoeveelheid energie terwijl het tonnen aan CO2 uitstoot vrijgeeft. Als jij jouw digitale ecologische voetafdruk dus graag wilt verkleinen, kies dan liever voor de ‘Ecosia’ zoekmachine. Die doneert immers 80% van haar winst aan het planten van bomen. Of gebruik ‘Ekoru’, dat 60% van haar inkomsten doneert aan herbebossing, klimaatactie en natuurbeschermingsprojecten.

Deze eco-zoekmachines gebruiken beide volledig hernieuwbare energie en absorberen zo onze CO2-uitstoot. Je kunt bovendien een bladwijzer aanmaken voor al jouw favoriete sites. Om zo te voorkomen dat je telkens weer zoekopdrachten moet gebruiken om ze te openen.

Verlaag de helderheid van je scherm

Je kunt tot 20% energie besparen als je de helderheid van jouw monitor van 100% naar 70% verandert. Je kunt je ogen daar ook direct bij helpen.

Schakel je apparaten uit

Het is geen geheim dat alle apparaten (zelfs in slaapstand) energie blijven verbruiken. Zorg er daarom voor dat jij je elektronica uitschakelt als je niet van plan bent het te gebruiken.

Dit had een e-mail kunnen zijn… of een persoonlijke ontmoeting

Jazeker, e-mails stoten koolstofdioxide uit, maar streaming of videoconferenties hebben een nog veel grotere impact. Er komt elk uur dat je hier gebruik van maakt tot wel 1.000 gram koolstofdioxide vrij. En er wordt daarnaast veel water gebruikt om je video interacties een boost te geven. Het is dus beter om via lange e-mails te communiceren. Of wat nog beter is: persoonlijk contact houden om jouw digitale CO2 voetafdruk efficiënt te minimaliseren.

Hoe ook jij jouw digitale ecologische voetafdruk kunt minimaliseren conclusie

Al deze eenvoudige maar effectieve manieren om jouw ecologische voetafdruk te verkleinen, kunnen zowel op persoonlijk als op bedrijfsniveau worden toegepast. Vergeet ook niet dat ‘groenere’ kantoren vaak gezondere en productievere werknemers hebben. Iets dat zowel voor de kantoorruimtes als voor de online aanwezigheid geldt!

Bron