Bokeh is een woord dat vaak wordt gebruikt om afbeeldingen te beschrijven met een onscherpe achtergrond. Veel fotografen worden aangetrokken door het doel om prachtige bokeh te creëren. Zij houden van bokeh vanwege de visueel aantrekkelijke eigenschappen.
Het zorgt immers niet alleen voor een wazige achtergrond die de aandacht op het onderwerp vestigt, maar creëert ook beelden die er dromerig, opvallend en soms zelfs buitenaards uitzien. Maar om dit fraaie effect te bereiken, moet je wel goed begrijpen wat bokeh precies is en hoe het creativiteit aan je opnamen toevoegt.
Wat is bokeh precies?
Bokeh is een Japans woord. Je zult het horen als ‘boke’, ‘bo-ka’, ‘bo-key’ en ‘bo-kay’. De juiste uitspraak is ‘bo-kay’. Het woord bokeh betekent ‘onscherpe achtergrond met spiegelende highlights’.
Bijgevolg beschouwen veel fotografen het onscherpe achtergrondgedeelte als bokeh. Maar in feite is deze onscherpe achtergrond enkel een onderdeel van de bokeh definitie. Want het andere gedeelte van de definitie is ‘spiegelende hoogtepunten’.
Deze spiegelende hooglichten zijn een belangrijk ingrediënt bij het creëren van bokeh. De kleine lichtcirkels die in de onscherpe achtergrond worden vastgelegd, zijn in dit geval dus spiegelende hooglichten… of bokeh.
Hoe bokeh te creëren
Bokeh ontstaat niet zomaar. Je moet jouw fotografie-scène daarom goed analyseren om te bepalen of er zonder meer een kans op een bokeh effect is. De beste plekken voor de creatie van bokeh zijn stedelijke locaties. Want de lichten van gebouwen en straatverlichting bieden interessante visuele componenten voor jouw achtergrond.
Sommige fotografen hebben echter geleerd dat als hun onderwerp zich in een bosrijke omgeving bevindt en er lichte plekken in de bomen zijn, ze ook bokeh krijgen. Plus licht dat op waterlichamen zoals vijvers en meren reflecteert, creëert ook boeiende bokeh effecten.
Daarnaast zijn er nog andere factoren waar je rekening mee moet houden bij het maken van bokeh met bijvoorbeeld een DSLR of mirrorless camera.
De lenskeuze om bokeh te creëren
De belangrijkste variabele bij het creëren van bokeh is de scherptediepte en de locatie van jouw onderwerp ten opzichte van de achtergrond. Des te dichter je bijvoorbeeld bij jouw onderwerp bent en hoe verder jij je van de achtergrond bevindt, des te groter de kans is dat jij bokeh krijgt.
De reden waarom sommige fotografen gefrustreerd raken door het gebrek aan bokeh is dat ze waarschijnlijk de verkeerde lens gebruiken. Er bestaan gelukkig veel lenzen die zeker bokeh zullen creëren.
Het geheim van een mooie bokeh is het gebruik van een lens met een diafragma van minimaal f/2.8. In feite bieden de meeste macrolenzen bij hun grootste diafragma doorgaans f/2.8. En onthoud ook goed dat een 50 mm f/1.8 lens voor beginners de beste keuze is.
Omdat je voornaamste zorg bij het bereiken van bokeh het groot houden van je diafragma is, is het alleen maar praktisch om je camera in de AV-modus te zetten (ook wel bekend als Aperture Priority). Met deze handige instelling kun je zelf het diafragma kiezen en automatisch de bijbehorende sluitertijd instellen.
Zo hoef jij je enkel nog maar zorgen te maken over het indrukken van de ontspanknop. Als je dan vervolgens een object met f/2.8 fotografeert, dan heb je zeker een onscherpe achtergrond… en als de omstandigheden goed zijn, krijg je ook bokeh!
Mooie bokeh met een telelens
Maar zelfs lange telelenzen kunnen bokeh creëren. Want bij het fotograferen van dieren in het wild zorgt de afstand tussen het dier en de achtergrond voor bokeh. Telelenzen comprimeren bovendien de achtergrond, waardoor er een onscherpte ontstaat. Als er dan een lichtbron door de bomen of licht op water komt, dan verschijnt er bokeh.
Afgezien daarvan is het ook op korte afstanden mogelijk om een bokeh effect te bereiken door een telelens te gebruiken.
Hoe mooie bokeh te creëren conclusie
Samenvattend is het begrijpen hoe bokeh gecreëerd wordt de allereerste stap in het toevoegen van meer creativiteit aan jouw opnamen. Zoals hierboven al aangegeven, kan bokeh in verschillende omgevingen worden bereikt met een verscheidenheid aan lenzen.
Bovendien zullen de goede observatievaardigheden van jou als fotograaf je ook subliem helpen bij het creëren van prachtige bokeh. Dus waarom grijp je jouw camera en favoriete ‘snelle boheh lens’ nu niet in de hand en ga eropuit en creëer prachtige bokeh!