Tech Apps

Hoe je coole muziek op je computer maakt

Hoe je coole muziek op je computer maakt

Hoe begin je met muziek maken op je computer? Dat is een vraag die veel enthousiastelingen zich afvragen als ze naar hun favoriete nummers luisteren en dan denken: hoe maak ik zelf deze coole

Verrassend genoeg is dit een stuk simpeler dan je in eerste instantie zou denken! Daarom vertellen we jou hieronder in een aantal handige stappen hoe ook jij eenvoudig kunt beginnen met het maken van coole muziek op je computer.

Hoe te beginnen met het maken van coole muziek

Het maken van coole muziek op je computer is nu voor iedereen toegankelijk die een laptop (of desktop pc) en een koptelefoon bezit. Je maakt in dit geval gebruik van een handige muziekapp dat een DAW (Digital Audio Workstation) wordt genoemd.

Hiermee kun je eenvoudig verschillende geluiden, zoals drums, zang, synthesizers, bassen en andere gewenste instrumenten, stapelen. Ze zijn dusdanig in laagjes opgebouwd dat er een unieke structuur van een muzieknummer ontstaat, zoals een refrein of couplet. Waarna je het in een laatste mix, de mastermix, tot je eigen meesterwerk samenstelt.

Klinkt vrij eenvoudig, of niet soms? Maar als je hier graag iets meer over wilt leren, lees dan de hieronder genoemde stappen om te beginnen met het maken van coole muziek op je computer.

Download een DAW

Er zijn diverse populaire DAW’s beschikbaar. Sommige zijn gratis, en sommige zijn behoorlijk duur te noemen. Elke DAW heeft haar eigen unieke workflows en mogelijkheden, die vanwege hun specifieke behoeften door gebruikers gekozen worden.

Presonus Studio One, Ableton Live, Bitwig studio, Fl Studio zijn enkele veelgebruikte DAW’s voor het maken van coole muziek. Soundtrap is daarnaast ook een geweldige GRATIS online DAW.

Koop een studio hoofdtelefoon, microfoon en MIDI controller

Thuis coole muziek maken is nu zeer betaalbaar omdat je niet echt veel hardware of gear nodig hebt. Je hebt uiteraard een desktop computer of een laptop nodig, maar het enige dat je verder nodig hebt is een goede koptelefoon. Je kunt als je dit wilt voor speakers kiezen, maar een studio hoofdtelefoon is vaak een betere optie, omdat je zo jouw familie of buren niet kan irriteren.

Een MIDI controller keyboard met drumpads is een ander super handige gadget voor het maken van coole muziek. Want je kunt jouw DAW hier met de knoppen, toetsen en drumpads subliem mee aansturen. Je kunt het uiteraard ook als een elektrische piano bespelen. Als je serieus coole muziek wilt gaan maken, overweeg dan een M-Audio Keystation 49 MK3, Nektar SE25 of vergelijkbaar controller keyboard van Tonecontrol.nl.

Download enkele VST plugins

Een VST plugin is een stukje software van derden dat verbinding maakt met een DAW. Sommige plugins zijn effecten, andere zijn virtuele instrumenten. De meeste DAW’s worden tegenwoordig standaard al met een heleboel gratis geluiden en virtuele instrumenten geleverd om je op weg te helpen.

Maar via audioplugin.deals kun je al vlot voor weinig geld ook je gewenst VST bibliotheek samenstellen.

Tip: Als je leert hoe je coole muziek moet maken, dan kun je bijzonder makkelijk door alle plugins van derden afgeleid worden. Denk in dit geval niet dat al deze mogelijke VST plugins jouw muziek een stuk beter zullen maken. Het enige dat je immers altijd moet doen, is hard werken en veel oefenen!

Bedenk een drumloop

Nu we de basistools hebben besproken die je absoluut nodig hebt om aan de slag te gaan, duiken we nu in de leuke aspecten van het creëren van geluiden en deze in een nummer op te stapelen. Bijna elk muzieknummer bevat de volgende basiselementen: drums, bas, akkoorden, melodie en zang.

Interessant feit: professionele muziekproducenten kunnen tot wel 100 verschillende gelaagde geluiden in hun nummers verwerken! Ze doen dat zelfs zo goed dat je al deze verschillende laagjes niet kunt horen.

Tip: Je wilt ervoor zorgen dat je drumloop iemand in beweging brengt. Want als je daarna andere geluidselementen toevoegt, dan wordt deze loop alleen maar benadrukt. Luister bijvoorbeeld eens naar de coole muziek van Flume. Want die gebruikt deze looptechniek subliem in de meeste van zijn muzieknummers.

Bedenk akkoorden en melodie

Nu je een groovy beat hebt samengesteld, kan je beginnen met het toevoegen van wat akkoorden en een melodie. Akkoorden bestaan meestal uit 3 of meer noten die tegelijk worden gespeeld.

Tip: Het is vaak gemakkelijker om een melodie te bedenken als je al wat akkoorden en een beat hebt. Probeer 3 of 4 melodieën te creëren en kies hier dan de beste uit. De andere kun je dan later altijd nog in de track gebruiken.

Bedenk een bass groove

Het toevoegen van de bas is altijd één van de leukste onderdelen. Want dit is het moment waarop je muzieknummer echt tot leven komt en je ook het gevoel krijgt hoe het eindproduct zal klinken.

De bas speelt meestal maar 1 noot tegelijk. Een gemakkelijke manier om een goede bass groove te bedenken, is door de laagste noot van je akkoorden te gebruiken en deze vervolgens een octaaf of twee lager te zetten.

Tip: Om een interessante bass groove te creëren, wil je dat de bas en de kickdrum met elkaar samenwerken. Als dit goed is gedaan, dan wil iedereen direct opstaan en dansen. Het is meestal een goed idee om de bas tegelijkertijd met de kickdrum te laten klinken. Experimenteer zelf en kijk wat voor jou het beste werkt.

Zing of download songteksten

Teksten of vocalen toevoegen is een ander favoriet onderdeel van het maken van coole muziek. Want door een menselijk element aan je muzieknummer toe te voegen, wordt het veel pakkender. Mensen kunnen hierop meezingen en zich er ook zoveel meer in inleven.

Als je zelf over een aardige zangstem beschikt, dan kun jij je eigen teksten zingen. Let daarbij op je eigen favoriete muzieknummers, want zij kunnen jou inspiratie geven. Het gebruik van een VST plugin zoals ‘Exhale Output’ is ook een interessante optie voor het leveren van zangpartijen.

Tip: Je wilt dat je zangpartij pakkend en gemakkelijk te onthouden is. Dit is immers waar mensen jouw liedje sneller mee herinneren, dus het is een uiterst belangrijke stap om het goed te doen. Onthoud daarbij vooral goed: als jij er gemakkelijk mee kunt meezingen, dan kan een ander dat ook!

Structureer je lied met refrein en coupletten

Je hebt nu zelf ervaren hoe een interessante, pakkende loop met slechts een paar elementen tot stand kan komen. Het is nu tijd om deze loop naar een volledig muzieknummer te evolueren. Je doet dit door refrein en couplet secties te creëren.

Door dit soort elementen aan je coole muziek toe te voegen, kan je de gewenste structuur samenstellen. Een muzieknummer is meestal uit de volgende structuur opgebouwd: Intro – couplet – refrein – couplet – brug – refrein – outro. Maar dit is slechts een vuistregel die naar compleet naar wens gewijzigd kan worden.

Tip: Als je moeite hebt om een structuur voor je muzieknummer te bedenken, dan kun je altijd naar je favoriete nummers luisteren en hun structuur kopiëren. Want er is een goede reden waarom deze nummers veelvuldig op de radio worden gedraaid. Dus waarom zou jij hier niet van leren?

Mix je nummer met effecten

In dit stadium is jouw muzieknummer al bijna voltooid. Dit is de fase waarin je enkele effecten en wat extra laagjes toevoegt om jouw coole muziek nog meer tot leven te brengen en te laten schitteren! Denk daarbij aan effecten zoals vertragingen, reverb en vervorming.

Na deze fase van een muzieknummer maken is het klaar om het naar een professionele mix- en masteringenieur te sturen. Zo’n mastering engineer luistert er dan met frisse oren naar en voert wellicht nog een aantal kleine aanpassingen uit om het muzieknummer zo een finishing touch en een echte radiokwaliteit te geven.

Tip: Door een kleine delay en reverb aan de zang toe te voegen, komt dit echt tot leven.

Maak album art voor je muzieknummer

Je hebt jouw muzieknummer naar je mastering engineer gestuurd en wacht met spanning op de terugkomst! Gebruik deze tijd om album art voor je muzieknummer te ontwerpen. Probeer iets visueels te kiezen dat verband houdt met je nummer. Je kunt hier bijvoorbeeld een platform als artstation.com voor gebruiken of je eigen art met Luminar Neo of Photoshop creëren.

Upload je coole muziek en begin met geld te verdienen

Je gemasterde muzieknummer is gearriveerd! Je hebt je nummer terug en het klinkt nu beter dan ooit! Dus is het nu de hoogste tijd om het aan de wereld vrij te geven en te zien waar het jou naartoe brengt.

Het is zonder twijfel een geweldig gevoel om een muzieknummer volledig thuis vanaf je laptop te maken en deze vervolgens aan de hele wereld te laten horen.

Er zijn allerlei online distributie organisaties die al het harde werk voor jou doen. De dagen van het vinden van een platenlabel en het promoten van je coole muziek behoren zo bijna tot het verleden. Want er zijn nu bedrijven zoals Distrokid en Amuse die jouw coole muziek naar iTunes, Spotify, Amazon Music, et cetera distribueren.

Ze innen zelfs je royalty’s en storten deze rechtstreeks op jouw bankrekening! Nog eenvoudiger kan het niet gemaakt worden.

Tip: Het is daarentegen nog steeds een goed idee om je coole muziek op Instagram of YouTube te promoten. Start daarvoor je eigen Instagram account met een e-mailadres dat jij enkel voor je muziek gebruikt. Gebruik het zowel om je muziek te delen als met muziekproducenten van over de hele wereld te netwerken. Werk bovendien met andere muzikanten samen en leer van elkaar.

Er is ten slotte nog maar één ding te vermelden: heb altijd veel plezier! Want juist daarom zijn we allemaal in de eerste plaats begonnen met het produceren van muziek. En dat is ook zeker de reden waarom we hier allemaal mee blijven doorgaan. We wensen je veel succes!

Bron