Laptop Tech Hardware

Hoe de juiste laptop te kiezen

Hoe de juiste laptop te kiezen

Als je naar een nieuwe laptop voor jezelf op zoek bent, dan kan het kiezen voor de juiste soms erg verwarrend zijn. Want zelfs als je weet wat alles betekent en precies weet wat je wilt, kan het problematisch zijn om het daadwerkelijk te vinden.

We hopen dat deze gids jou desondanks zal helpen om je door het grote bos van moderne laptops te navigeren. Hieronder vind je daarom allereerst meer belangrijke informatie over specifieke onderdelen waarover je zeker meer wilt weten wanneer jij naar jouw volgende laptop zoekt.

Het besturingssysteem

Voordat je naar een geschikte laptop gaat zoeken, moet je weten welk besturingssysteem (OS) het beste voor jou werkt. Er zijn vier belangrijke computerbesturingssystemen. Elk heeft zijn sterke en zwakke punten.

Microsoft Windows

Dit is de allerbeste keuze als je Microsoft applicaties zoals MS Office, Access of Outlook nodig hebt. Er zijn ook veel meer Windows laptops om uit te kiezen dan enig ander besturingssysteem. En je hebt daarbij onder meer de keuze uit gaming laptops, premium laptops, de beste low budget laptops en alles wat hier tussenin zit.

Apple macOS

De macOS is iets beginnersvriendelijker dan Windows, maar het is ook nauw verbonden met de hardware van het bedrijf. Jouw aankoopopties zijn dus enkel tot MacBooks beperkt. En omdat het Apple systeem zijn eigen chips en software gebruikt zijn deze Macbooks echt geheel anders in gebruik dan een Windows laptop.

Chrome OS

Als jij denkt dat je de meeste van jouw laptop taken wel in een webbrowser of met compatibel Android apps kunt uitvoeren, dan is Chrome OS een prima keuze. Deze zogenaamde Chromebooks behoren absoluut tot de goedkoopste (maar soms ook minst krachtige) laptops die je zult vinden. Ze zijn daarom ook het overwegen waard als je echt een beperkt budget hebt.

Linux

Als je geen MS Office nodig hebt en het ook niet erg vindt om meer te leren, dan kun je als jij dit wilt Linux installeren. Dit kan op zowat elke laptop gedaan worden, die er ooit gemaakt is. Het ondersteunt echter niet de populaire softwarepakketten. Maar er zijn gelukkig wel gratis, open source alternatieven zoals LibreOffice, Darktable en GIMP om je computer leven te vergezellen.

De processor (CPU)

Als je eenmaal weet welk besturingssysteem je wilt en een idee hebt van de software die je gaat gebruiken. Dan kun je nagaan wat de minimale hardwarespecificaties zijn die je hier voor nodig hebt. Het eerste waar je dan naar kijkt is de processor, die ook wel de CPU wordt genoemd. Intel en AMD zijn de twee voornaamste bedrijven die laptop processors voor consumenten maken.

De belangrijkste processors van Intel zijn de Core i3, Core i5, Core i7 en Core i9. De Core i3 is het minst krachtig en de Core i9 het krachtigst. Daarnaast moet je weten dat de zogenaamde H chips voor prestaties geoptimaliseerd zijn, de U chips energiezuinig zijn, maar niet extreem efficiënt zoals de Y lijn.

De naamgeving van de AMD processors is net zo moeilijk als die van Intel te ontcijferen. In de naam AMD Ryzen 5 7600X is de ‘7’ de generatie van de chip. En de ‘6’ is hoe krachtig het is. Een ‘6’ zou in dit voorbeeld een processor met een gemiddeld vermogen zijn. Dit terwijl de modellen met een 3 of 4 nog langzamer zijn.

Op de Engelstalige cpubenchmark.net website is perfect de snelheid van elke processor terug te vinden en te vergelijken.

Hoeveel CPU kracht heb je nodig?

Als je een standaard gebruiker bent die een webbrowser, Microsoft’s Office Suite en misschien af en toe een fotobewerkingsprogramma als Luminar Neo gebruikt. Dan is een laptop met een recente Intel Core i5 processor of AMD Ryzen 5 serie voldoende.

Maar als je een poweruser bent, en bijvoorbeeld video’s bewerkt, dan wil je echt wel wat meer rekenkracht. Ga in dit geval minimaal voor een Intel i7 of Ryzen 7 processor.

Maar omdat de software van een Chromebook volledig rond de Chrome webbrowser van Google is gebouwd en de taken rechtstreeks in deze browser uitvoert. Betekent dit automatisch dat het geen krachtige Intel of Ryzen processor nodig heeft. Je wilt desondanks graag een Intel i3 of AMD Ryzen 4000 chip aan boord hebben.

Want de goedkoopste Chromebooks gebruiken Intel’s Celeron processors. Deze zijn alleen aan te raden als jouw behoeften zeer minimaal zijn en je nooit meer dan lichtjes op het internet surft.

De grafische kaart (GPU)

Alle mogelijke laptops hebben technisch gezien een grafische kaart ingebouwd, die ook wel GPU wordt genoemd. Maar ze zijn veelal met de processor in het moederbord gebundeld. Dit is voor de meeste gebruikers prima. Want je kunt hier zonder problemen HD films mee kijken en zelfs standaard games mee spelen.

Maar als jij een ‘echte’ gamer bent of veel aan videobewerking doet, dan wil je zonder twijfel een laptop met een afzonderlijke GPU hebben. Dit is dan een aparte en veel krachtigere grafische kaart. AMD en Nvidia maken in dit geval de meeste grafische kaarten die je in deze krachtige laptops aantreft.

Het geheugen (RAM)

Hoe meer je ervan hebt, hoe beter! Want deze Random-access memory, beter bekend als RAM, is wat jouw laptop gebruikt om de gegevens op te slaan terwijl de processor hier dingen mee doet. Beschouw RAM in dit geval als jouw bureau. Alle dingen waar je nu mee bezig bent, zouden op je bureau moeten passen. Dus als je bureau te klein is, dan vallen er dingen af en kun je hier niet aan werken.

8 GBRAM zou genoeg voor de gemiddelde Windows gebruiker moeten zijn, hoewel een upgrade naar 16 GB je laptop een stuk capabeler maakt. Maar als je een gamer bent of videoclips bewerkt, dan wil je ongetwijfeld minimaal 16 GB hebben. Of zelfs nog gelukkiger met 32 GB zijn.

Onderzoek voordat je een laptop koopt, of het RAM geheugen enkel op het moederbord is gesoldeerd. Of dat je deze naar wens ook zelf (later) nog kunt upgraden.

De opslagcapaciteit (SSD of HDD)

Je bewaart al je gegevens op de harde schijf. Zie dit maar als de archiefkast die naast je bureau staat. De meest gebruikelijke keuze is nu een solid-state drive (SSD), hoewel sommige budget laptops nog steeds de draaiende HDD schijven gebruiken. Je wilt deze echter het liefst vermijden.

Ga voor de grootste SSD schijf die je kunt veroorloven, met minimaal 256 gigabyte geheugen. Want SSD’s zijn echt een flink stuk sneller, helemaal als ze een NVMe verbinding gebruiken.

Als je alles in de cloud opslaat of naar een Chromebook op zoek bent, dan kun je misschien met minder dan 256 GB uit de voeten. Maar het is altijd prettig om meer opslagruimte te hebben, voor wanneer je die ooit nodig hebt.

De aansluitingen (USB)

Hoewel de CPU, het RAM geheugen en de harde schijf de meeste invloed op de prestaties van een laptop hebben. Zijn het aantal en het type poorten op jouw laptop ook erg belangrijk. Deze poorten zijn er om extra dingen op jouw laptop aan te sluiten, zoals USB apparaten, of om een laptop op te laden.

Je wilt op z’n minst één USB-C aansluiting hebben, ten minste één USB-A poort en een microfoon- plus headsetaansluiting. Kijk ook zeker naar de mogelijkheid om via USB-C op te laden (een aanrader) en de aanwezigheid van een SD kaartlezer. Dat laatste is bijzonder handig voor digitale camerabezitters.

De webcam

Je laptop moet een webcam hebben. De meeste webcams zijn nog steeds 720p, en dan vooral op de goedkopere laptops. Dat is prima als je het niet veel gebruikt. Maar nu videomeetings en -chats voor veel mensen steeds belangrijker worden, ben je wellicht gelukkiger met een 1080p camera.

Hoe de juiste laptop te kiezen: maak je keuze!

Als je alle laptop opties eenmaal tot een paar modellen verkleind hebt, lees dan enkele online recensies en zoek naar de dingen die verder dan de specificaties gaan. Zoals hoe een laptop over een langere periode stand houdt, hoe het toetsenbord aanvoelt, of hoe de trackpad bijvoorbeeld presteert.

En ga daarna voor een nieuwe laptop op websites zoals Mediamarkt kijken of daar de laptop aangeboden wordt met de mogelijkheden, specificaties en prijs die binnen jouw budget valt.

Je kunt daarnaast overwegen om een refurbished laptop bij Lalashops of Computerzaak aan te schaffen. Die zijn ‘als nieuw’ en vaak lekker goedkoop. Dus ideaal als je budget beperkt is, of je gewoon de betaalbaarste deal wilt krijgen.

DeTechTrends wenst je in alle gevallen veel succes met het vinden van de beste laptop voor jou!

Source