AV Tech Gadgets

HiFi apparatuur: de basis die je moet kennen

HiFi apparatuur: de basis die je moet kennen

Muziek is toegankelijker dan ooit, maar sommigen beweren dat de manier waarop we muziek consumeren niet zoveel verbeterd is. Want terwijl veel services zoals online muziek streaming en functies zoals Bluetooth het gemakkelijk maken om te luisteren naar wat je maar wilt en waar je maar wilt. Brengt dit gemak ook een prijs met zich mee: de geluidskwaliteit.

Als jij echt naar een goede geluidskwaliteit op zoek bent, dan zul je al snel opmerken dat de beste luisterervaringen in de vorm van HiFi (High Fidelity) installaties worden geleverd. Dit zijn speciaal gebouwde, onbeweeglijke opstellingen die specifiek ontworpen zijn om geluidsopnamen zo natuurgetrouw mogelijk weer te geven.

Maar net als bij elke andere liefhebberij die steeds betere kwaliteitsnormen nastreeft, kan HiFi audio een zeer complexe en ontmoedigende hobby zijn om te benaderen. Om dit proces zo eenvoudig en laagdrempelig mogelijk te maken, volgt hier daarom een korte uitleg die de basis voor jouw bijzondere HiFi audio reis moet leggen.

Moderne HiFi installaties

De alles-in-één of geïntegreerde HiFi apparaten zijn over het algemeen relatief compact en bevatten meerdere ingangen (cd/streaming/Bluetooth/aux).  Deze centrale console wordt vervolgens op een paar luidsprekers aangesloten. Deze opstelling is dan van één HiFi fabrikant.

Als jij gewoon naar een eenvoudige HiFi installatie op zoek bent die goed klinkt en een minimale inspanning kost. Dan is zo’n geïntegreerd systeem waarschijnlijk de beste keuze.

Maar als je meer bij het gehele luisterproces betrokken wilt zijn. Dan wil je liever een aangepaste opstelling samenstellen. Dus creëer je jouw eigen unieke HiFi opstelling met de bronnen, versterkers, speakers en andere accessoires die je maar wilt.

Omdat alle in- en uitgangen in de hele audio branche gestandaardiseerd zijn, zul je al vlot merken dat je alle mogelijke HiFi apparatuur naar wens kunt mixen en matchen. Dat geeft je een grote flexibiliteit als het gaat om het afstemmen van een opstelling om aan je vereisten te voldoen gaat. Het maakt daarbij niet uit of je deze opstelling voor haar geluid, vermogen, grootte, esthetiek of budget uitkiest.

De componenten van een HiFi systeem

Een HiFi installatie heeft drie basisonderdelen: een geluidsbron, een versterker/receiver en een paar luidsprekers.

Je geluidsbron is het apparaat dat je gebruikt om muziek af te spelen. Dit kan van alles zijn, van een platenspeler tot je eigen smartphone. De geluidsbron leest de muziek van het medium waarop het is opgeslagen en genereert een audio signaal dat naar het volgende onderdeel, de versterker, wordt gestuurd.

Deze versterker verwerkt het inkomende geluidssignaal van de bron en versterkt het, zoals de naam al doet vermoeden. Het versterkt het signaal voldoende om de crossover-circuits en drivers in een paar passieve luidsprekers van stroom te voorzien.

Deze HiFi versterkers hebben meestal meerdere ingangen om er verschillende geluidsbronnen op aan te sluiten. Het biedt daarnaast een toonregeling om het geluid van je muziek te verfijnen en heeft uiteraard een volumeregeling.

Het laatste onderdeel van je HiFi installatie zijn een paar luidsprekers. Luidsprekers kunnen over het algemeen in twee typen worden verdeeld: passief en actief. De passieve luidsprekers zijn over het algemeen betaalbaarder en komen veel vaker voor dan hun actieve equivalenten.

Iets wat terecht is, want ze zijn relatief eenvoudig in gebruik en vertrouwen enkel op een versterker om ze van stroom te voorzien. Want ze beschikken zelf niet over een stroombron of versterking.

Een actieve luidspreker heeft daarentegen een eigen externe voeding nodig. Dankzij deze ingebouwde versterker hoeft het niet meer door een extern exemplaar aangestuurd te worden. Dit verhoogt de kosten en complexiteit van de luidsprekers zelf.

Maar ze kunnen desondanks veel handiger dan passieve luidsprekers zijn, omdat ze rechtstreeks op een bron aangesloten kunnen worden. Daardoor wordt een anders belangrijk HiFi component, de versterker, zelfs compleet geëlimineerd.

Je eigen HiFi installatie samenstellen

Je moet allereerst een idee hebben wat je met jouw HiFi installatie wilt bereiken. Welke geluidsbronnen ga je gebruiken? Als vinyl bijvoorbeeld jouw ding is, dan heb je zeker een versterker/receiver nodig die met jouw draaitafel compatibel is. Maar als je muziek van het internet gaat streamen, dan heb je een WiFi of Ethernet connectiviteit nodig, evenals de ondersteuning voor de streaming service die je wenst.

Stel daarna een budget vast en houd je hieraan. Hoogwaardige HiFi apparatuur kan al snel erg kostbaar worden. Dus zorg er altijd voor dat je de onderdelen vindt die bij jouw budget passen. Zelfs als je een budget van slechts een paar honderd euro hebt, dan zal het je misschien verbazen hoe goed je met een klein budget en veel (online) onderzoek een prima HiFi installatie kunt aanschaffen.

Een andere manier waarop je binnen jouw budget kunt blijven, is door naar gebruikte maar goed onderhouden apparatuur op zoek te gaan.

Ga nu online en begin met het onderzoeken van elk van de componenten die jij voor je HiFi opstelling nodig hebt. Terwijl je prettig binnen jouw budget blijft.

Je nieuwe HiFi systeem installeren

Je kunt je geluidsbron(nen) en versterker min of meer plaatsen waar jij dat maar wilt. Zolang ze maar toegankelijk zijn en je genoeg kabel hebt om ze met elkaar en je luidsprekers te verbinden.

Je kunt in dit geval overwegen om jouw geluidsbron en versterker op een plank of in een kast te plaatsen. Zo’n plek beperkt de trillingen van buitenaf en elektronische interferentie. Plus maakt ook tegelijkertijd voldoende ventilatie mogelijk.

De plaatsing van de luidsprekers is veel belangrijker. Dit omdat ze het geluid produceren waar je al jouw tijd en moeite in hebt gestoken. Dit zijn enkele belangrijke factoren waarmee je rekening wilt houden:

* De afstand tussen de luidsprekers zelf

* De afstand tussen de luidsprekers en de luisteraar

* De ruimte tussen de luidsprekers en de muren van de kamer

* De hoek waaronder de luidsprekers naar de luisteraar zijn gericht

Dit bovenstaande is van groot belang, want ze hebben allemaal invloed op de kwaliteit van het uiteindelijke geluid.

Nadat je al jouw HiFi componenten met elkaar hebt verbonden en ze hebt geplaatst waar jij ze graag wilt hebben. Dan zul je jouw luidsprekers waarschijnlijk minimaal 20 uur op een gematigd volume gebruiken om ze in te spelen. Om ze daarna zoals bedoeld te laten presteren.

Houd er ook rekening mee dat jij de plaatsing van jouw luidsprekers mogelijk moet aanpassen nadat ze ingespeeld zijn. Dat kan omdat hun geluid dan (een beetje) veranderd zal zijn.

Ken de grenzen van jouw HiFi installatie

Het enige dat een HiFi installatie doet, is een geluidsopname zo natuurgetrouw mogelijk weergeven. Dus als die opname van een lage kwaliteit is, dan heb je pech. Een mp3-tje van 96 kbps kan echt niet zoveel data als een FLAC bestand bevatten. En een slecht geproduceerde cd klinkt ook niet zo goed als een goed geproduceerde cd.

Naast de kwaliteit van jouw geluidsbron, is ook de kwaliteit van jouw HiFi installatie van belang. Luidsprekers van 200 euro hebben niet dezelfde helderheid, bereik en kracht als een paar van 1.000 euro.

Hetzelfde geldt voor de versterkers en andere HiFi apparatuur. Begin echter klein, maak jezelf niet failliet door de duurste setup samen te stellen. Er zijn online gelukkig tal van forums en gebruikersgroepen die je op het juiste audiopad kunnen zetten als je twijfels over bepaalde keuzes hebt.

En onthoud als laatste dat de grootte er ook toe kan doen. Want je kunt geen enkele grote kamer via een paar kleine luidsprekers met een prachtig HiFi geluid vullen. En een ondermaatse versterker heeft uiteraard moeite om een set grote vloerstaande luidsprekers aan te drijven.

Zorg er daarom voor dat jouw HiFi apparatuur de vereiste grootte en het vereiste vermogen heeft om jouw luisterruimte aangenaam met de muziek die jij afspeelt te vullen. DeTechTrends wenst jou met al deze tips een fijne HiFi luisterervaring!

Bron