Trending Nieuws

Hacken: hoe het werkt en hoe jezelf tegen hackers te beschermen

Hacken: hoe het werkt en hoe jezelf tegen hackers te beschermen

Afhankelijk van het doelwit en de doelstellingen van een hacker, bestaat hacken uit een verscheidenheid aan technieken en methodologieën. Veelvoorkomende hack methoden zijn onder meer het uitbuiten van software kwetsbaarheden, het gebruik van social engineering tactieken en het gebruik van malware of schadelijke code.

Succesvolle hacks zijn vaak afhankelijk van een combinatie van technische vaardigheden, vindingrijkheid en de kennis van systeem zwakheden. Hieronder kun je allerlei stappen terugvinden, die hackers gebruiken om hun doel te bereiken.

Hoe het hacken in z’n werk gaat

Informatie verzamelen. Een hacker begint eerst met het verzamelen van basisinformatie over het doelwit. Deze fase omvat het identificeren van potentiële kwetsbaarheden, de netwerkarchitectuur, systeemconfiguraties en potentiële toegangspunten.

Scannen. Zodra de hacker voldoende basisinformatie heeft verzameld, dan gebruiken ze nu verschillende tools en technieken om het doelsysteem op zwakke punten te scannen. Dit kan poortscanning, kwetsbaarheidsscanning of netwerkmapping zijn om potentiële toegangspunten te identificeren.

Exploitatie. Na het identificeren van kwetsbaarheden probeert de hacker deze te misbruiken om ongeoorloofde toegang te verkrijgen. Dit kan het misbruiken van softwarefouten inhouden, het gebruik van standaard of zwakke inloggegevens, of het misleiden van gebruikers door middel van social engineering technieken.

Toegang verkrijgen. Zodra een kwetsbaarheid met succes is geschonden, dan krijgt de hacker toegang tot het systeem of netwerk. Ze kunnen daarin dan een aanhoudende aanwezigheid vestigen om zo hun toegang te behouden voor toekomstige exploits of een data-exfiltratie.

Uitbreiden van de privileges. In sommige gevallen proberen hackers hun privileges binnen het systeem uit te breiden om zo een administratieve controle te krijgen. Op deze wijze kunnen ze eenvoudig toegang krijgen tot gevoelige gegevens, configuraties wijzigen of schadelijke code uitvoeren.

Het behoud van toegang. Om een voortdurende toegang te garanderen, gebruiken hackers vaak verschillende technieken om hun toegang binnen het gecompromitteerde systeem te behouden. Dit kan het installeren van backdoors zijn, het maken van verborgen gebruikersaccounts of het manipuleren van systeemprocessen.

Sporen uitwissen. Bekwame hackers proberen altijd hun sporen uit te wissen om zo een detectie te voorkomen. Ze wissen daarvoor logboeken, wijzigen tijdstempels en verwijderen elk bewijs van hun activiteiten. Om op deze wijze een forensische analyse te belemmeren en het moeilijk voor beveiligingsprofessionals te maken om hun acties te traceren.

Hoe hacken te voorkomen

Hacks komen nu steeds vaker voor omdat we bijna altijd online leven. Het is daarom dus belangrijk om te begrijpen hoe hackers en hun diverse technieken van hacken voorkomen kunnen worden.

Als je graag wilt weten welke soorten hackers er zijn, lees dan ons artikel ‘De 12 verschillende manieren van hacken’.

Hieronder vind je 9 manieren om het hacken van jouw systeem te voorkomen en jouw online aanwezigheid te beschermen.

01. Gebruik sterke en unieke wachtwoorden

Eén van de belangrijkste veiligheidstips om hacks te voorkomen, is het gebruik van sterke en unieke wachtwoorden. Gebruik een combinatie van hoofdletters en kleine letters, cijfers en symbolen. Gebruik geen gemakkelijk te raden informatie en gebruik ook nooit hetzelfde wachtwoord op meerdere platforms.

02. Schakel een tweefactorauthenticatie (2FA) in

Een tweefactorauthenticatie voegt een extra beveiligingslaag toe door een extra verificatie stap te vereisen. Dit gebeurt meestal door middel van een unieke code die, naast het gebruik van je wachtwoord, naar jouw mobiele apparaat wordt verzonden. Schakel waar mogelijk 2FA in om jouw accounts te beschermen tegen een ongeoorloofde toegang.

03. Wees voorzichtig met phishing pogingen

Phishingaanvallen van hackers maken gebruik van misleidende e-mails, berichten of websites om gebruikers te misleiden om zo gevoelige informatie te delen. Wees altijd waakzaam en vermijd daarnaast het klikken op verdachte weblinks, het downloaden van bijlagen van onbekende bronnen en het verstrekken van persoonlijke informatie aan niet-vertrouwde bronnen.

04. Houd je apps/software up-to-date

Zorg ervoor dat je jouw besturingssysteem, webbrowsers en applicaties regelmatig bijwerkt om hacks te voorkomen. Software-updates bevatten immers vaak beveiligingspatches die kwetsbaarheden repareren die hackers zouden kunnen misbruiken.

05. Gebruik beveiligde WiFi netwerken

Maak geen verbinding met openbare WiFi netwerken die onbeveiligd zijn, omdat deze gemakkelijk door hackers gehackt kunnen worden. Gebruik liever versleutelde WiFi netwerken met sterke wachtwoorden. Of overweeg het gebruik van een virtueel particulier netwerk (VPN) voor een extra veiligheid bij de internet toegang onderweg.

06. Gebruik firewalls en antivirus software

Overweeg ook zeker om antivirus software te installeren en firewalls op jouw gadgets in te schakelen. Deze beveiligingsmaatregelen vormen een extra barrière tegen schadelijke software van hackers en helpen hackpogingen te detecteren en te voorkomen.

07. Maak regelmatig een backup van jouw gegevens

Het is uiterst verstandig om regelmatig een backup te maken van jouw belangrijke gegevens. Om er zo voor te zorgen dat je altijd kopieën hebt in geval van een hack incident of andere onvoorziene gebeurtenissen. Je kunt dit via een externe harde schijf doen of een cloudgebaseerde backup gebruiken die betrouwbaarder is.

08. Surf veilig op het internet

Wees voorzichtig tijdens het surfen op het internet. Vermijd het bezoeken van verdachte websites, het downloaden van bestanden van niet-vertrouwde bronnen en het klikken op pop-up advertenties. Ga ook niet naar websites die niet met SSL beveiligd zijn en verstuur jouw gegevens niet naar deze websites. Je kunt ook adblockers gebruiken om het risico op schadelijke inhoud en hackpogingen te verkleinen.

09. Beveilig jouw thuisnetwerk

Bescherm jouw thuisnetwerk door de standaard inloggegevens van je router te wijzigen, een sterk WiFi wachtwoord te gebruiken en jouw netwerk te versleutelen. Beperk de toegang tot jouw netwerk en geef het wachtwoord enkel aan vertrouwde personen.

Bron