Smartphones Gadgets

Ga ook voor een gezondere relatie met je smartphone!

Ga ook voor een gezondere relatie met je smartphone!

Hoe lang staar jij elke dag weer naar een (smartphone) scherm? Volgens een rapport brengt de gemiddelde persoon ongeveer zeven uur per dag door op schermen die met het internet verbonden zijn. En dat cijfer zal nog hoger zijn als jouw werk voornamelijk achter een computer wordt gedaan.

De meesten van ons gebruiken te veel digitale apparaten, werken te lang of genieten ervan op smartphones, tablets, laptops of zelfs VR headsets. We worden ervan beschuldigd verslaafd aan technologie te zijn. En worden bovendien voor de gevaren ervan voor onze fysieke en mentale gezondheid gewaarschuwd.

De paradox van jouw smartphone schermtijd

Een belangrijke paradox hier is dat we ons vaak in deze digitale wereld op onder meer onze mobiele telefoon terugtrekken. Om zo aan de stress van de fysieke wereld te ontsnappen. Maar we verzamelen ondertussen echter weer andere soorten digitale en fysieke stress…

Maar laten we voor alle duidelijkheid eerlijk zijn: deze digitale apparaten bieden aanzienlijke voordelen. Denk bijvoorbeeld maar aan sociale contacten, educatie en entertainment. Het gevaar ontstaat echter wanneer ons overmatig gebruik ervan giftig voor onze gezondheid wordt.

Enkele problemen zijn in dit geval: vermoeide ogen, nekpijn, slecht slapen, stress en allerlei soorten RSI blessures. Dit komt allemaal door een overmatig gebruik van schermen en apparaten.

Daarom is hieronder goed advies te vinden over hoe jij de controle over je technologie terugkrijgt.

Hoe de controle terug te krijgen

Oefen met het bewust neerleggen van je digitale apparaten

Houd de gadgets uit het zicht en berg ze eventueel op als jij ze niet gebruikt. Doe dit vooral ‘s nachts. Verban ze dus uit de slaapkamer plus koop een ‘echte’ wekker (zodat jij je mobiele telefoon alarm niet gebruikt). Je slaapt ook beter als je ‘s avonds niet meer gaat (doom-) scrollen.

En maak er bovendien een gewoonte van zonder een mobieltje naast je tv te kijken. Concentreer je gewoon op één taak tegelijk zonder de afleiding van nog een ander scherm!

Stel schermtijd limieten voor jezelf in

Te veel schermtijd kan je hoofdpijn bezorgen. Houd daarom rekening met de manier waarop jij al jouw gadgets gebruikt.

Stop met het toestaan van digitale afleidingen

Een constante onderbreking bij alles dat je doet, kan fysieke en mentale stress veroorzaken. Schakel daarom de push meldingen en waarschuwingen uit wanneer jij je graag volledig op een taak wilt concentreren.

En haal je smartphone ook van je bureau af. Want onderzoek toont aan dat het in de buurt hebben van je mobiele telefoon je prestaties kan schaden. Dit gebeurt zelfs als deze niet zoemt of overgaat… en zelfs als het mobieltje is uitgeschakeld!

Plan een correcte hoeveelheid digitale vrije tijd in

Depressie en overbezorgdheid zijn vaak een gevolg van digitale overbelasting. Het is dus belangrijk om af en toe even uit je digitale wereld weg te zijn. Maak in dit geval liever een wandeling in de natuur, lees een boek, of ga fietsen. Kortom, alles wat je even van de schermen weghaalt.

Het is belangrijk om ruimte te vinden om weg te komen van digitale apparaten zoals uw mobiele telefoon of laptop.

Maak de schermen prettiger voor de ogen

Overmatig gebruik van schermen kan onze ogen belasten en ons gezichtsvermogen aantasten. Kijk dus niet naar kleine smartphone schermen om je werk te doen. Iets wat beter op een laptop met een groter scherm gedaan kan worden. Verminder daarnaast het blauwe licht op gadgets.

Neem de controle over de chaos van een overvloed aan informatie

Organiseer je mobiele telefoon, computer en tablet zodat je ze efficiënter kunt gebruiken. Sommige apps helpen jou echt goed om zelf de leiding over je leven te nemen. En om rustiger en effectiever te werken. Tijdregistratie apps meten bijvoorbeeld hoeveel tijd je op je scherm doorbrengt (lees: verspilt).

Zit ergonomisch als je digitaal bezig bent

Over je geliefde smartphone hangen of gebogen achter jouw laptop zitten, zal je nek en rug beschadigen. Zit dus altijd rechtop (in je gamingstoel), stretch regelmatig en sport ook vaak. Dat laatste uiteraard zonder je smartphone!

Wees een digitale beslisser

Deze zeven tips zouden je zeker moeten helpen om weer een gevoel van controle over je digitale leven terug te krijgen. Het gaat hier met name om het toepassen van een geplande digitale tijd. Plus het zorgen voor specifieke smartphone-loze tijden.

Maar het gaat er ook om dat je op een meer bevredigende manier van al deze technische wonderen geniet en ze bewuster gebruikt. Beschouw jezelf zo ook als een digitale beslisser en dus niet als een digitaal slachtoffer!

Source