Er zijn veel smartwatches te koop en een goede smartwatch kost vaak wel het een en ander. Het is daarom belangrijk om de juiste uit te kiezen. Bedenk daarom voordat jij mogelijk honderden euro’s aan een nieuw smart wear gadget uitgeeft, hoe jij je smartwatch wilt gebruiken.
Ben je bijvoorbeeld enkel op naar een horloge op zoek waarmee jij je perfect op al jouw gezondheidsdoelstellingen kunt tracken en trainen? Of wil je enkel maar een bepaald aantal stappen halen en daar meldingen van op jouw pols zien? De meeste wannabe smartwatch bezitters zitten daar wellicht ergens tussenin.
De drie basisvragen om jouw keuze te bepalen
We vertellen jou hier nu dat je bijna al jouw opties met slechts drie vragen kunt beperken. Gebruik je een iPhone of Android smartphone? Hoeveel ben je bereid om te besteden? En hoe ben jij van plan jouw nieuwe gadget te gebruiken?
Gebruik je een iPhone of Android smartphone?
Het beantwoorden van deze vraag zal direct al bepalen welke keuzes er beschikbaar zijn. Er zijn immers merken die met zowel iPhones als Android mobiele telefoons compatibel zijn. Maar sommige topkeuzes zijn enkel met het ene of het andere platform compatibel.
De Apple Watch werkt bijvoorbeeld alleen met de iPhone. Dit terwijl de Galaxy Watch 5 van Samsung en Google’s Pixel Watch alleen maar met Android toestellen compatibel zijn. Dus als jij de Galaxy Watch 5 overweegt, dan weet je bij voorbaat al dat de ECG functie van deze smartwatch alleen perfect op een Galaxy smartphone van Samsung wordt ondersteund. Tenzij jij Samsung’s Health Monitor app op een andere Android telefoon installeert.
Hoeveel wil je eraan uitgeven?
De smartwatches zijn in verschillende prijsklassen verkrijgbaar. Welke daarvan het beste bij je past, hangt vaak van je budget af en wat je van een smartwatch verwacht.
Dit zijn enkele functies die je op een top smartwatch kunt vinden:
Monitoren van fitnesstrainingen / slaap tracken / geïntegreerde GPS voor tracken outdoor beweging / sms en social media berichten van je telefoon bekijken (en te beantwoorden) / telefoongesprekken vanaf de pols aan nemen / optionele LTE connectie / spraakassistent ondersteuning (Google Assistant, Alexa, Siri) / bewaking van de zuurstofverzadiging van het bloed / hartslagbewaking (via ECG app) / temperatuurmetingen/ een ‘always-on display’ / timers, alarmen en herinneringen / notificaties van apps op je smartphone / apps van derden / lokale muziekopslag / mobiele betalingen.
De bovenstaande lijst is al behoorlijk lang te noemen, maar er zijn nog veel meer mogelijkheden in een smartwatch terug te vinden.
Alle beschikbare functies variëren afhankelijk per model en prijsklasse. Sommige horloges bieden daarnaast hun eigen specifieke digitale extraatjes.
De vlaggenschip en middenklasse modellen
De duurste modellen zitten vaak vol met interessante functies, maar dan praten we wel over gadgets die 400 euro of meer kosten. Je kunt voor ongeveer 250 euro ook smartwatches vinden die veel van de hierboven genoemde vlaggenschip functies bieden, maar niet allemaal.
Maar als je graag notificaties van je mobieltje op jouw pols wilt zien, er in de winkel mobiel mee wilt betalen en jouw fitnesstrainingen sumier wilt tracken. Dan is dit type horloge een prima keuze voor jou.
De lowbudget modellen en fitnesstrackers
Het is moeilijk om top smartwatches te vinden die minder dan 200 euro kosten. Hoewel er wel degelijk enkele interessante opties in het lowbudget segment te krijgen zijn. Maar als jij het liefst minder dan 200 euro wilt uitgeven en niet per se in het gebruik van apps geïnteresseerd bent. Waarom overweeg je dan niet een fitnesstracker?
De hybride smartwatches
Of denk bijvoorbeeld aan de aanschaf van een zogenaamde ‘hybride smartwatch’. Dit is een kruising tussen een smartwatch en een standaard polshorloge. Zo’n soort horloge lijk vrij veel op een klassiek (analoog) horloge. En mist daardoor enkele smartwatch functies die jij mogelijk wel op een Samsung Galaxy Watch of Apple Watch tegenkomt.
Highend fitness smartwatches
Er bestaat als laatste nog een vrij bijzondere smartwatch categorie die je kunt overwegen: de premium op fitness gerichte horloges. Deze gadgets bieden in de meeste gevallen alles wat je ook in een standaard vlaggenschip smartwatch terug zou vinden.
Maar ze beschikken nu over nog robuustere ontwerpen en extra mogelijkheden die speciaal op sportliefhebbers gericht zijn. Zoals een uiterst nauwkeurig GPS signaal.
De super-de-luxe sporthorloges kosten tussen de 500 en 1.000 euro. Denk hierbij onder meer aan de Garmin Epix Gen 2 en Fenix 7 Standard, plus de nieuwe Apple Watch Ultra. De Samsung Galaxy Watch 5 Pro zit met een prijs van ongeveer 450 net iets boven een standaard vlaggenschip smartwatch.
Een smartwatch: hoe koop je de beste voor jou conclusie
Er zijn tal van topkeuzes aan smartwatches om er eentje voor jou te selecteren. Die variëren veelal van minder dan 250 tot 1.000 euro. De topkeuzes van dit jaar zijn onder meer de Apple Watch Series 8 en Watch Ultra, de Samsung Galaxy Watch 5, Google Pixel Watch en Garmin Epix 2 Gen 2.
Weet je na de bovenstaande informatie gelezen te hebben nog steeds niet waar je moet beginnen bij de aanschaf van een geschikte smartwatch bij bijvoorbeeld Expert.nl of BCC.nl? Bekijk dan op het internet de vele recensies die zo de beste smartwatch voor jouw geld, lifestyle en behoeften voorstelt.