Je telefoon ‘s nachts opladen kan de batterij beschadigen, maar je hoeft je apparaat niet uit te zetten om de batterij te onderhouden. Dit probleem is vooral lastig omdat de batterij van smartphones zo snel leeg is.
In ons streven naar betere prestaties hebben we verschillende batterij mythes gecreëerd, zoals ‘s nachts niet opladen en batterijpauzes geven, hoewel deze methoden geen wetenschappelijke basis hebben. Om deze batterij mythes de wereld uit te helpen, werpen wij van DeTechTrends licht op hun geldigheid en geven we advies over het verlengen van de levensduur van smartphones.
Zelfs als je batterij de volle 100% aangeeft, is er nog wat extra capaciteit beschikbaar.
WAAR
Zelfs als je batterij 100% aangeeft, is er nog extra oplaadcapaciteit. Als je deze limiet echter overschrijdt, verkort dat de algehele levensduur van de batterij aanzienlijk. Fabrikanten streven naar een balans tussen beschikbare lading en levensduur van de batterij.
Lithium-ion batterijen, die te vinden zijn in smartphones, laptops en elektrische auto’s, zijn afhankelijk van lithium-ionen die tussen lagen lithiumkobaltoxide en grafiet bewegen om energie vrij te maken. Bij het opladen worden deze ionen teruggeduwd. Maar als er te veel worden verwijderd, verslechtert de structuur van de laag.
Om de levensduur van de batterij van je telefoon te verlengen, kun je er het beste voor zorgen dat slechts de helft van het lithium wordt verwijderd tijdens een volledige lading om structurele schade te voorkomen. Als je deze limiet overschrijdt, kan dit de levensduur van je batterij negatief beïnvloeden.
Als je de vliegtuigmodus inschakelt tijdens het opladen van je telefoon, dan kan het laadproces versneld worden
WAAR (min of meer)
Het is een veelgebruikte truc om de vliegtuigmodus in te schakelen tijdens het opladen van je telefoon om het proces te versnellen. Dit is omdat het radiofrequenties en bepaalde verbindingen uitschakelt, waardoor de werkbelasting vermindert en het opladen mogelijk sneller gaat. In werkelijkheid is de bespaarde tijd echter minimaal.
In een experiment uit 2014, uitgevoerd door CNET, scheelde de vliegtuigmodus slechts vier minuten van de oplaadtijd. Gezien het verlies aan connectiviteit is dit het misschien niet waard.
Door WiFi en Bluetooth op de achtergrond actief te houden, wordt de levensduur van de batterij aanzienlijk verkort
WAAR
WiFi en Bluetooth actief houden op de achtergrond verkort de levensduur van je batterij aanzienlijk. De batterij van je telefoon loopt snel leeg als hij zoekt naar en verbinding maakt met WiFi- of datanetwerken. Als je bijvoorbeeld met de trein reist, kan je toestel moeite hebben om verbinding te houden met een mobiel netwerk, waardoor je batterij snel leeg raakt.
De batterij van je telefoon goed onderhouden is cruciaal om je apparaat soepel te laten werken. Een veel voorkomende batterij mythe is dat het sluiten van apps helpt om de batterij te sparen, maar dit is eigenlijk niet waar.
In feite kan het geforceerd sluiten van apps juist meer batterijstroom verbruiken, omdat het meer energie kost om ze weer te openen. In plaats daarvan is het beter om je telefoon zijn eigen apps te laten beheren en ze te gebruiken als dat nodig is.
Een andere manier om de levensduur van je batterij te verlengen is om je telefoon niet te gebruiken in gebieden met een zwak signaal. In deze situaties verbruikt je telefoon meer stroom om verbinding te houden, waardoor je batterij sneller leeg raakt.
Kiezen voor stabiele netwerken zoals trein-WiFi is een betere optie. Daarnaast zijn het verminderen van de helderheid van je scherm en het aanpassen van de slaaptijd van je scherm eenvoudige methoden om de batterijduur te verlengen.
Het gebruik van een niet-officiële oplader kan jouw telefoon beschadigen
WAAR
Het gebruik van een onofficiële oplader kan je telefoon beschadigen, en dat is waar (dus zeker geen batterij mythe)! Telefoonladers variëren in kwaliteit en kunnen de levensduur van de batterij van je telefoon beïnvloeden. Veel opladers hebben veiligheidsfuncties om de stroomafgifte te regelen en het opladen te stoppen als de batterij vol is.
Deze beveiligingen kunnen echter ontbreken bij onofficiële opladers. Een hoge stroomsterkte kan lithium-ionen verwijderen, waardoor de batterij slechter wordt. Hoewel niet alle niet-officiële laders problemen opleveren, is het veiliger om een officiële lader te gebruiken.
Het opladen van je telefoon via een computer of laptop is niet schadelijk voor de batterij
NIET WAAR
Dit is absoluut een batterij mythe, want het is niet waar dat het opladen van je telefoon via een computer of laptop niet schadelijk is voor de batterij. In feite is langzamer opladen waarschijnlijk beter voor batterijen, omdat het de spanning op lithium-ionen en ontvangende structuren verlaagt, waardoor potentiële schade aan de batterij wordt geminimaliseerd. Fabrikanten stellen grenzen aan de oplaadsnelheid om snel opladen te voorkomen.
Door je gadget af en toe uit te schakelen, kun je de levensduur van de batterij verlengen
NIET WAAR
Je apparaat af en toe uitzetten verlengt de levensduur van de batterij niet, dus dit is een batterij mythe. Dit idee komt voort uit oudere nikkel-metaal hydride batterijen die volledig ontladen moesten worden voor nauwkeurige laadmetingen.
Veel mensen hebben verschillende batterij mythes en misvattingen gehoord over de batterijen van hun telefoon. Het is echter belangrijk om de waarheid achter deze beweringen te kennen om beter voor onze apparaten te zorgen. Hier zijn enkele veelvoorkomende batterij mythes en de echte feiten erachter.
Er wordt bijvoorbeeld gedacht dat het uitschakelen van je telefoon de levensduur van de batterij spaart. Dit is echter niet helemaal waar. Lithium-ion batterijen kunnen hun eigen staat bij elk oplaadniveau nauwkeurig meten en het verschil in batterijlading tussen uitgeschakeld en inactief is te verwaarlozen. Daarom heeft het uitschakelen van je apparaat geen significante voordelen voor de batterij.
Koude temperaturen zijn slecht voor de levensduur van je batterij
NIET WAAR (althans meestal niet)
Er wordt vaak beweerd dat koude temperaturen schadelijk zijn voor de levensduur van de batterij. Hoewel warmte de levensduur van een batterij inderdaad kan verkorten door de vloeibare elektrolyten af te breken, hoef je je geen zorgen te maken over de batterij mythe met betrekking tot koud weer.
Je telefoon werkt misschien iets langzamer door de langzamere beweging van lithium-ionen, maar dit veroorzaakt geen permanente schade aan de batterij. Het enige potentiële probleem is als de batterij van het apparaat extreem leeg raakt in de kou, waardoor hij kan uitvallen, maar dit is niet schadelijk voor de batterij zelf.
Als je een oplader aangesloten laat op het stopcontact en ingeschakeld laat, ontstaat er energieverspilling
NIET WAAR (nou ja, misschien toch een klein beetje)
Er wordt bovendien algemeen aangenomen (en is dus ook een batterij mythe) dat je energie verspilt als je een oplader in het stopcontact laat zitten en aan laat staan. Hoewel het waar is dat sommige opladers en eenvoudige kabels met maar één draad geen energie verbruiken als er geen apparaat is aangesloten, is het nog steeds mogelijk dat er een kleine hoeveelheid energie wordt gebruikt. Maar deze hoeveelheid is waarschijnlijk onbeduidend en niet de moeite waard om je zorgen over te maken.
Door de waarheid achter deze batterij mythes te kennen, kun je beter voor je apparaat zorgen en de levensduur verlengen.
Wist je dat het laten zitten van je elektronische apparaten in het stopcontact als ze niet worden gebruikt nog steeds energie kan verbruiken? Deze zogenaamde ‘vampier’ apparaten gebruiken misschien maar een klein beetje stroom terwijl ze wachten tot jij ze weer aanzet, maar in het verleden konden ze wel 10 procent van de energierekening van een huishouden voor hun rekening nemen.
Je moet de batterij volledig tot 0 procent ontladen voordat jij deze opnieuw oplaadt
NIET WAAR
Een andere veel voorkomende batterij mythe is dat je je batterij helemaal leeg moet laten lopen voordat je hem oplaadt. Dit is eigenlijk niet waar. Batterijen ondervinden de meeste stress als ze helemaal vol of helemaal leeg zijn.
Om de gezondheid van je batterij te behouden, kun je hem het beste rond de 50 procent lading houden, waardoor de lithium-ionen gelijkmatig worden verdeeld en de batterij zo min mogelijk wordt belast. Voor een maximale levensduur van de batterij is het aan te raden om de lading tussen de 20 en 80 procent te houden, maar dit kan resulteren in slechts de helft van het gebruik tussen oplaadbeurten, waardoor het minder praktisch is.
Opladen boven de 100 procent is schadelijk voor je batterij
WAAR (maar niet om de reden die je denkt)
Wist je dat als je je smartphone ‘s nachts in het stopcontact laat zitten, de batterij niet per se overladen wordt? Hoewel het een verhoogde belasting van de batterij kan veroorzaken, is dit niet het gevolg van overladen.
Een druppellaadsysteem schakelt de lader uit bij 100% en laadt de batterij bij als dat nodig is. Hoewel dit niet ideaal is, heeft de fabrikant van de batterij limieten ingesteld om schade in dergelijke gevallen te voorkomen.
Het vervangen van de batterij van je mobiele telefoon kan de levensduur ervan verlengen
WAAR
Verder kan het vervangen van de batterij van je mobiele telefoon de levensduur verlengen. Batterijen van smartphones gaan meestal na verloop van tijd achteruit en functioneren ongeveer twee tot drie jaar optimaal.
Hoewel fabrikanten dit vaak afraden, kun je de batterij van je telefoon zelf vervangen, hoewel dit steeds lastiger wordt. Je kunt hem uiteraard ook laten vervangen door een professionele service. Door de staat van je batterij te beoordelen, kun je beslissen of een nieuwe batterij een kosteneffectief alternatief is voor het kopen van een nieuwe telefoon.
De waarheid achter de grootste (en domste) batterij mythes conclusie
Voor een voorwerp dat zelden onze handpalm verlaat, kunnen smartphones soms aanvoelen als een mysterieus stukje magie. En deze mystiek gaat gepaard met een heleboel batterij mythes. Zoals de batterij mythe dat je telefoon ‘s nachts opladen slecht voor de batterij is. Of dat jij je gadget af en toe moet uitschakelen om de batterij ervan even een adempauze te geven.
Deze veelvoorkomende batterij mythes kunnen de werking van de batterij van je telefoon nog veel raadselachtiger maken. Maar vrees niet! Door gewoon de status van je batterij in de gaten te houden en er verstandig mee om te gaan, kun je je telefoon lekker soepel en efficiënt laten werken. Laat deze batterij mythes je dus niet in verwarring brengen. Maar houd je telefoon fijn opgeladen en klaar voor gebruik!