Tech Apps Reviews

De vier beste virtuele AI-assistenten voor alle doeleinden

De vier beste virtuele AI-assistenten voor alle doeleinden

Dit artikel is voor jezelf en iedereen die jij kent in de snelle online wereld waarin we leven, en het gevoel dat we allemaal weleens hebben dat we daarin wat hulp nodig hebben.

Diverse apps voorzien van kunstmatige intelligentie helpen ons nu absoluut op allerlei handige manieren, waarbij sommigen voor ons als virtuele AI-assistenten functioneren. Bepaalde apps kunnen iemand helpen hun tijd effectiever in te delen, stress te verminderen en zich te concentreren op wat het belangrijkst is.

Wat is een virtuele AI-assistent?

Een virtuele AI-assistent maakt in wezen gebruik van een groot taalmodel (LLM) om, op basis van opdrachten of vragen, taken of diensten voor mensen uit te voeren. Deze AI-assistenten maken gebruik van natuurlijke taalverwerking en machinaal leren om hun de verzoeken van hun gebruikers te begrijpen en hierop te reageren.

Enkele veel voorkomende taken die door deze virtuele AI-assistenten worden uitgevoerd, zijn onder meer het instellen van afspraken/herinneringen, het afspelen van muziek, het verstrekken van weersvoorspellingen, het beantwoorden van vragen, het beheren van e-mails of agenda’s, en nog veel meer. Ze kunnen zelfs moppen vertellen als je daarvoor in de stemming bent.

Virtuele AI-assistenten zijn speciaal ontworpen om de communicatie met gadgets en diensten dusdanig uit te voeren dat de menselijke interactie wordt nagebootst. Daardoor wordt de moderne technologie toegankelijker en efficiënter.

Wat zijn de beste virtuele AI-assistenten?

Recente ontwikkelingen op het gebied van AI hebben geleid tot de ontwikkeling van gespecialiseerde AI-assistent apps die aan meer specifieke behoeften tegemoetkomen, zoals planning, workflow automatisering en het maken van aantekeningen. In ons artikel concentreren we ons echter op een aantal apps voor algemeen gebruik.

Google Assistant

De Google Assistant is al jaren een belangrijk AI-partner van velen, zelfs al voordat het AI intelligentie bevatte. Het is (tot nu toe) altijd gratis geweest. Het wordt aangedreven door haar uitgebreide kennisbasis en diepe integratie van haar zoekmachine.

Google beantwoordt hiermee elke gestelde vraag, net alsof je het op een desktop gebruikt. Het biedt een samenvatting in gesproken notities van de belangrijkste punten en weblinks om te verkennen.

Het doet echter veel meer dan enkel zoekopdrachten op het internet uitvoeren. Het begrijpt de context ervan en kan ook op eerdere interacties voortbouwen, waarbij het in een stijl communiceert die lijkt op die van menselijke gesprekken.

Dit helpt bij het ontdekkingsproces, waardoor de gebruikers ervan toegang krijgen tot aanvullende informatie. Dat kan om weer updates gaan, sportuitslagen, historische gegevens of het laatste nieuws. De Google Assistant onderscheidt zich absoluut als één van de beste AI-tools voor het ophalen van informatie.

Gebruikers kunnen de Google Assistant ook vrijwel overal gebruiken: op smartphones, tablets, smart displays, smart speakers, tv’s of zelfs in een auto, waardoor het ongelooflijk veelzijdig en toegankelijk is.

Dit betekent ook dat het samen met slimme apparaten gebruikt kan worden, zoals lampen, thermostaten en luidsprekers in jouw hele huis. De Google Assistent is ook uiterst handig voor handsfree bellen en zelfs gamen.

Apple Siri

Net als de Google Assistant is Siri de intelligente virtuele AI-assistent van Apple. Het is beschikbaar in iOS, iPadOS, macOS, watchOS en andere Apple besturingssystemen. Het wordt ook algemeen erkend en heeft al veel aandacht getrokken.

Het maakt gebruik van een gebruikersinterface in een natuurlijke taal met gesproken vragen om zo een verscheidenheid aan nuttige functies uit te voeren. Zoals het doen van aanbevelingen, telefoongesprekken openen en het verzenden van sms-berichten.

Het kan daarnaast smart home apparaten bedienen die met de HomeKit van Apple compatibel zijn, maar niet met apparaten van Google. Het is gratis te gebruiken met de meeste Apple producten.

De grootste kracht van Siri ligt in de intensieve privacy controles. Siri onderscheidt zich immers door zich te concentreren op de verwerking ervan op de gadget zelf, waardoor de hoeveelheid gegevens die naar externe servers wordt verzonden, wordt verminderd. In combinatie met het robuuste privacybeleid van Apple spreekt Siri vooral gebruikers aan die veel waarde aan de gegevensbeveiliging hechten.

Amazon Alexa

Alexa van Amazon was één van de eerste smart home apparaten die er op de markt kwam, en het was voor die tijd zeer geavanceerd. Het is ten eerste volledig met andere Amazon apps geïntegreerd, wat betekent dat je er boodschappen mee kunt doen en nabestellingen kunt plaatsen.

In tegenstelling tot andere slimme apparaten voor thuisgebruik is de Bluetooth functie niet altijd nodig om via het Audible boekenplatform audioboeken af te spelen.

Alexa is, vanwege de uitgebreide compatibiliteit met verschillende smart home apparaten, een hoogtepunt op het gebied van domotica. Het kan van alles bedienen, van lampen en thermostaten tot beveiligingscamera’s en slimme stekkers. Dit gebeurt allemaal via eenvoudige spraakopdrachten. Deze gecentraliseerde bediening biedt ongelooflijk veel gemak bij het beheren van een smart home.

Ondanks de vele functionaliteiten kan het altijd-aan-karakter bij sommige gebruikers zorgen oproepen over het verzamelen van gegevens. Het werkt bovendien niet zonder een internetverbinding. Het heeft soms ook moeite om meerdere gegeven opdrachten tegelijk te verwerken, dit in tegenstelling tot de Google Assistant.

Copilot

Microsoft heeft na de introductie van de bovenstaande AI-assistenten Copilot gelanceerd, een AI-gestuurde chattool die in Windows is geïntegreerd. Deze veelzijdige tool kan taken uitvoeren zoals het samenvatten van documenten, het bieden van technische ondersteuning, het beantwoorden van vragen en kan nu zelfs rechtstreeks jouw bestanden lezen.

Het is via een pictogram op de taakbalk van Windows toegankelijk en beschikt over een chat interface waar gebruikers rechtstreeks met de AI kunnen communiceren, vragen kunnen stellen of om specifieke acties kunnen vragen.

Een opvallend kenmerk van Copilot is haar functionaliteit binnen Excel, waar natuurlijke taalverwerking wordt gebruikt om te helpen bij gegevensanalyse en visualisatie. Dit maakt het bijzonder waardevol voor de analyse van bedrijfsgegevens, waardoor gebruikers mogelijk aanzienlijke tijd kunnen besparen.

Microsoft is in juni 2023 begonnen met het testen van Windows Copilot, hoewel het nog niet voor alle gebruikers is uitgerold.

Copilot is op twee manieren in Microsoft 365 geïntegreerd. Het is allereerst ingebed in Microsoft 365 apps zoals Word, Excel, PowerPoint en Outlook. Het is ook in Teams aanwezig om te helpen met je creativiteit, jouw productiviteit te ontsluiten en andere vaardigheden te verbeteren.

Het wordt gezien als een waardige opvolger van Windows Cortana, dat in 2023 werd stopgezet.

Voor de toekomst is het zonder twijfel zeker dat de beschikbare virtuele AI-assistenten grenzeloze mogelijkheden en veelbelovende intuïtieve interacties op menselijk niveau zullen bieden. Het AI gemak dient zo de mens.

Bron