Het schrijven van een goede LinkedIn cv is een moeilijke evenwichtsoefening. Want het kan soms een uitdaging zijn om de lengte van je cv kort en krachtig te houden. Maar tegelijkertijd voldoende kwaliteitsinformatie op te nemen om een blijvende indruk te maken.
HR managers zijn bijzonder geïnteresseerd in de vaardigheden waarover jij beschikt. Dit betekent dat het belangrijk is om te weten wat relevant voor de beschikbare vacature is wanneer jij aan je vaardigheden denkt om op jouw cv te vermelden.
En hoewel het vanzelfsprekend is, vertellen we jou voor de zekerheid toch nog even dat: alle beroepsvaardigheden die op je cv staan, vaardigheden moeten zijn die je ook echt bezit!
Maar hoe kom je erachter wat de beste vaardigheden zijn om op je cv te zetten?
De harde vaardigheden versus de softskills op je cv
Er zijn oneindig veel vaardigheden die je op elk LinkedIn cv kunt zetten, dus je moet beslissen welke het meest effectief zijn. Er zijn harde, branchespecifieke technische vaardigheden, maar ook softskills die elke baan vereist.
Harde vaardigheden zijn technische vaardigheden die specifiek voor een bepaalde baan zijn en ook vaak meetbaar zijn. Voor softwareontwikkelaars zou hun set van harde vaardigheden specifieke programmeertalen bevatten.
De softskills zijn echter persoonlijke vaardigheden of creatieve vaardigheden die van nature kunnen ontstaan . Of in de loop van de tijd opgebouwd kunnen worden. Enkele voorbeelden van softskills zijn aanpassingsvermogen, zelfmotivatie, sociale vaardigheden, tijdmanagement en het vermogen om onder druk te werken.
Enkele geweldige vaardigheden die veel werkgevers graag op je cv zien, zijn: goed schriftelijk en mondeling communiceren, het vermogen om onafhankelijk te werken, tijd- en taakbeheer, organisatie talenten, comfortabel met technologie zijn. Plus specifieke kennis van online tools voor communicatie op afstand hebben. Zoals Zoom, Skype, Dropbox, Google Suite, enzovoort.
Laten we hieronder het vaardigheden gedeelte voor je LinkedIn cv eens nader bekijken.
De top softskills voor je LinkedIn cv
Er zijn tal van softskills (persoonlijke vaardigheden) die je in je cv kunt opnemen. Maar hoe weet je welke je erin moet opnemen? Hier is een korte lijst met voorbeelden van softskills die jij op jouw cv moet vermelden,
Tip: Maar zorg er wel voor dat je eerst de functiebeschrijving zorgvuldig bekijkt. En bepaal daarna welke softskills jij bezit die het meest op deze functie van toepassing zijn.
Probleemoplossend zijn
Wat de functie ook is, uiteindelijk gaat er zeker iets mis. Werkgevers willen dan graag weten dat je in staat bent om met een snelle en effectieve oplossing te komen. In feite zijn er banen die in wezen niets anders zijn dan het oplossen van problemen voor het bedrijf, de klanten of beide.
Kritisch denken
Rationeel en doordacht kunnen denken is de basis van kritisch denken. Werkgevers zoeken vooral werknemers die een probleem of een project kunnen overdenken en de beste stappen kunnen bepalen. Kritische denkers bedenken allerlei nieuwe en betere manieren om te werken, waardoor dit een vaardigheid van onschatbare waarde is om op een cv te zetten.
Flexibel zijn
Veel organisaties en industrieën begeren medewerkers die dynamisch zijn en zich aan elke situatie kunnen aanpassen. Of personen die van nature in staat zijn om in verschillende omstandigheden verschillende methoden en benaderingen te gebruiken. Om zo het beste eindresultaat te behalen.
Communicatieve vaardigheden
Of het nu schriftelijk of mondeling is, in alle situaties is het kunnen communiceren met je baas, collega’s en klanten/cliënten zeer waardevol. Des te beter je hierin bent, des te beter de resultaten zijn die je genereert.
Teamwerk
Bij de meeste banen moet je op een gegeven moment met andere mensen samenwerken. Werkgevers willen daarom weten of je prima in een team omgeving functioneert. Sommige banen zullen deze vaardigheid echter meer dan andere waarderen.
Organisatie vaardigheden
Het gaat hier echt niet alleen om een opgeruimd bureau. Maar om het organiseren van taken en projecten voor je collega’s, het management en in ieder geval voor jezelf! Als je graag met je organisatorische vaardigheden wilt pronken, dan helpt het hebben van een strak gestructureerde cv al zeker.
Creatief denken
‘Out of the box’ denken en creatieve oplossingen bedenken kan in elke rol een grote troef zijn. Misschien ben jij goed in het nadenken over iets op een manier die nog niet eerder is gedaan. Jouw creativiteit kan op je cv getoond worden door een probleem aan te halen dat je op een unieke wijze hebt opgelost. Of door bijvoorbeeld een creatieve vaardigheid zoals het kunnen schrijven of ontwerpen te vermelden.
Emotionele intelligentie
Emotionele intelligentie verwijst naar het vermogen om de eigen emoties te identificeren en te beheersen, evenals de emoties van anderen. Op de werkvloer betekent dit dat je rationeel en evenwichtig bent. En dat jij, zonder de controle te verliezen, met allerlei ups en downs om kunt gaan. Hoewel dit voor iedereen belangrijk is, is het een onmisbare vaardigheid om in een cv voor het management op te nemen.
De aandacht voor details
Je moet er tijdens het werk voor zorgen dat je alle instructies opvolgt om jouw werk te voltooien. Dit kan vooral belangrijk zijn wanneer je met anderen samenwerkt. Aandacht aan details besteden is bij elke functie nodig die jij vervult. Denk maar eens na over de momenten waarop jij een mogelijke fout hebt ontdekt of verholpen dankzij jouw aandacht voor detail.
Verantwoordelijkheid
Een deel van een goede werknemer zijn, is de verantwoordelijkheid voor je taken nemen en zelfs fouten toegeven. De meeste managers willen immers niet dat ze bij hun werknemers moeten aankloppen om ervoor te zorgen dat elk onderdeel van hun werk gedaan wordt. Verantwoordelijkheid betekent het doen wat je moet doen om al jouw taken te voltooien.
De top harde vaardigheden voor je LinkedIn cv
Harde vaardigheden zijn meestal technischer en elke branche of type baan heeft veelal haar eigen vereiste set. Om erachter te komen welk scala aan harde vaardigheden jij precies in jouw vakgebied nodig hebt, kan soms wat onderzoek vergen.
Hieronder vind je enkele voorbeelden van harde vaardigheden waar in veel sectoren een grote vraag naar is. (Zorg ervoor dat u de functiebeschrijving zorgvuldig bekijkt en bepaal welke harde vaardigheden u bezit die het meest van toepassing zijn op de functie.)
Tip: Zorg er ook hier weer voor dat je eerst de functiebeschrijving zorgvuldig bekijkt. En bepaal daarna welke harde vaardigheden die jij bezit het meest op deze functie van toepassing zijn.
Digitale vaardigheden
De lijst met beroepen waarvoor je geen computers en bepaalde soorten software meer hoeft te gebruiken, is vrij kort. Je kunt deze digitale vaardigheden zeer waarschijnlijk zelfs in twee of drie specifieke technische vaardigheden voor jouw vakgebied opsplitsen. De meeste banen vereisen ervaring met software voor videovergaderingen, projectmanagement programma’s en andere bedrijfsgerelateerde software.
Ontwerpvaardigheden
Afgezien van de voor de hand liggende beroepen zoals grafische vormgeving of webdesign. Zijn er ook banen in marketing, reclame, branding, engineering en constructie waarvoor enige vorm van ontwerpvaardigheden vereist zijn. Al is het maar enkel voor het opstellen van presentaties.
Data-analyse
Het mag duidelijk zijn dat gegevens/data nu erg in de mode zijn. En er veel banen zijn waar je wordt gevraagd om statistieken te analyseren en er praktisch gebruik van te extrapoleren. Juist daarom zijn de analytische vaardigheden buitengewoon waardevol om op je cv te zetten.
Onderhandelen
Er zijn veel banen die aan het verkopen van een product of dienst en het kopen van aandelen of koopwaar verbonden zijn. Het bemiddelen bij deals voor productie of transport, het aangaan van partnerschappen voor reclame of investeringen, et cetera.
Rekenkundige vaardigheden
Voor zowel financiën, zaken, engineering, constructie, productie, als logistiek, gezondheidszorg en operationele taken moet je op een bepaalde manier bekwaam in wiskunde zijn. Als jij een beroep hebt dat meer rekenkundige vaardigheden vereist, overweeg dan om het in wat meer specifieke vaardigheidsgebieden op te splitsen.
Projectmanagement
Veel banen vereisen projectmanagementvaardigheden. De mogelijkheid om jouw taken stroom te beheren en opdrachten op tijd af te ronden, maakt deel uit van deze projectmanagement. Misschien heb je in het verleden al eens projectbeheer software gebruikt of heb je een project versneld afgerond. Dit alles wijst op goede projectbeheer.
Marketing
Marketing omvat het verkopen en promoten van producten en diensten. Maar zelfs als jij niet per se een marketeer bent, dan verlangen veel bedrijven toch naar deze harde vaardigheid. De voordelen van de producten en diensten van jouw bedrijf kennen. En hierover kunnen spreken of schrijven, kan waardevol voor veel verschillende banen zijn. Als je (per ongeluk) een specifieke marketing of social media ervaring hebt, dan is dat nog beter.
Administratief aangelegd
Zelfs als jouw baan niet van administratieve aard is, maakt het waarschijnlijk alsnog deel van je rol uit. Administratieve vaardigheden hebben immers betrekking op alle dingen die jij doet om je rol te beheren. Denk daarbij onder meer aan organiseren, plannen, inroosteren, e-mails schrijven, bestanden beheren, enzovoort. Werkgevers willen graag weten dat jij de kleine details daarvan in handen kunt krijgen.
Schrijfvaardigheden
Veel banen hebben iets met schrijven te maken. Want of het nu voor klanten of collega’s is, een basis schrijfvaardigheid is van pure noodzaak en zelfs een belangrijke vaardigheid om op je LinkedIn cv te zetten.
E-mails vol typefouten en grammaticale fouten zullen echt niet goed bij zo’n baan passen. En een slechte toon kan ook de verkeerde boodschap overbrengen. Demonstreer deze vaardigheid vooral door middel van jouw begeleidende sollicitatiebrief plus de e-mails met de recruiter.
Vreemde talen
Tweetalig zijn kan een zeer belangrijke vaardigheid zijn en jou goed van jouw concurrentie onderscheiden. Zelfs als een functie of bedrijf in eerste instantie geen behoefte aan een multi-lingual werknemer heeft, kunnen ze toch positief over jouw bekwaamheid zijn.
Het is immers vrij gebruikelijk om iemand nodig te hebben die vloeiend een andere taal spreekt om zo hun klanten of cliënten te helpen. Dus vertel deze vaardigheid zeker op je cv.
Kijk naar belangrijke sleutelwoorden
Als jij nu nog steeds niet zeker weet of één van deze bovenstaande vaardigheden voor jouw situatie geschikt is. Dan is een snelle manier om te checken naar welke vaardigheden de werkgever op zoek is, het controleren van de functiebeschrijving.
Lees het een paar keer goed door en je zult dan waarschijnlijk direct drie of vier sleutelvaardigheden zien die meerdere keren in het document genoemd worden. Als dat inderdaad het geval is, dan moet jij je best doen om je ook op die vaardigheden in je cv te concentreren.
Sorteer de vaardigheden op relevantie
Als jij naar een verkoopfunctie solliciteert, dan is jouw eerdere ervaring als automonteur niet de meest relevante. Je wilt daarom zeker de nadruk op de ervaring leggen die direct op een verkoopfunctie van toepassing is. Als je deze ervaring echter mist, zoek dan in je bestaande functies naar relevante vaardigheden.
Als jij als monteur bijvoorbeeld voor het verlenen van klantenservice verantwoordelijk was. Dan is dat iets dat zeker naar een verkoopfunctie overdraagbaar is.
Categoriseer op vaardigheid
Als je al een imposante carrière achter de rug hebt, dan heb je waarschijnlijk meerdere verantwoordelijkheden die op verschillende banen of bedrijfstakken van toepassing is. Als jij bijvoorbeeld een manager of operationeel directeur van een bedrijf bent.
Dan kunnen jouw verantwoordelijkheden zijn: het managen van personeel, het handhaven van een soepele dagelijkse werking, het communiceren met belangrijke belanghebbenden en/of leveranciers, het ontwikkelen en beheren van projecten. En het inhuren en opleiden van personeel.
Met al deze taak gebaseerde informatie of prestaties, kun je vervolgens de inhoud van jouw LinkedIn cv in secties categoriseren. Om zo de diversiteit in jouw verantwoordelijkheden te illustreren.
Dit is een simpel voorbeeld:
Procesverbeteringen. Informatie over verantwoordelijkheden en/of prestaties die op het creëren en implementeren van processen betrekking hebben om de operationele efficiëntie te verbeteren.
Customer service skills. Informatie die illustreert hoe jij de klantervaring in jouw bedrijf uitvoert of verbetert.
Verandermanagement. Informatie die bijvoorbeeld betrekking op het herstructureren van personeel kan hebben. Of het ontwikkelen van trainingsprogramma’s voor werknemers. Of het coachen van individuen of groepen op de beste praktijken binnen het bedrijf.
De top vaardigheden om op je LinkedIn cv te zetten conclusie
Jouw softskills en harde vaardigheden zijn precies de dingen die jou wel of niet kwalificeren voor een specifieke baan kwalificeren. Zorg er dus zeker voor dat jij voor maximale resultaten enkele van de bovenstaande top vaardigheden op jouw LinkedIn cv opneemt.