Trending Apps Nieuws

De redenen achter wangedrag op datingapps

De redenen achter wangedrag op datingapps

Navigeren in de dating scene van vandaag brengt aanzienlijke uitdagingen met zich mee. Hoewel persoonlijke afwijzingen misschien zeldzaam lijken, zijn de online datingapps getuige van wijdverbreide gevallen van negatief gedrag, waaronder trollen, ghosting en ongevraagde expliciete inhoud.

De anonimiteit van schermen moedigt gebruikers aan om acties te ondernemen die ze in het echte leven niet zouden overwegen. Dit terwijl het verslavende karakter van deze datingapps een benadering van kwantiteit boven kwaliteit aanmoedigt, waardoor gevoelloos gedrag en een ultrasnel contact worden bevorderd.

Het aanpakken van deze problemen is, zowel on- als offline, cruciaal voor het bevorderen van een gezondere sociale dynamiek. Vooral aangezien de afhankelijkheid van datingapps alsmaar blijft toenemen.

Wangedrag onder daters op datingapps

Het wangedrag op datingapps bestaat uit veel verschillende mogelijkheden, van enigszins directe openingszinnen tot regelrechte bedreigingen. Veel voorkomende wangedragingen vallen daar echter tussenin.

Cheating

Cheaten is het wangedrag dat door Dana Weiser is bestudeerd, een universitair hoofddocent aan de Texas Tech University. Weiser voerde in 2018 een onderzoek uit onder 550 studenten om het cheaten op Tinder te onderzoeken.

Schokkend genoeg gaf ongeveer 64% aan getuige te zijn geweest van cheating via deze app. Daarbij gaf 17% toe iemand op Tinder een bericht te sturen terwijl ze een relatie hadden. Dit terwijl 7% seksuele ontmoetingen met Tinder matches had terwijl ze met iemand anders aan het daten waren.

Weiser erkent de complexe motivaties achter cheating, waarbij Tinder zeker één van de vele facilitators is. Apps zoals Tinder bieden immers een handig platform voor mensen die op zoek zijn naar buitenechtelijke relaties. Dit omdat het een pool van potentiële partners biedt die al, buiten hun directe sociale kringen, voor romantische of seksuele connecties openstaan.

De recente functie van Tinder, waarmee gebruikers ongewenste contacten van aspirant of actieve cheaters kunnen blokkeren, minimaliseert gelukkig het risico op de blootstelling hiervan verder.

Ghosting

Ghosting is een ander veelvoorkomend probleem op datingapps en wordt steeds vaker als een acceptabele manier gezien om kortetermijnrelaties te beëindigen. Leah LeFebvre, een universitair hoofddocent communicatiestudies aan de Universiteit van Alabama, merkt daarover op dat ghosting zich op verschillende manieren kan manifesteren: van het abrupt stoppen van de communicatie tot het geleidelijk afbouwen van contact.

Uit een onderzoek van Plenty of Fish uit 2016 bleek ook dat 80% van de respondenten tussen 18 en 33 jaar aangaf minstens één keer last van ghosting te hebben gehad.

LeFebvre benadrukt dat datingapps een middel zijn om vlot zonder een persoonlijke interactie relaties te beëindigen, waarbij individuen eenvoudigweg snel uit de digitale wereld verdwijnen. Ondanks de subtiliteit ervan kan ghosting een aanzienlijke impact hebben, waardoor de personen die dit ondergaan hun daden in twijfel trekken.

Hoewel het onderzoek van LeFebvre uit 2019 zich niet uitsluitend op datingapps richtte, noemden veel deelnemers de prevalentie van ghosting naast de opkomst van mobiele datingapps. Dit suggereert een verband tussen ghosting en het online datingproces. Het biedt voldoende mogelijkheden voor ghosting, zelfs al voordat ze elkaar persoonlijk ontmoeten.

Veel onaangename emoties op datingapps

Online daten roept vaak negatieve emoties op, iets waarbij vrouwen veelal een onevenredige last dragen. Dit komt vooral door ongevraagde expliciete online berichten, een belangrijk probleem dat door Leah LeFebvre is geïdentificeerd.

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen, vooral degenen tussen de 18 en 34 jaar, de voornaamste ontvangers van dergelijke berichten zijn en dat zij steeds meer expliciete en aanstootgevende inhoud melden.

Het onderzoek van Cynthia Brown aan de Universiteit van Melbourne onderstreept de misvattingen van jonge mannen over de impact van hun daden op vrouwen. Sommigen beschouwen het delen van expliciete afbeeldingen zonder toestemming ten onrechte als vleiend, waarbij ze voorbijgaan aan het leed dat het veroorzaakt.

Jonge vrouwen die aan digitaal datingmisbruik worden blootgesteld ervaren verschillende negatieve emoties. Dit terwijl jonge mannen zich vooral zorgen over hun reputatie maken. Iets wat een verband benadrukt tussen mannelijke onzekerheid en misbruik gedrag.

Joanne Orlando constateert daarnaast een genderkloof bij online misbruik, waarbij vrouwen met ongepaste seksuele opmerkingen te maken krijgen en mannen vanwege hun succes worden bekritiseerd. Deze trend van het online ventileren van frustraties bevordert een verontrustende acceptatie van wangedrag in deze digitale omgevingen.

Onze normen op datingapps verminderen geleidelijk

Naarmate het online dating wangedrag steeds vaker voorkomt, ontstaat er ook een zorgwekkende trend. Een deel van dit negatieve gedrag begint daardoor steeds normaler aan te voelen, aldus LeFebvre. Deze normalisatie leidt er zelfs toe dat deze wangedragingen in offline interacties doorsijpelen.

De aanwezige swipe cultuur van online datingapps kan individuen bovendien ongevoelig voor de menselijkheid van anderen maken, waardoor er meer gevoelloos gedrag wordt bevorderd. Zelfs tijdens persoonlijke ontmoetingen kunnen individuen onbewust afwijzend gedrag vertonen. Gedrag dat ze mogelijkerwijs uit de datingapp cultuur hebben geleerd, zoals ghosting.

Niet iedereen ondervindt echter nadelige gevolgen van het online daten. LeFebvre heeft absoluut gevallen opgemerkt waarin het ervaren van slecht gedrag in datingapps bepaalde individuen motiveert om naar een beter gedrag te streven. Dit is echter helaas een slechts een kleine subgroep van alle onderzochte personen.

Veel daters hebben na hun ervaringen ongetwijfeld een dikkere huid ontwikkeld om met de mogelijke pijn ervan om te gaan. Ze leggen zich daarbij neer bij de onaangenaamheid van daten als gevolg van herhaalde ontmoetingen met wangedrag.

De lastige taak om datingprofielen op datingapps te doorzoeken, onzeker over wie ongevraagde expliciete foto’s kan sturen of op een tweede date met bloemen kan verschijnen, kan ertoe leiden dat gebruikers negatief gedrag als de norm accepteren. Daardoor worden de dating normen in de loop van de tijd onaangenaam verlaagd, zo merkt Orlando als laatste op.

Bron