Gaming Reviews Gadgets

Asus ROG Ally recensie: tot ziens Steam Deck?!

Asus ROG Ally recensie: tot ziens Steam Deck?!

Welkom bij onze Asus ROG Ally recensie. Laten we maar beginnen met het statement dat het onderweg gamen met deze gadget behoorlijk goed is geworden! Want deze door Windows aangedreven draagbare spelcomputer is aanzienlijk krachtiger dan de Steam Deck hardware van Valve.

Het heeft bovendien een scherm met een hogere resolutie, met een variabele verversingssnelheid voor nog vloeiende beeld bewegingen. Het kan ook elk pc spel uitvoeren dat je maar leuk vindt. En dat alles voor iets meer dan de prijs van een Steam Deck.

De hardcore gaming opstellingen zijn tegenwoordig krachtige computer monsters met een enorme hoeveelheid power voor het zonder kwaliteitsverlies uitvoeren van de CPU en GPU intensieve games. Met de Asus ROG Ally wordt dat soort kracht uniek in een uiterst handzaam pakket gedestilleerd.

De voorgangers van de Asus ROG Ally

Natuurlijk hebben we dit al eens eerder op andere handheld consoles gezien. Zoals vroeger met de geliefde Sony PSP. De Nintendo Switch van nu is ook een ongelooflijk populair handheld gaming apparaat. Terwijl de Steam Deck de eerste echte poging was tot een draagbaar apparaat dat in staat was om volledig in pc-stijl te gamen.

Het hart van de Asus ROG Ally

Laten we ons echter wat meer concentreren op het hart van de ROG Ally: de Ryzen Z1 Extreme APU. Het wordt geleverd met acht Zen 4 cores en 12 RDNA 3 grafische cores, met een theoretische prestatie van 8,6 TFLOPs. Voor de context: de PS5 heeft een theoretische prestatie van 10,3 TFLOPs.

Je krijgt dus geen PS5 prestatieniveaus met de ROG Ally, maar het is wel een goede indicator van de mogelijke gaming prestaties. De belangrijkste beperkende factor is haar vermogen. De ingebouwde Ryzen Z1 Extreme processor kan in een bereik van 9 tot 30 Watt aanhoudend vermogen werken. En het kan gedurende korte periodes zelfs nog harder draaien.

Bij de native resolutie van 1080p met een onbeperkte framesnelheid kijk je naar ongeveer 30 frames per seconde (fps) in zeer veeleisende games. Zelfs in iets minder veeleisende games kan de ROG Ally boven de 30 fps halen in de Performance-modus.

Je kunt je games ook op 720p draaien. De ROG Ally bevat een AMD Radeon Super Resolution (RSR) GPU, waardoor games met een lagere resolutie kunnen worden uitgevoerd met opschaling om de prestaties of de levensduur van de batterij te verbeteren.

De hogere 1080p prestaties gaan ten koste van de levensduur van de batterij. Verwacht in de Performance-modus ongeveer twee uur uit een veeleisend spel op 1080p.

De werking van de Asus ROG Ally

De Asus ROG Ally is een beetje als een laptop, dus geen handheld zoals de Nintendo Switch. Het draait op Windows, dus wanneer je de ROG Ally opstart, dan krijg je een Windows vergrendelingsscherm te zien. Die moet je omhoog schuiven om op aanmelden te tikken.

De vier navigatietoetsen fungeren vervolgens als Start en Select knoppen, evenals snelkoppelingen naar het Asus Armory Crate Command Center overlay menu en de Armory Crate spelbibliotheek.

De Armory Crate hub

Armory Crate is je hub en het is bedoeld om zoiets als de spelstand van SteamOS na te bootsen. Het sluit bij elk belangrijk pc platform aan: Steam, de Epic Games Store, Ubisoft Connect, de Xbox en EA app plus GOG Galaxy. Het vult bovendien automatisch je bibliotheek met de games aan die je al geïnstalleerd hebt.

Armory Crate heeft heel veel functies, maar het voelt nog niet echt als een op gaming gericht besturingssysteem. Het is eerder een hulpprogramma of schil dat boven op Windows zit. Dus de gamers die naar een pickup-and-play ervaring op zoek zijn, zullen dit hier niet vinden.

ROG Ally’s Windows desktop ervaring

De ROG Ally biedt daarom ook een Windows desktop ervaring. De ROG Ally reageert daarin gelukkig veel sneller dan de Steam Deck. En het Windows besturingssysteem zelf is gemakkelijk genoeg om van alles uit te voeren. Je kunt zo simpel en zonder randapparatuur met de ROG Ally gaming emulators instellen, externe apps installeren en zelfs op internet surfen.

Het is soms ook een beetje onhandig om zonder muis en toetsenbord op de ROG te gamen, maar dit is niets dat een snelle herindeling of remapping van de individuele toetsen/knoppen kan oplossen.

Moet je de ROG Ally kopen?

De allerbelangrijkste vraag is echter: moet je de ROG Ally kopen? Als je deze console met de Steam Deck vergelijkt, dan is het antwoord: ja! Want ondanks dat het niet vrij van probleempjes is (en het ook geen Steam Deck killer is), biedt het wel een bredere ondersteuning voor allerlei pc-games, meer kracht en een acceptabele batterijduur. Het voelt op deze manier ook als de Steam Deck 2 aan waar velen op hebben gewacht!

Asus ROG Ally recensie, tot ziens Steam Deck conclusie

De belangrijkste voordelen van de ROG Ally zijn haar fantastische gaming prestaties, de acceptabele levensduur van de batterij, het prachtige 120Hz scherm, de flexibel controle mogelijkheden, en de ondersteuning voor vrijwel elk pc spel!

De ROG Ally ziet er over het algemeen strak en indrukwekkend uit. Het is bovendien goed ontworpen om er uiterst comfortabel mee te gamen. Want de prettige gevormde console voelt geweldig in de hand aan en is licht genoeg om nooit een vermoeidheid tijdens lange gaming sessies te veroorzaken.

Deze Asus gaming console is volledig in staat om allerlei intensieve pc titels te spelen met een goede draagbare spelcomputer ervaring. En dat zeker iets wat geprezen moet worden!

Asus ROG Ally: de specificaties

APU: AMD Ryzen Z1 Extreme (8 Zen 4 cores, 12 RDNA 3 cores, 9W tot 30W) / Geheugen: 16GB LPDDR5-6400 (2x8GB) / Opslag: 512 GB Gen 4×4 NVMe SSD, micro SD-slot UHS-II / Beeldscherm 1920 x 1080, 120 Hz, 500 nits, IPS, 7ms, 10-punts touch / Speakers: 2x 1W speakers, Dolby Atmos en Hi-Res Audio ondersteuning / Connectiviteit: WiFi 6E, Bluetooth 5.2 / Poorten: 1x ROG XG Mobile, 1x USB-C (ondersteuning voor USB 3.2 en DP 1.4), 1x 3,5 mm audio, 1x micro SD-slot / Batterijcapaciteit: 40Wh / Afmetingen: (BxHxD) 28 x 11,1 x 2,12 cm / Gewicht: 608 gram.

Bron1, bron2