De publieke houding lijkt voorlopig verrassend positief ten opzichte van AI, althans met betrekking tot toepassingen op de werkplek.
Enkele maanden geleden publiceerde Microsoft zijn werk trend index, waaraan 31.000 mensen in 31 landen deelnamen. Bijna driekwart (70%) van de respondenten zei dat ze zoveel mogelijk werk aan AI collega’s zouden willen delegeren om zo hun huidige werkdruk aangenaam te verminderen.
Microsoft zei daarop van zijn kant: “AI staat klaar om een geheel nieuwe manier van werken te creëren.”
Een geheel nieuwe manier van werken
Hoewel er op dat punt een brede overeenstemming lijkt te bestaan, bestaat er minder eensgezindheid over hoe de toekomstige werkplek eruit zal zien. AI zal de mens in ieder geval op de korte termijn versterken om zo de productiviteit te verbeteren, waardoor er een grootschalige personeel verplaatsing wordt vermeden.
Generatieve AI een de facto partner op de werkplek in 2025
Een meerderheid van de werknemers die onlangs door een internationaal onderzoek bedrijf werden ondervraagd, meldde dat ze op hun werk al generatieve AI gebruikten. Dit omvat taken zoals AI schrijfhulp, intelligent zoeken, data-analyse en het maken van afbeeldingen.
Een Gartner analist meldde hierover, dat we van wat machines voor ons kunnen doen gaan naar wat machines voor ons kunnen zijn. Machines evolueren van ons gereedschap naar onze teamgenoten.
Gartner voorspelt ook dat generatieve AI in 2025 een arbeidspartner zal zijn voor 90% van de bedrijven wereldwijd.
AI autonomie
Deze ‘AI collega’ realiteit zou zelfs een permanente (of een voorbijgaande) toestand kunnen zijn. Een indicatie dat dit een overgangsfase zou kunnen zijn, komt uit een recent verhaal in de New York Times over het opkomende vermogen van chatbots om autonome AI collega’s te worden.
Op termijn, zo zeggen veel onderzoekers, zouden de AI collega’s veel geavanceerder kunnen worden en het kantoorpersoneel kunnen vervangen. Dat omvat zelfs het automatiseren van vrijwel elke witteboordenbaan!
Dit heeft op zich een enorm voordeel, maar ook enorme gevolgen voor de samenleving. Want als dit zou gebeuren, dan zal een dergelijke uitkomst zeker degenen tevreden stellen die zoveel mogelijk werk aan AI collega’s willen delegeren.
Jack Clark, de medeoprichter van grens modelbedrijf Anthropic, heeft het in dit geval over een poging om de mogelijkheden van grote taalmodellen (LLM’s) te benchmarken om zo complexe, uit meerdere stappen bestaande taken uit te voeren. Werk dat vergelijkbaar is met wat een autonome AI collega zou moeten doen.
Deze benchmark, beter bekend als de ‘SWE bench’, evalueert het vermogen van een autonome AI collega om in meerdere stappen softwareontwikkeling taken uit te voeren. Clark merkt op dat het oplossen van SWE bench taken vereist dat de AI modellen in staat zijn om met uiteenlopende lange invoer om te gaan, in verschillende contexten code te bewerken en een zeer breed scala aan mogelijke oplossingen te verkennen.
Het oplossen van SWE bench taken is een cruciale stap bij het beoordelen van het vermogen van een AI collega om autonoom in complexe scenario’s te werken. Dit omdat er AI modellen nodig zijn om diverse inputs te beheren en potentiële oplossingen onafhankelijk te verkennen.
Uit de resultaten blijkt tot nu toe dat Claude2 van Anthropic het beste presteerde, maar slechts minder dan 5% van de benchmark tests kon oplossen. ChatGPT presteerde nog slechter…
Augmentatie, althans voor nu
Deze resultaten suggereren dat de AI motoren momenteel nog niet het vermogen hebben om zeer effectieve autonome AI collega’s te zijn en zullen dus als assistent blijven dienen om de menselijke werknemers te versterken.
Hoewel de huidige AI nog niet geavanceerd genoeg is om complexe taken volledig te automatiseren, zou dit vermogen echter kunnen veranderen als de taalmodellen hun snelle vooruitgang voortzetten.
Clark merkt daarover op, dat als een taalmodel veel hogere scores zou krijgen op de SWE bench (misschien 90%). Dat je je dan kunt voorstellen dat je een deel van het werk volledig zou kunnen automatiseren. Daardoor zullen deze taalmodellen de AI collega’s in volledige werknemers veranderen… en is er dus geen mens meer nodig.
Het lijkt zeker dat de LLM systemen hun snelle opmars zullen voortzetten, hoewel we niet weten hoe lang het zal duren voordat de autonome AI collega’s dit capaciteitsniveau bereiken. Er wordt echter gespeculeerd, zo meldt Reuters, dat OpenAI binnenkort technologie (vermoedelijk bovenop GPT-4) zou kunnen aankondigen om autonome AI collega’s te bouwen. Die kunnen dan taken uitvoeren zonder enige menselijke tussenkomst.
Veel techbedrijven haasten zich nu om de volgende generatie LLM’s uit te brengen, misschien zelfs nog vóór het einde van 2023. Dit met de verwachting dat ze aanzienlijk krachtiger zullen zijn. Deze verbetering betekent echter niet automatisch dat zij hun autonome activiteiten beter kunnen uitvoeren. Maar als ze dat wel kunnen doen, dan zullen de gevolgen aanzienlijk zijn!
De toekomst in beeld
De nabije toekomst komt in zicht en AI zal daarin een steeds grotere rol gaan spelen op de werkvloer. Om zo een aanzienlijk deel van het werk dat mensen momenteel verrichten, over te nemen of te maximaliseren. In deze naderende wereld zullen mensen meerdere AI assistenten manipuleren en orkestreren om allerlei taken uit te voeren en zakelijke doelen te bereiken.
Van dagen tot uren
Door gebruik te maken van allerlei AI aangedreven tools wordt de workflow behoorlijk versneld. Waardoor wat voorheen wellicht enkele dagen aan handmatig werk in beslag nam, nu tot slechts een paar uur teruggebracht wordt. Iets wat een opmerkelijke efficiëntiewinst oplevert.
Dit illustreert zo ook de evoluerende rol van AI bij het vergroten van de menselijke productiviteit. Waarbij er in eerste instantie de nadruk wordt gelegd op het potentieel voor mensen om effectief AI assistenten op de werkplek te orkestreren.
Wat hieruit dan naar voren komt, is een analogie waarbij de mens een soort dirigent wordt en de AI assistenten leden van een symfonieorkest zijn. Maar zelfs als de ‘muzikanten’ beter worden, is het nog steeds aan de dirigent om ervoor te zorgen dat dit orkest mooi speelt.
Dit is dan ook waar de toekomst er opnieuw een beetje duister begint uit te zien. Want als iedereen op het werk dirigent van een AI symfonieorkest zou worden, dan is het onbekend hoeveel er nodig zullen zijn om te dirigeren in verhouding tot het huidige personeelsbestand. Dit besef wordt des te opvallender naarmate de assistenten steeds autonomer worden en zo dus een (bijna) volwaardige AI collega worden.
De enige zekerheid is onzekerheid met een AI collega
Autonome AI collega’s hebben het potentieel om de beroepsbevolking en de manier waarop we het werk benaderen opnieuw vorm te geven. Hoewel er in dit geval aanzienlijke mogelijkheden zijn voor meer efficiëntie en innovatie, zijn er ook behoorlijke uitdagingen op het gebied van arbeidsverdringing, ethiek en onderwijs.
Op dit moment weten we simpelweg niet of de met AI doordrenkte werkplek utopisch of dystopisch zal zijn, of wellicht elementen van beide zullen combineren. Het is echter zeker dat sommige banen verdwijnen. Dit in de hoop dat er daarvoor nieuwe banen zullen verschijnen.
Het zal van essentieel belang zijn voor bedrijven, beleidsmakers, toezichthouders en de samenleving om bedachtzaam en verantwoordelijk door deze veranderingen te navigeren. Om zo de voordelen van AI te maximaliseren en tegelijkertijd de potentiële nadelen te minimaliseren.
Eén ding is behoorlijk duidelijk: deze gevolgen zullen zich binnenkort al voordoen! Dus de tijd die onze instellingen beschikbaar hebben om hiervoor plannen te maken is steeds korter voordat ze zullen moeten reageren.
Nu we een compleet door AI versterkte toekomst betreden, zal het omarmen van verandering en voortdurend leren van cruciaal belang zijn om de voordelen van de met AI doordrenkte werkplek te maximaliseren. Om zo deze uitdagingen tot een minimum te beperken.
Door veel nieuwsgierigheid, leer- en aanpassingsvermogen te cultiveren, kunnen mensen alle voordelen van de AI collega’s maximaliseren en de uitdagingen van de met AI doordrenkte werkplek minimaliseren.