Gadgets Smartphones

De verschillen tussen de nieuwe iPhone 16 modellen

De verschillen tussen de nieuwe iPhone 16 modellen

De uiterst glimmende nieuwe iPhone 16 serie van Apple is gearriveerd en, verrassing verrassing, het zijn de beste, meest magische iPhones tot nu toe! Dat is althans wat Apple er zelf van zegt.

Met allerlei nieuwe functies (waaronder nieuwe hardware wijzigingen) om in te duiken, ben je daardoor misschien inderdaad geneigd om direct naar de Apple online store te rennen of flink online te browsen om de pre-order gegevens te bekijken.

Maar wacht! Welk iPhone 16 model moet je kopen? Is het basis iPhone 16 of iPhone 16 Plus model genoeg? Of moet je jezelf echt verwennen en je jouzelf op de iPhone 16 Pro of Pro Max trakteren?

We behandelen hieronder de belangrijkste informatie om tot een goede keus te komen.

De prijs

Zoals verwacht hebben de iPhone 16 Pro modellen een premium prijskaartje. Hoewel de Pro modellen geavanceerdere functies bieden (lees meer hierover hieronder), biedt de standaard iPhone 16 meer dan genoeg waar voor het geld voor degenen die niet alle toeters en bellen nodig hebben.

Het ontwerp en beeldscherm

Op het eerste gezicht delen de iPhone 16 en 16 Pro modellen een vergelijkbare ontwerptaal, maar er zijn enkele opvallende verschillen.

De iPhone 16 en 16 Plus zijn respectievelijk in de 6,1 inch en 6,7 inch formaten verkrijgbaar, met OLED schermen voorzien van een ‘Dynamic Island’. Ze zijn in vijf kleuren beschikbaar: zwart, wit, roze, blauwgroen en ultramarijn.

De Pro modellen gaan echter nog een stapje verder. De iPhone 16 Pro heeft een 6,3 inch scherm, terwijl de Pro Max een enorm 6,9 inch scherm heeft. Dit is de grootste ooit op een iPhone. Beide Pro modellen zijn van Super Retina XDR-schermen voorzien met ProMotion technologie, met verversing snelheden tot 120 Hz voor nog vloeiender scrollen en weergave van bewegende beelden.

De Pro modellen zijn van duurzaam titanium gemaakt en zijn in zwart, natuurlijk, wit en woestijn titanium verkrijgbaar. De standaardmodellen houden zich daarentegen nog steeds vast aan de beproefde aluminium met glasconstructie.

De camera

De camerasystemen zijn waar de Pro modellen echt uitblinken, maar dat wil echt niet zeggen dat de iPhone 16 en 16 Plus slecht op dit gebied zijn.

Een opvallende functie van alle iPhone 16 modellen is de nieuwe Camera Control knop, die verandert hoe je met de camera van de iPhone kunt communiceren. Het is een veelzijdige, multifunctionele bediening die de foto- en videografie ervaring via een tactiele schakelaar verbetert. Het doet dit door een zeer nauwkeurige krachtsensor en een capacitieve sensor te combineren, iets wat verschillende interacties mogelijk maakt.

Hiermee kun je met eenvoudige klikken snel de camera app starten, foto’s maken en video-opnamen starten. Het ondersteunt daarnaast aanraakgebaren, zodat je snel instellingen zoals zoom, belichting of scherptediepte kunt aanpassen door enkel je vinger over deze knop zelf te schuiven.

Deze intuïtieve bedieningsmethode zou het gemakkelijker dan ooit moeten maken om de perfecte foto te maken zonder met bedieningselementen op het scherm te rommelen.

Wat de camera’s zelf betreft, beschikken de iPhone 16 en 16 Plus over een dual-camerasysteem met een 48MP hoofdsensor en een 12MP ultragroothoeklens. De hoofdcamera biedt nu een 2x optische zoom, waardoor gebruikers effectief twee brandpuntsafstanden in één hebben, wat meer flexibiliteit biedt in het proces.

De Pro modellen tillen iPhone fotografie echter naar hogere hoogten, want zowel de 16 Pro als de Pro Max beschikken over een triple camerasysteem. Er is een 48MP hoofdcamera met een snellere quad-pixel sensor, die in verschillende lichtomstandigheden verbluffende details belooft vast te leggen.

Als aanvulling hierop is er ook een nieuwe 48MP ultragroothoekcamera, die mogelijk met nog meer helderheid uitgestrekte landschappen en groepsfoto’s biedt. De Pro modellen beschikken bovendien over een 5x telelens, waarmee je veel dichter bij onderwerpen kunt komen zonder dat dit ten koste gaat van de beeldkwaliteit.

Op het gebied van video zijn er enkele behoorlijk grote verschillen. De Pro modellen kunnen om te beginnen 4K120 fps video’s in Dolby Vision opnemen, wat een primeur voor smartphones is. Ze bieden ook geavanceerde functies zoals een ProRAW fotografie voor een maximale flexibiliteit bij het bewerken, en ProRes video-opnamen voor beelden van bioscoopkwaliteit.

De functies, specificaties en batterijduur

Je vindt onder de motorkap van beide iPhone 16 series Apple’s absurd krachtige nieuwe A18 processor serie. De standaard iPhone 16 en 16 Plus zijn voorzien van de A18 chip, die indrukwekkende prestatieverbeteringen biedt ten opzichte van zijn voorganger.

Apple beweert hierover dat de CPU prestaties tot 30% sneller zijn en de GPU prestaties tot 40% sneller dan de A16 Bionic, die op zichzelf ook niet slecht was.

De Pro modellen zijn echter met de krachtigere A18 Pro chip uitgerust, die op het moment van schrijven de krachtigste smartphone processor is die er is. Je hoeft geen specfanaat te zijn om de enorme kracht die je hier wordt geboden te waarderen, maar of het de moeite waard is om er extra voor te betalen, is helemaal aan jou.

De batterijduur is ook aangenaam verbeterd in beide reeksen. Apple claimt een ‘grote boost in batterijduur’ voor de standaard iPhone 16 modellen. De Pro modellen, met name de iPhone 16 Pro Max, zouden zelfs ‘de beste batterijduur ooit op de iPhone’ aanbieden, hoewel er (nog) geen specifieke cijfers worden verstrekt.

Qua opslag bieden de standaard iPhone 16 modellen opties tot 512 GB, terwijl de Pro modellen tot een enorme 1 TB gaan, wat vooral aan gebruikers tegemoetkomt met meer veeleisende opslag behoeften.

De verschillen tussen de verschillende iPhone 16 modellen conclusie

Zowel de iPhone 16 als de iPhone 16 Pro varianten bieden aanzienlijke upgrades ten opzichte van de iPhone 15 voorgangers. De standaard iPhone 16 en 16 Plus smartphones bieden een uitstekende balans tussen functies en waarde, en bieden veel van de belangrijkste mogelijkheden voor een toegankelijkere prijs. Ze zijn ideaal voor gebruikers die een krachtige, capabele smartphone willen zonder hun bank of crypto rekening leeg te plunderen.

De iPhone 16 Pro en Pro Max blijven echter de grenzen verleggen van wat in een smartphone mogelijk is. Met hun geavanceerdere camerasystemen, ProMotion schermen en de krachtige A18 Pro chip zijn ze vooral gericht op power users, fotografie liefhebbers en professionals die het absolute beste eisen.

Uiteindelijk komt de keuze tussen de iPhone 16 en iPhone 16 Pro neer op je eigen specifieke behoeften en budget. Beide kunnen uitzonderlijke ervaringen bieden, maar de Pro modellen lijken hun hogere prijskaartjes met extra premium functies en mogelijkheden zeker te rechtvaardigen.

Bron