Gadgets Smartphones

Apple Intelligence komt eraan voor je iPhone

Apple Intelligence komt eraan voor je iPhone

Kunstmatige intelligentie (AI) komt binnenkort naar je iPhone en volgens Apple zal dit de manier waarop je je apparaat gebruikt flink veranderen. De AI-tools van de iPhone maker, die onder de merknaam ‘Apple Intelligence’ worden gelanceerd, omvatten een turbo versie van haar spraakassistent Siri. Die wordt door een partnerschap met ChatGPT eigenaar OpenAI ondersteund.

Apple is niet de eerste smartphone maker die AI lanceert. Deze technologie is al langer op smartphones beschikbaar, waaronder de nieuwste Pixel van Google en de Galaxy reeks van Samsung.

Toch leiden de enorme hoeveelheden gegevens die AI nodig heeft tot zorgen over de privacy van deze gegevens. Apple heeft haar reputatie immers op privacy gebouwd.

Wat is Apple Intelligence en wanneer is het beschikbaar?

Apple Intelligence is de verzamelnaam voor de AI-mogelijkheden van de iPhone maker, waaronder een ChatGPT-4o integratie, die via de iOS 18 software-upgrade wordt geleverd.

De eerste versie van iOS 18 zal samen met Apple’s iPhone 16 modellen in september debuteren. De AI-functies komen echter later, in de iOS 18.1 update die in oktober wordt verwacht.

De eerste iOS 18.1 Apple Intelligence functies die in de bètaversie beschikbaar zijn, zijn onder meer nieuwe schrijftools, voorgestelde antwoorden in de Berichten app, e-mail samenvatting en de transcriptie van telefoongesprekken.

Andere functies die later dit jaar of begin 2025 verschijnen, zijn Image Playground – de mogelijkheid om je eigen geanimeerde afbeeldingen binnen apps te maken – en aangepaste emoji, genaamd Genmoji.

Tegelijkertijd omvat het de langverwachte AI-verbeteringen van Apple’s chatbot Siri, een ChatGPT integratie, een rijker taalbegrip en een diepere integratie met individuele apps. Siri kan dan ook je agenda, foto’s en berichten bekijken om beter op teksten te reageren.

Apple Intelligence wordt wereldwijd uitgerold, maar de functies zullen in de EU (en China), vanwege zorgen over de regelgeving ervan, een aanzienlijke vertraging oplopen.

AI vereist krachtige hardware, dus de functies zijn dus niet compatibel met oudere apparaten. Volgens Apple heb je de iPhone 15 of later nodig, of een Apple apparaat met een M1 of M2 chip om toegang tot het volledige assortiment AI-tools te krijgen.

Hoe verandert Apple Intelligence het gebruik van mijn iPhone?

De functies worden langzaam uitgerold, dus de directe verandering zal niet drastisch zijn. Zodra je de Apple Intelligence hebt ingeschakeld, zul je echter wel merken dat jouw interacties persoonlijker worden en de taken sneller verlopen.

Je kunt bijvoorbeeld de samenvatting tools gebruiken om onderweg e-mails te schrijven en je krijgt daarnaast voor het eerst de mogelijkheid om telefoongesprekken op te nemen en te transcriberen. Dit gebeurd uiteraard met toestemming van de andere beller.

Net als ChatGPT zal Apple’s intelligente assistent de mogelijkheid ontwikkelen om contextuele antwoorden te geven, d.w.z. om de thread van een eerder Siri gesprek te onthouden. Wat betreft privacy, zal een nieuwe visuele indicator rond het Siri pictogram je laten weten wanneer het meeluistert.

Het is desondanks de moeite waard om op te merken dat Apple’s AI, net als elke nieuwe technologie, een beetje kan haperen bij de lancering . AI-modellen hebben immers gegevens nodig om te werken, en hoewel de technologie beter wordt, geeft zelfs Apple’s CEO Tim Cook toe dat hij er niet 100% zeker van is dat Apple Intelligence niet zal ‘hallucineren’.

Dus tenzij je een volledig vertrouwen in de nauwkeurigheid van chatbots hebt, kunt je maar beter zelf uiterst belangrijke gegevens bevestigen.

Hoe verschilt ChatGPT op mijn iPhone van het gebruik van de ChatGTP app?

Apple gebruikt ChatGPT als een back-up en om functies aan te sturen die het zelf niet kan beheren. Je stelt de vraag aan Siri, maar als de chatbot van Apple geen complexere verzoeken kan beantwoorden, dan geeft het dit stokje aan ChatGPT door.

Hetzelfde geldt voor het opstellen van teksten en het maken van afbeeldingen. Hoewel Apple Intelligence deze mogelijkheden aanbiedt, kan ChatGPT de brieven schrijven en afbeeldingen maken waar Apple misschien nog niet zo goed in is.

Het belangrijkste verschil tussen de app en ChatGPT op je iPhone zit in de manier waarop je gegevens worden verwerkt. Wanneer je ChatGPT rechtstreeks gebruikt, gaan je vragen ook rechtstreeks naar de servers van OpenAI. Er is in dit geval geen tussenpersoon.

Wanneer je de ChatGPT integratie van Siri gebruikt, dan fungeert Apple gelukkig wel als een op ‘privacy gericht tussenpersoon’. Dus als Siri je verzoek niet rechtstreeks op je apparaat kan afhandelen, dan stuurt het in een gecodeerde en geanonimiseerde vorm wat gegevens naar de servers van Apple.

Alleen als zowel je apparaat als de servers van Apple het verzoek niet kunnen vervullen, neemt Siri contact met ChatGPT op. Je gegevens krijgen op deze wijze met Siri een extra laag privacybescherming. Iets wat je niet krijgt als je ChatGPT rechtstreeks gebruikt.

Worden mijn gesprekken ergens gevolgd of opgeslagen, en zo ja, door wie?

Apple zegt dat er een privacybescherming is ingebouwd voor alle gebruikers die ChatGPT openen. Het grootste deel van de verwerking vindt echter plaats op je iPhone, dus gegevens verlaten deze gadget nooit.

Jouw IP-adres is bovendien verborgen en OpenAI slaat geen verzoeken op. In bredere zin gaan alle Apple Intelligence verzoeken die vanaf jouw apparaat moeten worden verwerkt naar de eigen privé cloud van het bedrijf, Private Cloud Compute. Die beweert al je gegevens tegen externe bronnen te beschermen.

Apple zegt dat het zeer transparant zal zijn over wanneer het jouw gegevens gebruikt. Het zal ook een gedetailleerd rapport over jouw apparaat verstrekken, het Apple Intelligence Report, waarin wordt weergegeven hoe elk van je Siri-verzoeken is verwerkt. Zo kun je zelf zien welke gegevens zijn gebruikt en waar deze naartoe zijn gegaan.

Ik weet niet zeker of ik deze Apple Intelligence wel wil. Kan ik me hiervoor afmelden?

Ja, je moet Apple Intelligence apart in Instellingen inschakelen. Dus of jij je nu over je gegevensprivacy zorgen maakt of sceptisch bent over de nauwkeurigheid of bruikbaarheid van deze Apple Intelligence functies, je bent niet verplicht ze te gebruiken!

Bron