Tech Hardware Laptop

Hoe de beste laptop voor een student te kiezen

Hoe de beste laptop voor een student te kiezen

Als je gaat studeren, dan heb je zeker een laptop nodig die je schoolwerk aankan. Afhankelijk van je opleiding kan de beste laptop voor studenten een eenvoudige Chromebook zijn, een ultradraagbare Windows laptop of MacBook, of een krachtig mobiel werkstation.

Je wilt bij voorkeur een draagbaar, goed gebouwd apparaat met voldoende batterijduur om de dag door te komen. Omdat je veel op deze laptop wilt werken, moet je ook op zoek gaan naar een apparaat met functies die aan een goede gebruikerservaring bijdragen. Zoals een scherp en helder scherm, een comfortabel toetsenbord en een responsief touchpad.

Het is bovendien belangrijk om met de poort selectie rekening te houden als je meerdere randapparatuur of externe beeldschermen gebruikt. Natuurlijk is de prijs ook een belangrijke factor voor sommige studenten.

Waar te beginnen bij het kiezen van een laptop voor een student

Ben je op zoek naar een laptop voor je studie, maar weet je niet echt waar je precies moet beginnen? Maak je geen zorgen, je bent niet de eerste die overweldigd wordt door alle verschillende soorten en soms onzinnige computerjargon.

Het goede nieuws is dat je, afhankelijk van waarvoor je naar school gaat, je keuzes kunt beperken en dat we jou hier wat handige suggesties doen. Ofwel, dit zijn de belangrijkste dingen om te overwegen als je graag een eersteklas laptop wilt aanschaffen die is uitgerust om de komende vier jaar (en langer) mee door te komen.

Kies in dit geval voor een laptop met een uiterst krachtige GPU en hoge resolutie beeldscherm als studie bestaat uit: grafisch ontwerpen, fotobewerking, illustreren, videobewerking, 3D tekenen

Of kies voor een laptop met een krachtige processor als je het volgende gaat studeren: programmeren, wetenschappen, game design, research / data en analyses. Of als je veel moet multitasken met productiviteitsapps en al het andere studiewerk.

Hoeveel voor een laptop voor een student uitgeven

Zodra je de primaire taken hebt bepaald die jij met jouw nieuwe laptop gaat uitvoeren, moet je bedenken wat je hiervoor wilt uitgeven. Meer aan een computer uitgeven betekent doorgaans dat je toegang krijgt tot hardware van een hoger niveau, meer geheugen, snellere verwerkingssnelheden en betere displays.

Dit is wat voor soort laptop je waarschijnlijk krijgt op basis van de prijs:

500 euro of minder. Budget computers en Chromebooks met een beperkte opslag en bescheiden hardware.

500 tot 1.000 euro. Dit is de zogenaamde ‘sweet spot’ waar je een aantal behoorlijk solide machines in de uitverkoop kunt vinden en een aantal respectabele apparaten met een breed scala aan hardware.

1.000 tot 1.500 euro. Dit is de middenlaag, waar de meeste nieuwe laptops te vinden zijn. De machines in deze laag zijn evenwichtig genoeg voor de meeste gebruikers en met hardware uitgerust die een aantal stappen boven de basislijn ligt.

1.500 tot 2.000 euro. Dit zijn mid-plus laptops met verbeterde componenten vergeleken met die in de middelste laag. Ze beschikken veelal over betere displays, meer opslaggeheugen en snellere processors.

2.000 en hoger. Deze categorie omvat high-end machines met ultramoderne processors, GPU’s en dure OLED schermen.

Denk als student aan je voorkeuren bij een laptop

Afgezien van de hardware zijn je persoonlijke voorkeuren in wat je graag in een laptop wilt zien ook van top belang. Als het gaat om de fysieke vormfactor van je ideale laptop, hecht je dan boven alles waarde aan draagbaarheid, of heb je geen last van een zwaardere laptop als dat een prominenter en beter scherm betekent?

Zou je je laptop graag in een tablet kunnen transformeren? Als dat zo is, dan wil je zeker naar een 2-in-1 convertible laptop op zoek gaan. De gemiddelde student besteedt ongeveer 75% van zijn of haar tijd aan technologie. Het is daarom belangrijk dat je je prettig voelt als je op je laptop werkt.

Enkele andere factoren bij het kiezen van een laptop voor een student

Dit zijn nog enkele extra factoren die je misschien wilt overwegen bij het online shoppen voor een laptop voor je studie:

  • Studenten geven doorgaans prioriteit aan de draagbaarheid van laptops. Of ze nu kiezen voor kleinere of grotere apparaten, houd rekening met de afweging tussen grootte, vermogen en prestaties.
  • Alle studenten moeten rekening houden met de batterijduur bij het selecteren van hun laptop. Studenten die hun computers voornamelijk gebruiken om te surfen op het internet en tekstverwerking, hebben waarschijnlijk geen groot scherm nodig.
  • De meeste laptops en tablets beginnen bij 4 GB RAM werkgeheugen, wat voldoende is voor het surfen op het internet en tekstverwerking. Met 8 GB en hoger kun je comfortabel meerdere programma’s tegelijk draaien.
  • Over het algemeen kunnen de meeste gebruikers toe met een Intel Core i3 of i5 (of vergelijkbaar) instap- of middenklasse processor. Studenten die echter veeleisende applicaties gebruiken, zoals grafische of videobewerking, kunnen beter voor een Intel Core i7 of i9 gaan).
  • Een solid state drive (SSD) bevat geen bewegende onderdelen en computers met SSD’s werken 3 tot 4 keer sneller en zijn ook stabieler dan computers met standaard harde schijven.
  • De meeste laptops draaien op Windows of Mac OS, die beide compatibiliteit en volledige functionaliteit bieden. Over het algemeen kosten Windows pc’s minder en bieden ze meer aanpassingsmogelijkheden, terwijl de Macs duurder zijn en propriëtaire software bevatten.

Afsluitend valt er te melden dat voordat je begint met het zoeken naar de beste laptop voor een student, je de belangrijkste functies moet identificeren die je hierin zoekt. Verdiep je vervolgens in de marktprijzen en eventueel de wederverkoopwaarde van bepaalde modellen. Koop ten slotte enkel bij gerenommeerde online bedrijven die een veilige service met een prettige garantie bieden.

Bron1 & bron2