Trending Nieuws LinkedIn

10 interpersoonlijke vaardigheden om op je LinkedIn cv te zetten

10 interpersoonlijke vaardigheden om op je LinkedIn cv te zetten

Als het gaat om het bepalen wat je wel en niet op je LinkedIn cv zet, zijn interpersoonlijke vaardigheden niet onderhandelbaar. Zeker als je naar een promotie solliciteert, een carrièreswitch maakt of naar een andere sector overstapt, zijn vaardigheden wat je cv belangrijk maakt en gewicht geeft in de ogen van werkgevers. De waarde hiervan is soms zelfs meer dan enkel je opleiding en ervaring te vermelden.

Als je weet dat meer dan tweevijfde van de bedrijven op LinkedIn wereldwijd expliciet op vaardigheden vertrouwt om sollicitanten op LinkedIn te zoeken en te identificeren. Dan kan het tonen van je vaardigheden je een flinke voorsprong in je zoektocht naar een baan geven. Dit geldt zelfs voor als je voor het eerst op de arbeidsmarkt komt, of na een lange werkpauze weer terugkeert.

Je kunt immers alle ervaring van de wereld hebben en toch waardevolle carrièrekansen mislopen, simpelweg omdat je de vaardigheden die je door al die ervaringen hebt opgedaan als vanzelfsprekend beschouwt. Je vergeet ze dus te noemen en niemand weet zo ook dat je ze bezit!

Welke interpersoonlijke vaardigheden moet je op je cv zetten?

Dus welke interpersoonlijke vaardigheden moet je precies op je LinkedIn cv en profiel zetten?

Laten we daarvoor eerst de volgende belangrijke vraag beantwoorden: wat zijn de verschillende soorten vaardigheden die je op je LinkedIn cv moet zetten?

Vaardigheden kunnen grofweg in twee kerncategorieën onderverdeeld worden: soft skills, ook wel bekend als power skills; en de hard skills, ook wel bekend als technische vaardigheden.

We kunnen deze twee groepen verder scheiden door deze vaardigheden volgens groepen te classificeren. Zoals baanspecifieke vaardigheden en competenties, interpersoonlijke vaardigheden, vaardigheden voor een hoog inkomen en overdraagbare vaardigheden. (Let op: sommige van deze entiteiten overlappen elkaar.)

We kijken in dit blogartikel echter enkel naar de interpersoonlijke vaardigheden en waarom ze op je LinkedIn cv nodig zijn.

Waarom interpersoonlijke vaardigheden op je LinkedIn cv moeten staan

Interpersoonlijke vaardigheden, een subset van soft skills, is een set van sterke punten die essentieel zijn als je goed met mensen wilt werken en samenwerken. Het ding met interpersoonlijke vaardigheden is dat, ongeacht welke baan je zoekt, hoe technisch ook, ze er altijd toe doen!

Dit komt doordat er een 99% kans is dat je op een bepaald moment in je baan met mensen in contact komt, zelfs als het een autonome backoffice-rol is.

Of je nu met je collega’s omgaat, partnerschappen opbouwt, een verkoop sluit, je suggesties uitspreekt tijdens een vergadering of contact onderhoudt met een belanghebbende via e-mail, interpersoonlijke vaardigheden vormen het skelet van authentieke, vertrouwende en duurzame werkrelaties.

Ze zorgen ervoor dat alle communicatiemiddelen op het werk soepel verlopen, waardoor vertragingen en misverstanden worden verminderd of vermeden.

Slimme hiring managers weten dat het beoordelen van iemands interpersoonlijke vaardigheden door het analyseren van het cv van een kandidaat, LinkedIn profiel, interview antwoorden en algehele aanwezigheid en betrokkenheid tijdens het gehele wervingsproces, solide indicaties kan geven of dat het een fijne kandidaat voor hun bedrijfscultuur zou zijn.

Dit geldt des te meer bij het solliciteren naar een baan op afstand, omdat je dan gedwongen wordt om je interpersoonlijke vaardigheden (online) nog meer te gebruiken. Als je die nog niet hebt ontwikkeld, dan zal dat zeker blijken.

10 interpersoonlijke vaardigheden om op je LinkedIn cv te zetten conclusie

Hieronder vind je als laatste een aantal van de essentieelste interpersoonlijke vaardigheden die je absoluut in je LinkedIn cv plus profiel en sollicitatiebrief met voorbeelden wilt opnemen.

Deze gegevens zijn uit verschillende bronnen samengesteld, waaronder recente rapporten, enquêtes en gegevens van het onderzoeksteam van LinkedIn, het World Economic Forum en Coursera.

Vergeet natuurlijk niet om deze interpersoonlijke vaardigheden enkel in je LinkedIn cv op te nemen als je vindt dat ze echt ook bij je passen en relevant zijn (wat in de meeste gevallen het wel geval is):

  • Communicatievaardigheden
  • Empathie
  • Emotionele intelligentie
  • Leiderschapsvaardigheden
  • Conflictbeheersing
  • Probleemoplossing
  • Actief luisteren
  • Onderhandelen
  • Netwerkvaardigheden
  • Teamwork

Vergeet niet dat je, wanneer je deze interpersoonlijke vaardigheden in je cv opneemt of wanneer je een op cultuur gerichte interview vraag beantwoordt, wat context moet geven om te laten zien hoe je ze in eerdere functies hebt toegepast. Deze ervaring in de echte wereld die deze vaardigheden als je sterke punten laat zien, is een van je grootste troeven wanneer je solliciteert naar een functie, en met name op LinkedIn.

Bron