Gadgets Gaming

Nintendo veranderde in 1989 voorgoed de manier waarop we gamen

Nintendo veranderde in 1989 voorgoed de manier waarop we gamen

De bestverkochte (portable) gaming console die momenteel in de winkelrekken ligt, is de Nintendo Switch, die op het moment van schrijven bijna 130 miljoen keer is verkocht. Hoewel de overvloed aan iconische games van Nintendo een reden is om dit gamesysteem aan te schaffen, is het hybride ontwerp het voornaamste verkoopargument.

De Nintendo Switch kan immers op een tv of in je handen worden gespeeld en markeert zo ook de combinatie van Nintendo’s lange geschiedenis van thuis en handheld gaming consoles. Deze Switch zou echter niet bestaan ​​zonder de industrie veranderende release van de allereerste handheld console van het bedrijf in 1989: de Nintendo Game Boy.

De eerste handheld gaming gadget

Hoewel het technisch gezien niet de eerste handheld gaming gadget is, was het gamen on the go vóór de Game Boy een flauwe imitatie van de thuis consoles. Vóór 1989 had Nintendo immers al zijn tenen in de handheld markt in het water gedompeld met de Game & Watch serie handhelds.

Hoewel je games op dit systeem kon spelen, werd elke Game & Watch handheld slechts met één game erop geleverd. Als je het comfort van je huis verliet en graag wilde gamen, moest je ofwel alle verschillende systemen meenemen of beslissen welke game je op dat moment wilde spelen. Ondertussen lieten de thuis consoles het jou toe om eenvoudig (wanneer je maar wilt) de game cartridges te verwisselen, om zo elk gewenst spel te spelen.

Het cartridgesysteem van de Nintendo Game Boy

De Nintendo Game Boy veranderde dat met haar cartridgesysteem dat de ervaring van thuis consoles in je hand nabootste. Het inmiddels iconische ontwerp van de originele Game Boy was functioneel en stijlvol, terwijl het toch ongelooflijk draagbaar was. Maar een goed ontworpen handheld zorgde slechts voor de helft voor de bijzonder succesvolle reis voor deze unieke console.

Nintendo’s achterliggende gedachte voor de Game Boy was dat elke console – handheld of anderszins – slechts zo goed is als de games die je hierop kunt spelen. Dus toen het erop aankwam om games te maken die er voor de nieuwe handheld aangeleverd konden worden, wilde Nintendo alleen het beste.

Net als de NES zou de Game Boy dus ook met een game met Nintendo’s iconische loodgieter in de hoofdrol worden gelanceerd.

Nintendo Super Mario Land voor de Game Boy

De introductie van Super Mario Land werd een lancering titel die compleet aan Mario’s platform avonturen op thuis consoles voldeed (het introduceerde bovendien Princess Daisy).

Voor de lancering van de handheld in Noord-Amerika bracht Nintendo ook Tetris naar het systeem, een game als één van (zo niet de beste) puzzel games ooit gemaakt de geschiedenis in zou gaan. Het Game Boy systeem werd zo al snel een platform voor geweldige Nintendo games, dus niet alleen een flauwe imitatie van de populaire home gaming consoles van het bedrijf.

De Game Boy (en Game Boy Color) zou, met een gecombineerde verkoop van 118 miljoen exemplaren, zelfs uiteindelijk de derde best verkochte Nintendo console ooit worden. Dat laat alleen de DS en Switch voor.

Hoewel het innovatieve handheld ontwerp hier gedeeltelijk verantwoordelijk voor was, is Nintendo’s geloof dat de games het systeem maakten een even impactvol onderdeel van het succes van de Game Boy.

Nintendo’s innovatieve en creatieve game ontwerpen

Tot op de dag van vandaag bestaat de perceptie van Nintendo handhelds als een bastion voor innovatief en creatief spelontwerp. Of het nu de hardware beperkingen waren, de nieuwigheid van handheld systemen, of beide, de Game Boy en zijn opvolgers slaagden erin perfect in om de pure vreugde vast te leggen die videogames bieden.

Er is hiervoor geen beter voorbeeld hiervan dan de Pokémon serie, die haar leven in 1996 op de Game Boy begon. Deze game serie werd al snel één van Nintendo’s populairste franchises, die zelfs nu nog steeds één van de grootste namen in videogames is. Voor een lange tijd was het zelfs exclusief voor de Nintendo handhelds.

De Nintendo Switch als waardige opvolger van de Game Boy.

De Nintendo Switch is nu Nintendo’s laatste product met als doel het originele Game Boy gevoel te creëren. Het combineert een thuis console met de draagbaarheid van de Game Boy, terwijl het zonder twijfel geweldige game ervaringen blijft aanleveren die innovatief aanvoelen.

Je kunt, dankzij Nintendo Switch Online, op deze gaming console zelfs een aantal klassieke Game Boy games spelen. Dus de volgende keer dat je tijdens je on the go trip Hyrule Warriors verkent, bedenk dan dat het allemaal met de bescheiden Nintendo Game Boy begon!

Bron