Tech Hardware Nieuws

Repareren of vervangen? Hoe je de beste deals op witgoed krijgt

Repareren of vervangen? Hoe je de beste deals op witgoed krijgt

Laten we dit artikel beginnen met de melding: repareer indien mogelijk. Als je naar een vervangend witgoed apparaat op zoek bent, dan kan het repareren van het huidige apparaat beter zijn voor jouw portemonnee en het milieu. Het is echter wel belangrijk om deze kosten af te wegen.

Het laten repareren door de oorspronkelijke fabrikant of een erkende monteur is vaak het beste om te doen, maar kan tijd kosten. De gemiddelde reparatiekosten voor witgoed apparaten in Nederland liggen daarnaast waarschijnlijk tussen de 50 en 100 euro per uur.

Dit suggereert dat de gemiddelde rekening voor het repareren van een vaatwasser, koelkast of wasmachine respectievelijk 225, 175 en 150 euro is. Of dit geld goed besteed is, hangt af van de leeftijd van het apparaat en het defect.

De meeste koelvriescombinaties hebben standaard een garantie van één of twee jaar. Een wasmachine garantie is meestal voor twee jaar, maar sommige hebben een verlengde garantie, waarbij sommigen zelfs tot 10 jaar dekking op de motor bieden. Gedurende deze tijd zou de fabrikant jouw machine dus gratis moeten vervangen of repareren.

Tweedehands kopen

Een tweedehands apparaat kopen houdt de kosten laag en is dankzij de populariteit van marktplaatsen zoals marktplaats.nl en Facebook een stuk eenvoudiger geworden. ‘Gebruikt’ betekent uiteraard gebruikt, dus deze optie is niet zonder risico.

Bij het kopen van tweedehands witgoed krijg je zeker niet dezelfde bescherming als bij nieuwe producten van een vertrouwde winkelier of fabrikant, en er is ook beperkte regelgeving om jou te beschermen.

Oudere producten kunnen versleten onderdelen hebben, essentiële moderne veiligheidsfuncties missen of aan terugroepacties onderhevig zijn, waardoor de veiligheid makkelijk in gevaar kan komen.

Kies in plaats van een aankoop bij individuele particuliere verkopers het liefst voor gevestigde en gerenommeerde zakelijke verkopers. Sommige specialisten verkopen gereviseerde toestellen naast nieuwe en hebben deze witgoedapparaten gecontroleerd en gerepareerd voordat ze in de verkoop gaan.

Sommige witgoedverkopers adverteren bijvoorbeeld met besparingen tot ‘60%’ op gereviseerde modellen. Een andere optie is ‘ex-display’, wat betekent dat het artikel mogelijk niet meer in de originele verpakking zit of op de winkelvloer heeft gestaan.

Een andere mogelijkheid is, als het om kleinere keukenapparatuur gaat, om via Grover te huren. Lees hier meer over deze unieke service.

Stel een budget vast

De opmars van nieuwe technologie, van ‘slimme’ displays tot 15-minuten wasprogramma’s, betekent dat het vaststellen van een budget een goed startpunt is, anders kan de keuze overweldigend zijn. Koel-vriescombinaties kunnen bijvoorbeeld variëren van een budgetvriendelijke 220 euro tot meer dan 2500 euro!

Als je niet in één keer kunt betalen, dan bieden veel (online) winkels fijne financieringsopties om de kosten over maanden of jaren te spreiden. Een andere optie is nu kopen, later betalen, waarbij er (veelal) geen rente in rekening wordt gebracht, mits je binnen de periode van jouw kredietplan betaalt.

Denk op de lange termijn

De meeste mensen letten zeer goed op het prijskaartje, maar het is net zo belangrijk om het energielabel te controleren.

Je kunt jezelf bijvoorbeeld 100 euro besparen door een budget witgoed apparaat aan te schaffen, maar je kunt daarna met een forse elektriciteitsrekening opgescheept worden omdat sommige apparaten vijf keer zoveel kunnen kosten om te gebruiken als hun energiezuinigere alternatieven.

De energiebeoordelingen lopen van A tot G, waarbij A het meest efficiënt is. Hoe snel een efficiënter apparaat zichzelf terugbetaalt, hangt af van het product. Soms kunnen apparaten met een laag energieverbruik dan net zo veel kosten als apparaten die drie keer zoveel energiekosten hebben.

Even de tijd nemen om hiervoor een eenvoudige berekening te maken, kan je op de lange termijn absoluut veel geld besparen. Of voorkomen dat je teveel uitgeeft aan een witgoed apparaat dat zichzelf nooit meer terugbetaalt.

Doneer, verkoop of recycle

Als jouw oude witgoed apparaat nog goed werkt, overweeg dan om het aan een goed doel te geven. Veel bieden daarvoor gratis ophaalservices aan. Probeer hiervoor de kringloopwinkel of onderzoek lokale liefdadigheidsinstellingen.

Het verkopen op sites zoals eBay en marktplaats.nl is een andere optie. Tweedehands wasmachines en koel-vriescombinaties leveren gemiddeld 125 euro op marktplaats.nl op. Grotere koel-vriescombinaties gaan vaak voor 250 euro van de hand. Maak de aanbieding enkel voor ophalen.

Als het witgoed apparaat echt compleet defect is, controleer dan online waar het gerecycled kan worden.

Bron