Gadgets Nieuws Smartwatches

Van slimme ringen tot fitnesstrackers – Een nieuw tijdperk van gezondheidstech

Van slimme ringen tot fitnesstrackers – Een nieuw tijdperk van gezondheidstech

Er zullen onder jullie lezers ongetwijfeld veel personen zijn die een liefhebber van fitness- of gezondheidstech zijn. Van alle fitnesstrackers zal men zich waarschijnlijk al vlot tot de Oura Ring aangetrokken voelen, dankzij de efficiëntie en vormfactor en omdat een ring vooral voor de dames een favoriete accessoire is.

De met sensors geladen titanium Oura Ring, uitgevonden in Finland, heeft zowel vanwege haar formaat, uiterlijk en gebruiksgemak als vanwege haar bio-tracking-mogelijkheden snel een cultstatus verworven.

Het heeft zelfs de techgiganten als Apple, Samsung en Xiaomi geïnspireerd om hun eigen versies te gaan maken.

In ons kikkerlandje, waar veel smartwatches verkocht worden, is het volgen van iemands vitale functies via een slimme ring ongetwijfeld een idee dat duidelijk tot de verbeelding van het volk spreekt.

Continue monitorende glucose meters

Een groot aantal nieuwe start-ups, waaronder Ambrosia en Ultrahuman, zijn voor de dag gekomen om aan de vraag van betaalbare slimme ringen en continue monitorende glucosemeters te voldoen.

De continuïteit van het verzamelen van gezondheidsgegevens is dan ook de sleutel tot deze nieuwe generatie van draagbare gezondheidstech apparaten. De sensoren die er verborgen zijn in het titanium van deze slimme ringen monitoren de hartslag, de zuurstofstroom en het slaappatroon van je lichaam. Ze geven al deze gegevens vervolgens door naar de bijbehorende app in de smartphone.

De continu werkende glucosemeters (zoals Ultrahuman, amiciCare, Contour Plus, en vele andere) volgen de bloedsuikerspiegel van de drager gedurende lange perioden. Dit gebeurt via een kleine sensor die onder de huid wordt ingebracht. Dit is vooral handig voor de individuen met type 1 en type 2 diabetes, een ziekte die nu steeds vaker voorkomt onder jonge volwassenen wereldwijd.

Op deze wijze monitoren zal in deze 21e eeuw continu aan populariteit zal blijven winnen op het gebied van persoonlijke gezondheidstech. Dit geldt vooral voor de groep mensen die veel belang hechten aan een kwantitatieve benadering om jezelf en je lichaam te leren kennen.

We leven in een zelf tracking cultuur

Naarmate veel personen zich steeds bewuster worden van hun welzijn, zoeken ze immers ook vanzelfsprekend naar hulpmiddelen zoals gezondheidstech om hun gezondheidsgegevens zo goed mogelijk bij te houden.

Welke vorm deze nieuwe soorten fitnesstrackers ook aan zullen nemen, we zitten met z’n allen duidelijk diep in een zelf tracking cultuur.

Veel mensen gebruiken nu immers al een Apple Watch, Samsung Galaxy Watch of soortgelijke smartwatch als de Huawei Watch Fit 3 om voornamelijk alle dagelijkse stappen, de prestaties van hun lichaam tijdens het sporten en de slaap te tracken.

Dit helpt perfect om je rusthartslag in de gaten te houden en een mogelijk herstel te monitoren na (zware) fitness inspanningen. De meeste apps van deze gezondheidstech geeft ook aan wat je beter kunt doen, zoals op tijd slapen. Vooral als je aan cardio doet of jezelf tijdens het sporten tot het uiterste drijft, kan dit bijzonder nuttig zijn.

Kun je op de gegevens van gezondheidstech vertrouwen?

Maar hoe navigeer je door al deze hoeveelheid gegevens en hoe weet je dat je hierop kunt vertrouwen? Draagbare gezondheidstech is een tweesnijdend zwaard. Hoewel deze gezondheidstech zonder twijfel data en inzichten over onze gezondheid kunnen verschaffen, moeten we niet overweldigd worden door een vloed aan informatie. Dit geldt vooral voor degenen die moeite hebben om al deze informatie te beheren.

Deze overvloed aan gegevens kan mensen immers angst en zorgen bezorgen, waardoor onze verbinding met de natuurlijke intelligentie, intuïtie en biofeedback van ons eigen lichaam verstoord wordt.

Het allerbelangrijkste wat je moet onthouden is dat je op de juiste manier actie moet ondernemen. Bij het gebruik van een continue glucosemonitor zullen de diabetes patiënten bijvoorbeeld via de CGM gegevens van de app profiteren om hun gepersonaliseerde voedings- en levensstijl plannen te verfijnen.

Dit is iets wat tot geweldige resultaten leidt. Het simpelweg dragen van een CGM monitor is niet voldoende, anders zou de diabetes situatie in veel landen inmiddels wel enorm verbeterd zijn.

Van slimme ringen tot fitnesstrackers – Een nieuw tijdperk van gezondheidstech conclusie

Concluderend valt er te melden dat je in alle gevallen altijd voorzichtig en correct met draagbare gezondheidstech om moet gaan, want de meeste gegevens en gadgets zijn niet 100 procent accuraat. Veel wearables zijn ook niet (compleet) gecertificeerd, iets dat een uitdaging van een snel evoluerend tech ecosysteem is.

Dit is waar je eigen instincten, het leven in evenwicht met de natuur en in harmonie met je eigen lichaam een ​​rol gaan spelen. Draagbare gezondheidstech is absoluut de toekomst, zolang deze maar met oprechte bedoelingen wordt aangeschaft en niet alleen maar omdat het er zo cool uitziet!

Bron