We leven in een wereld waarin verbonden blijven net zo noodzakelijk is geworden als eten en drinken. Velen moeten om deze reden hun smartphone altijd bij zich hebben en deze elke 5 minuten even controleren op Facebook of e-mail updates. De eerste vraag die veelal gesteld wordt bij het betreden van een etablissement is: “Is hier ook WiFi aanwezig?”
Volgens een recent onderzoek van Wikia, geciteerd op HuffingtonPost.com, is ongeveer de helft van de jongeren of generatie Y-ers minstens tien uur per dag actief verbonden (met e-mails checken, sms’en, surfen op het internet). Eén op de vier is zelfs binnen 5 minuten na het ontwaken al actief verbonden!
Hoewel dit niveau van connectiviteit ervoor zorgt dat communicatie en up-to-date blijven slechts een touchscreen verwijderd is, vermindert het dan ook echt de stress in jouw leven?
Het antwoord is nee, want het afhankelijk zijn van je mobiele telefoon draagt hoogstwaarschijnlijk bij aan meer nerveuze gevoelens, zwakke zenuwen en een mogelijke smartphone verslaving.
Uit een onderzoek uit 2011 van cbc.ca bleek dat meer dan de helft van hun student-vrijwilligers het niet 24 uur volhield zonder hun smartphones, computers en mp3-spelers. Veel van deze vrijwilligers rapporteerden bovendien mentale en fysieke symptomen van angst toen hen werd gevraagd een hele dag de stekker uit het stopcontact te trekken!
Hoewel veel jongeren grapjes over hun ‘smartphone verslaving’ maken, toont dit oude onderzoek aan dat deze smartphone verslaving aanzienlijk aan je stressniveau kan bijdragen. Een verslaving die meer dan 10 jaar later zeker nog duidelijker voorkomt.
Hier zijn 5 tekenen van smartphone verslaving waar je misschien op moet letten:
01. Je moet altijd direct op sms berichten of e-mails reageren.
Als je hart elke seconde sneller klopt als je even geen sms’jes of e-mails beantwoordt die op je wachten, dan is de kans erg groot dat je aan een smartphone verslaving lijdt. Als je daarnaast voortdurend onderbreekt waar je mee bezig bent (of het nu gaat om het schrijven van een rapport of dineren) alleen maar om op dit soort berichten te reageren, dan kan het zelfs dwangmatig gedrag zijn geworden.
Om deze gewoonte te doorbreken, moet jij jezelf eraan herinneren dat je misschien nog wel even kan wachten met reageren. Haal in dit geval gewoon even diep adem en maak eerst af waar je mee bezig bent. Probeer bovendien te slapen met je mobieltje uit de buurt van jouw bed en bewaar je smartphone liever in jouw tas in plaats van in je broekzak.
02. Het fantoom mobiele telefoon syndroom achtervolgt je
Heb je ooit jouw mobiele telefoon voelen trillen of hoor je dat deze een bericht ontvangt om vervolgens te bij het checken ervan te constateren dat er geen bericht is ontvangen? Het fantoom vibratie syndroom van mobieltjes is een teken van een smartphone verslaving en dit type verslaving verspreidt zich snel!
03. FOMO houdt je in haar grip
Heb je de neiging om obsessief door je feeds te scrollen om te zien welke coole dingen je vrienden doen en baal je ervan als je iets mist? FOMO of de ‘angst om iets te missen’ is een soort kastijding die veel techverslaafden zichzelf onbewust (of vrijwillig) laten ondergaan.
Mensen met FOMO denken vaak dat ze, door online te blijven en de updates van hun vrienden te zien, op de een of andere manier in deze ervaring kunnen delen. Een andere vorm van FOMO is de noodzaak om elk moment online te zijn om commentaar te geven op spannende discussies en gesprekken in hun feed.
De beste manier om aan de steeds heftiger wordende greep van FOMO te ontsnappen, is door een stapje terug te doen en gewoon nee te zeggen. Gebruik je tijd liever offline om de dingen te doen die je echt wilt doen en niet wat jouw feed zegt dat je moet doen.
04. Je bent altijd maar half aanwezig bij de mensen van wie je houdt
Niet reageren op een vraag van je fysieke metgezel omdat je het te druk hebt met alles op jouw gadget, is een belangrijk teken van een tech of smartphone verslaving. Als jij jouw ontbijt besteedt aan het beantwoorden van sms berichten terwijl jouw dierbaren een gesprek met je proberen te voeren, dan is dit een teken dat de je gadgets op een bepaald niveau jouw relaties overnemen.
Om dit te voorkomen, kun je jouw smartphone maar beter uit de buurt van de eettafel houden. Wanneer je face-to-face met iemand praat, concentreer je dan op deze persoon en het gesprek. Luister in dit geval echt naar jouw partner en doe je best om betekenisvolle antwoorden te geven.
05. Je voelt je rusteloos als je niet achter je mobieltje zit
Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat er veel mensen zijn die als ze hun smartphone uitzetten of ervan uit de buurt blijven, lichamelijke en geestelijke ontwenningsverschijnselen ervaren die vergelijkbaar zijn met die van drugsverslaafden en kettingrokers!
Veel individuen hadden dan last van afkickverschijnselen, net zoals harddrugsverslaafden die ervaren. Dit terwijl anderen zeiden dat het voelde alsof ze op dieet gingen. Deze laatste smartphone verslaving heet nu ‘Information Deprivation Disorder’.
5 tekenen van een heuse smartphone verslaving conclusie
Als jij je af en toe ook nerveus en rusteloos voelt wanneer je (even) geen toegang tot je smartphone hebt, ga dan bewust met deze gevoelens om en zoek een manier om met deze ontwenningsverschijnselen om te gaan.
Maak een wandeling in een park, ga schilderen of schrijf een verhaal, doe ademhalingsoefeningen of geniet van een andere offline activiteit die je aangenaam ontspant.
Het trainen van je lichaam en geest om (van tijd tot tijd) de stekker uit het stopcontact te halen, om zo een smartphone verslaving te voorkomen, begint nu direct!