Fotografie is voor velen één van de beste manieren om kunst vast te leggen. Met de snelle toegang tot high-end camera smartphones en digitale camera’s is het maken van foto’s nog nooit zo eenvoudig geweest. De vraag is echter: hoe maak je een goede foto?
Deze fotografie gids zal als een mini handleiding dienen voor het verbeteren van je fotografie vaardigheden. Of je daarbij nu je dagelijkse leven vastlegt, herinneringen met vrienden documenteert of aan je Instagram of Facebook feed werkt, deze acht tips helpen je zeker bij het maken van de perfecte foto.
Dus pak je camera of mobiele telefoon in jouw hand en maak je klaar om perfect te fotograferen!
01. Begrijp de compositie
We kennen allemaal wel de uitdrukking ‘een foto zegt meer dan duizend woorden’, maar wat kunnen we doen zodat iemand dat ook over jouw foto zegt?
Je moet hiervoor beginnen met de compositie, waarbij je de objecten op een foto dusdanig rangschikt dat het prettig is om naar binnen het kader te kijken. Identificeer allereerst jouw focuspunt, het deel van de opname waar jij je onmiddellijk toe aangetrokken voelt.
Je kunt vervolgens ‘de regel van derden’ gebruiken om jouw brandpunt in het linker of rechter derde deel van de compositie te plaatsen, terwijl je de andere tweederde open laat.
Je kunt in de camera-instellingen van jouw camera smartphone of digitale camera het raster inschakelen om jou te helpen bij het toepassen van deze handige fotografie technieken.
02. Speel met de belichting (fotografie)
Belichting is de hoeveelheid licht die de beeldsensor van jouw camera bereikt. In wezen bepaalt het hoe licht of donker jouw foto zal zijn.
Adobe zegt hierover: “Als je een foto maakt, dan druk je op de ontspanknop om het diafragma van een camera te openen, waarna er licht naar binnen stroomt. Iets wat een reactie op de beeldsensor teweegbrengt. Belichting is de hoeveelheid licht die de sensor van je camera bereikt, waardoor er gedurende een bepaalde periode visuele gegevens ontstaan.”
Het beheersen van de belichting speelt een grote rol bij het verbeteren van jouw fotografie vaardigheden, omdat dit zowel de sfeer als de helderheid van al jouw foto’s kan beïnvloeden.
03. Gebruik leidende lijnen
Het integreren van de compositorische techniek van leidende lijnen is één van de favoriete fotografie hulpmiddelen. Deze lijnen, die zowel natuurlijk als door de mens gemaakt kunnen zijn, zijn bedoeld om het oog van de kijker direct naar het brandpunt van de foto te leiden.
Leidende lijnen zijn ook een geweldige manier om meer diepte aan jouw opnames toe te voegen en zijn onder meer te vinden op een kronkelend pad, een rij van straatlantaarns, de skyline van een stad, enzovoort.
04. Ontdek verschillende beeldhoeken / perspectieven
Fotografie draait grotendeels om perspectief! Het experimenteren met verschillende perspectieven zal ongetwijfeld wat meer creativiteit aan al jouw foto’s toevoegen. Beeldhoeken in de fotografie kunnen een foto maken of breken, omdat ze alledaagse scènes in prachtige kunstwerken kunnen transformeren.
Hoge en lage beeldhoeken of brede perspectieven zijn slechts enkele mogelijkheden om uit te proberen. Als jij je bijvoorbeeld met straatfotografie bezighoudt, probeer je camera dan eens zo dicht mogelijk bij de grond te houden om zo naar boven te fotograferen.
Voor andere beeldhoeken is het gebruik van een statief een goede manier om bijzondere foto’s vast te leggen. Vooral als je anders moeite met het vastleggen van deze composities hebt.
05. Zorg voor een goede verlichting
Je hebt ongetwijfeld voldoende licht nodig om je brandpunt zichtbaar te maken. Als het te donker is, dan heeft jouw camera problemen met het vastleggen van deze scène. Vooral natuurlijk licht is ideaal voor hoge kwaliteit opnamen.
Fotografeer daarnaast het liefst in de ochtend en bij bewolkt weer. Of tijdens het gouden uur, wat het laatste uur voor zonsondergang en het eerste uur na zonsopgang is. Dit vanwege de zachtere kleuren die de camera dan oppikt.
Als je binnenshuis of in het donker moet fotograferen, dan is LED verlichtingsapparatuur een perfecte oplossing voor deze situaties. Het is bovendien belangrijk om te weten dat als er te veel licht in je foto’s zit, je mogelijk ook ongewenste schaduwen in jouw opnamen ziet.
06. Hoe meer opnamen, hoe beter
Het kan niet genoeg benadrukt worden: maak altijd meer dan één foto! Zelfs als je denkt dat je de perfecte foto hebt gemaakt, kun je er voor de zekerheid toch nog een paar extra maken.
Probeer daarbij verschillende beeldhoeken en poses en/of verander je camera-instellingen, zodat je een verscheidenheid aan foto’s krijgt. Het is altijd beter om uit twintig foto’s te kunnen kiezen dan één, omdat je dan de kans krijgt om echt de perfecte foto te selecteren. Spontane momenten komen bovendien authentieker over dan geposeerde foto’s!
07. Ken je camera-instellingen
Als je met een DSLR of spiegelloze camera fotografeert, neem dan de tijd om de ISO, sluitertijd en het diafragma te begrijpen, evenals de verschillende opnamemodi.
Als je je fotografie kunsten naar een hoger niveau wilt tillen, dan zul je uiteindelijk de overstap moeten maken van automatisch fotograferen naar handmatig instellen. Je hebt zo immers veel meer creatieve vrijheid!
08. De juiste nabewerking kan het verschil maken
De kracht van nabewerking met apps zoals Luminar Neo, Photoshop of ON1 Photo Raw is bijzonder groot. Met dit nabewerken kun je jouw foto’s op de best mogelijke manier verfijnen en verbeteren. Er zijn hiervoor natuurlijk ook allerlei mobiele apps beschikbaar.
Door je optimaal foto’s te bewerken, kunt je met het bijsnijden van de compositie spelen, kleurcorrectie en gradaties toepassen, en nog veel meer! Overdrijf het echter niet met het veranderen van het uiterlijk van je foto. Laat je foto zelf het meeste hiervan bepalen en probeer in plaats daarvan eerst de helderheid en het contrast aan te passen. Iets wat ook wel kleurcorrectie wordt genoemd.
Als je al deze tips goed in gedachten houdt, dan zul je zeker geweldige foto’s maken. Onthoud: oefenen is de sleutel voor de beste fotografie kunst!