Iedereen van een bepaalde leeftijd zal zich absoluut de Nokia dumbphones herinneren. Op zijn hoogtepunt in 2007 had het bedrijf Nokia maar liefst 51% van het wereldwijde marktaandeel in mobiele telefoons in handen. Om dat in context te plaatsen: Apple heeft nu ongeveer 25% van het wereldwijde marktaandeel.
Nokia concentreerde zich toen vooral op het maken van geweldige hardware, maar op de software ervan was geen grote focus. Wat erna volgde is inmiddels geschiedenis: de eerste Apple iPhone werd in 2007 geïntroduceerd en Google kwam in 2008 met het Android besturingssysteem op de markt.
Nokia kon alles daarna niet meer bijbenen, verkocht uiteindelijk zijn mobiele telefoon activiteiten aan Microsoft in 2014 en verdween uiteindelijk zelfs tijdelijk van het mobiele toneel. De kwaliteit van de Nokia telefoons had daar niets mee te maken.
De Nokia wederopstanding
In mei 2016 kondigde Microsoft Mobile echter de verkoop van zijn telefoon divisie aan het Finse bedrijf HMD Global en FIH Mobile. HMD tekende daarnaast een licentieovereenkomst met de Nokia Corporation. Het resultaat: op 1 december 2016 toonde de website van Nokia weer voor het eerst sinds 2014 nieuwe mobieltjes.
Nokia kondigde vervolgens in 2017 de herlancering aan van de iconische Nokia 3310, tezamen met twee nieuwe Android apparaten genaamd de Nokia 3 en Nokia 5. Dus geen Nokia smartphones met Symbian software…
De revival van de Nokia 3310 werd in 2017 geprezen als een uiterst slimme marketingstrategie die ongetwijfeld de belangstelling voor het merk Nokia weer nieuw leven inblies. Sommigen noemden het zelfs een PR-stunt!
Maar als je ons artikel ‘Dumbphones versus smartphones: wat is het verschil?’ leest, dan weet je ook waarom sommige gebruikers ook in 2024 in bepaalde scenario’s liever een dumbphone als deze nieuwe Nokia 3310 versie gebruiken. Ze doen dit onder meer om zo de afleiding van een smartphone weg te nemen en beter gefocust te blijven.
Nokia smartphones in 2024
Nokia kondigde eerder dit jaar een aanzienlijke investering van € 360 miljoen in Duitsland aan, gericht op geavanceerde micro-elektronica en communicatietechnologieën. Het gaat hier met name om 5G Advanced en 6G. Dit met als doel de concurrentiepositie van Europa in de ICT-sector te vergroten.
Eind vorig jaar kondigde HMD Global al aan dat het 5G Nokia smartphones in Hongarije gaat bouwen. Het beweert daarmee dat het het eerste techbedrijf is dat smartphones in Europa bouwt.
Het doet dit volgens het bedrijf voornamelijk met als doel om de gadgets veiliger en duurzamer te maken. Om daarmee te beginnen kondigde het bedrijf de productie aan van de robuuste stof- en waterbestendige Nokia XR21.
HMD had eerder onder de naam Nokia in Aziatische regio’s jarenlang smartphones gebouwd, waaronder in China en India. Het deed dit met behulp van de Taiwanese productiepartner Foxconn. Je weet wel, hetzelfde bedrijf dat ook Apple iPhones in elkaar zet…
Het bedrijf sloeg al zijn data overigens al in de Europese Unie op. Waarbij de consumenten- en bedrijfsgegevens van al zijn Nokia smartphones sinds 2019 op servers in Finland worden bewaard en verwerkt.
Wat zijn de laatste plannen van HMD Global voor Nokia smartphones?
Nog eerder in 2023 veranderde Nokia na bijna 60 jaar zijn bekende logo. Dit als onderdeel van een re-branding activiteit. Als je bovendien weet dat HMD de Nokia licentie blijkbaar nog tot 2026 in handen heeft, dan kun je er zeker van zijn dat je nog een aantal fijne nieuwe Nokia smartphones te zien zult krijgen! Op de HMD website is echter gelijk te zien welke Nokia smartphones en andere modellen er nu direct te krijgen zijn.
Maar let op! Hetzelfde HMD Global heeft ook de plannen onthuld om zijn eigen merk smartphones te lanceren, waarbij duurzaamheid en repareerbaarheid centraal staan. Maar dat is een nieuw verhaal voor een ander artikel…