Onze geliefde smartphones zijn niet meer weg te denken uit het moderne leven en veranderen daarnaast ook de manier waarop we de wereld zien en aan anderen laten zien. Bijna 90% van de moderne bevolking bezit er wel eentje, en besteden er elke dag weer gemiddeld bijna 6 uur aan.
Al deze smartphones zijn bovendien verantwoordelijk voor ruim 90% van alle foto’s die er dit jaar gemaakt worden. Smartphone fotografie is dus een hot-item.
Hoe de verschillende generaties smartphone fotografie gebruiken
Maar als je de digitale camerarol van een 60-jarige met die van een 13-jarige vergelijkt, dan zul je een aantal verrassende verschillen ontdekken. In een recent onderzoek, dat in het Journal of Visual Literacy werd gepubliceerd, werd er niet alleen gekeken naar hoe de verschillende generaties smartphone fotografie gebruiken. Maar ook naar bredere trends die laten zien hoe deze gadgets de manier veranderen waarop we de wereld zien.
Hier zijn vijf patronen die er bij smartphone fotografie waargenomen kunnen worden.
01. We maken onze foto’s nonchalanter en met een breder onderwerp
Voordat de eerste smartphonecamera in 2007 op de markt kwam, werden de (digitale) camera’s veel selectiever en voor een kleiner aantal doeleinden gebruikt. Je zag ze wellicht enkel op evenementen zoals bruiloften en diploma-uitreikingen, of op toeristische hotspots tijdens vakanties.
Ze zijn nu echter alomtegenwoordig in ons dagelijks leven. We gebruiken smartphone fotografie zowel om onze maaltijden, onze dagelijkse voortgang in de sportschool en ons schoolwerk, als de meer ‘speciale’ momenten in ons leven te documenteren.
02. We zijn niet (meer) zo geobsedeerd door selfies als sommigen zouden denken
De deelnemers van het bovengenoemde onderzoek gebruikten de ‘selfie’ camera aan de voorkant van hun telefoon slechts 14% van de tijd. Ze erkenden daarmee het stigma rond selfies en wilden niet als narcistisch gezien worden.
03. We gebruiken nu meer verticale composities
In de afgelopen jaren, of je nu een grote DSLR-camera had of een lichtgewicht wegwerpcamera, was de standaard greep om de camera horizontaal met twee handen vast te houden. Dit leidt tot ‘landscape’ foto’s.
Maar het verticale ontwerp van smartphones en de bijbehorende apps, zoals Instagram en Snapchat, resulteren nu in meer foto’s in de portretstand. De deelnemers aan het onderzoek zeiden daarover dat het op deze manier dan handiger en sneller is om de camera’s van hun smartphone vast te houden.
Het verticale ontwerp van smartphones en bijbehorende populaire social media apps, zoals Snapchat, Instagram en X, beïnvloedt dus ook zeker hoe mensen hun smartphone fotografie toepassen.
04. We houden graag wat meer afstand
De deelnemers van het onderzoek maakten meer foto’s van mensen van verder weg dan van dichtbij. De intieme ‘hoofd en gezicht’ kaders waren slechts in minder dan 10% van de foto’s aanwezig.
05. We raken geïnspireerd door wat we online zien
Vooral tieners noemden de social media platforms, en dan vooral Instagram, als inspiratiebron. Dit omdat ze hun visuele gevoeligheden beïnvloeden. Oudere volwassenen schreven hun gevoel voor esthetiek echter eerder aan fysieke media toe, zoals fotografie boeken, tijdschriften en posters.
Deze esthetische inspiratie heeft niet alleen veel invloed op waar we foto’s van maken, maar ook op hoe we dat doen. De jongere generatie noemde bijvoorbeeld het vaakst een gecentreerde compositorische benadering. Dit terwijl de oudere generaties zich vaker op de ‘regel van derden’ benadering beroepen.
Waarom de manier waarop we smartphone fotografie toepassen ertoe doet
Hoewel technologie de manier verandert waarop mensen de wereld zien en hun foto’s maken, is het belangrijk om na te denken over waarom we doen wat we doen, en met welke effecten.
De camerahoek die we gebruiken kan bijvoorbeeld een symbolische kracht aan het onderwerp geven of wegnemen. Want als je een atleet of politicus van onderaf fotografeert, dan zien die er sterker en heldhaftiger uit, terwijl het fotograferen van een vluchteling van bovenaf ze minder krachtig kan laten lijken.
De camerahoeken die we gebruiken zijn soms onschuldig of praktisch van aard. Denk maar aan het fotograferen van een bonnetje om het later vergoed te krijgen. Maar op andere momenten zijn de camerahoeken die we gebruiken juist van groot belang en kunnen ze bestaande ongelijkheden enorm versterken.
5 manieren waarop smartphone fotografie onze wereldvisie verandert conclusie
Naarmate het aantal foto’s dat elk jaar wordt gemaakt toeneemt en er nieuwe manieren ontstaan om smartphone fotografie toe te passen. Wordt het ook steeds belangrijker om goed na te denken over de manier waarop we onze camera’s of andere beeldtechnologie gebruiken.