Gadgets AV Tech

Waarom ook een AV receiver in 2024 kopen

Waarom ook een AV receiver in 2024 kopen

Wil je echt een geweldig cinema geluid? Dan loont het absoluut de moeite om van een soundbar naar een AV receiver met losse speakers over te stappen. Wij van detechtrends.nl vertellen jou hieronder alles wat je er (in eerste instantie) over wilt weten.

Soundbars zijn misschien erg handig, eenvoudig in te stellen en presteren beter dan de ingebouwde luidsprekers van jouw tv. Maar als je een echt fijn thuisbioscoopgeluid in je woonkamer wilt. Dan zal zelfs de beste soundbar het niet redden!

De juiste AV receiver in combinatie met een set van hoogwaardige losse luidsprekers tilt de geluidskwaliteit voor jouw tv-shows en films immers direct naar een veel hoger niveau. En biedt een indrukwekkend, krachtige audio, waardoor ook jouw lievelingsmuziek er geweldig door klinkt.

     

Hoe een correcte beslissing te nemen

Met allerlei gepatenteerde technologieën zoals Dolby Atmos, HDR10 Plus, DTS, 8K, eARC en nog veel meer. Kan het soms overweldigend zijn om een correcte beslissing te nemen over welke AV receiver je moet aanschaffen.

Het is echter aan te raden om je bij het maken van jouw keuze in eerste instantie op de onderstaande aandachtspunten te concentreren. Want die zijn het belangrijkst.

Hoe zit het met de HDMI aansluitingen?

Bijna elk AV apparaat dat tegenwoordig verkocht wordt, maakt gebruik van HDMI. Daardoor wordt het aantal HDMI ingangen dat op een receiver aanwezig is een zeer belangrijke overweging. Als je met name van gamen en streamen houdt, dan heb je er misschien zes of meer nodig. Bij andere toepassingen zijn drie meestal wel voldoende.

We raden je in ieder geval aan om ten minste één HDMI ingang meer aan te schaffen dan je momenteel nodig hebt. Want je weet maar nooit wanneer er een leuk nieuw AV tech product uitkomt! Je kunt in theorie jouw HDMI connectiviteitsopties altijd nog later met een HDMI switcher uitbreiden. Maar dat is een veel minder elegante oplossing.

De correct gekozen AV receiver biedt alle aansluitingen die jij maar nodig hebt.

Moet je voor 4K of 8K kiezen?

Net toen jij dacht dat het prima idee was om een 4K tv te kopen, vonden veel fabrikanten schijnbaar nog vier extra K’s om in hun nieuwe tv’s te stoppen. Sommige nieuwe receivers, zoals de Onkyo hierboven, ondersteunen standaard 8K via HDMI 2.1.

Een interessant onderdeel van dit nieuwe soort receivers is eARC. Dat de mogelijkheid biedt om Dolby Atmos en andere hi-res formaten van een tv aan je thuisbioscoopsysteem door te geven. Als je over een redelijk recente en compatibel tv beschikt, dan hoef jij je dan weinig zorgen meer over het aantal HDMI poorten op je receiver maken. Want je gebruikt de televisie dan gewoon als je HDMI switch!

Waarom HDMI 2.1 belangrijk is

HDMI 2.1 kan vooral voor gamers belangrijk zijn. Want zij willen graag van de nieuwste functies profiteren die er op de Xbox Series X en S plus Sony PS5 beschikbaar zijn. We hebben het hier over 4K op 120Hz en VRR.

Maar zelfs als jouw receiver stiekem geen HDMI 2.1 ingangen heeft. Dan kun jij die gaming consoles nog steeds rechtstreeks op een compatibel tv aansluiten. En vervolgens eARC of een optische verbinding gebruiken om de audio ervan aan de receiver door te geven.

En als je ooit van de ‘4K 120Hz bug’ hebt gehoord. Wat betekende dat deze receivers geen VRR inhoud konden doorgeven. Weet dan dat elke nieuwe receiver die je in 2024 koopt, van dit probleem verlost zou moeten zijn.

Als je om welke reden ook voor een ouder type receiver kiest. Zorg er dan voor dat deze tenminste een 4K compatibiliteit heeft. Om zo met de nieuwste tv’s toch nog het meeste uit 4K streaming en gaming te halen. Dit betekent dat je voor eentje moet gaan, die over ten minste een HDMI 2.0a en HDCP 2.2 certificering beschikt.

Heb je WiFi, AirPlay of Bluetooth nodig?

De AV receivers die standaard al een ingebouwde ondersteuning voor draadloze technologieën zoals multiroom audio, AirPlay, Chromecast en Bluetooth bieden zijn erg handig. Waarom dat het geval is, is vrij simpel.

Want open enkel maar eens een app op je smartphone of tablet, zoals Pandora of Spotify. En je kunt daarna al binnen enkele seconden draadloos muziek naar je AV receiver streamen. Dit biedt een instant genot! Vooral als je anders de gewoonte had om dit enkel op je mobiele apparaat af te spelen.

Hoewel de meeste receivers nu via een WiFi verbinding contact met het internetmaken. Is het zeker de moeite waard om naar een receiver op zoek te gaan die direct met de populaire streamingdiensten compatibel is.

Sommige receivers bieden daarbij hun eigen apps aan, zoals HEOS van Denon en Yamaha’s MusicCast. Maar bijna alle receivers kunnen gelukkig ook een directe verbinding met populaire apps zoals Spotify en Tidal bieden.

De ingebouwde Bluetooth, Chromecast en AirPlay verbindingsmogelijkheden werken vergelijkbaar. Maar kennen ook enkele belangrijke verschillen. Bluetooth werkt bijvoorbeeld met bijna elke smartphone en tablet (waaronder de Apple gadgets). De geluidskwaliteit daarvan is iets minder dan via WiFi en het is ook beperkt tot een bereik van ongeveer 9 meter.

AirPlay is, op enkele uitzonderingen na, speciaal voor Apple apparaten ontworpen. En biedt een lossless cd audiokwaliteit. In tegenstelling tot Bluetooth moet jouw receiver dan wel op jouw thuisnetwerk aangesloten zijn. Dit terwijl de geüpgradede AirPlay 2 ook multiroom mogelijkheden toevoegt.

De ingebouwde Google Chromecast optie kan ook naar meerdere kamers streamen. Is met zowel Android als (steeds meer) iOS apps compatibel. En biedt met 24bit/96kHz bovendien een nog hogere resolutie dan een cd kwaliteit.

Veel moderne ontvangers maken zelfs een spraakbesturing mogelijk. Zo kun je de Google Assistent of Amazon Echo zeer handig om een muzieknummer vragen om deze via de receiver te laten spelen.

     

Hoeveel maakt de geluidskwaliteit uit?

Elk audiomerk prijst zelf zijn superieure geluid aan. Maar het is ons advies om je in eerste instantie niet al te veel zorgen over de geluidskwaliteit te maken bij de aanschaf van een AV receiver.

Dat lijkt misschien een beetje contra-intuïtief voor een apparaat waarvan het hele doel is om HiFi audio mogelijk te maken. Maar in de praktijk is het zo dat de hoorbare verschillen tussen de diverse AV receivers niet zo opvallend als de verschillen tussen de mogelijke luidsprekers is.

Dit mag misschien een onderwerp zijn dat regelmatig door audioliefhebbers besproken wordt. Maar voor veel mensen klinken alle AV receivers onder de normale geluidsomstandigheden hetzelfde.

Dat gezegd hebbende, richten de meeste merken van receivers zich op het leveren van een beter thuisbioscoopgeluid dan muziek. Hoewel er hier ook enkele uitzonderingen tussen zijn. Waaronder de audiosystemen van Denon en Marantz.

De geluidsopstelling van een 7.1 kanaals AV receiver.

Moet je voor een 5.1 een 7.1 configuratie gaan?

Is het de moeite waard om in plaats van een 5.1 een 7.1 configuratie te kopen? En dan vooral voor Atmos? Welnu, 5.1 klinkt aanzienlijk beter dan enkel stereo, maar het verschil tussen 5.1 en 7.1 is lang zo groot niet. Hoewel Dolby Atmos geweldig is, is de meeste audio content nog steeds in stereo of 5.1.

Maar één van de belangrijke voordelen van een 7.1 kanaals AV receiver is, dat de extra twee kanalen vaak gebruikt kunnen worden om een tweede set luidsprekers aan te sturen. De meeste 7.1 AV receivers kunnen zelfs aparte audiobronnen naar verschillende kamers sturen.

Hoe zit het met de hoeveelheid watt?

Het vergelijken van de wattage specificaties op AV receivers zal je waarschijnlijk niet zoveel vertellen. Want deze vermogensclassificaties zijn niet gestandaardiseerd. Dus is er ook geen garantie dat de ontvanger van 100 watt per kanaal van de ene maker luider dan de ontvanger van 50 watt per kanaal van een ander bedrijf zal klinken.

Probeer in het algemeen, als deze beschikbaar is, liever naar een classificatie zoals ‘20Hz-20kHz, <1% THD in stereo’ te zoeken. Houd er daarbij rekening mee dat meer dan 1% vervorming merkbaar is.  En dat je jouw speakers ook niet zo hard wilt aansturen.

Dat gezegd hebbende, bieden de meeste moderne AV receivers voldoende vermogen voor de thuisbioscoop luidsprekers en kamers. Er zijn zelden AV receivers die niet de mogelijkheid hebben om veel meer geluid te produceren dan de gemiddelde persoon zou willen.

De conclusie: focus je op de belangrijkste kenmerken

Als je eenmaal een aantal modellen bij Bcc.nl, Expert.nl of Audioexpert.nl hebt gevonden met het juiste aantal HDMI ingangen en de door gewenste draadloze technologieën. Dan zou je in principe een vrij kort lijstje met modellen moeten hebben om uit te overwegen.

We raden jou dan aan om (online) enkele professionele recensies en gebruikersrecensies te lezen voordat jij jouw definitieve keuze maakt. Maar bovenal is het de moeite waard om goed te onthouden dat AV receivers allemaal behoorlijk op elkaar lijken.

Luidsprekers en koptelefoons kunnen er daarentegen heel anders uitzien en klinken. Maar de AV receivers zien er veelal hetzelfde uit en klinken meestal ook vergelijkbaar. Ze zijn echter nog steeds de beste optie als je een cinema geluid van hoge kwaliteit wilt.