Tech Laptop

7 manieren om je laptop batterij nog lang gezond te houden

7 manieren om je laptop batterij nog lang gezond te houden

De meeste laptops worden tegenwoordig door middel van lithium-ion batterijen van stroom voorzien, die soms ook wel Li-ion batterijen worden genoemd. Hoewel deze laptop batterijen een volledige lading kunnen bevatten als ze compleet nieuw zijn, verliezen ze deze capaciteit geleidelijk aan.

Een goede verzorging ervan is daarom van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat ze zo lang mogelijk hun maximale lading kunnen behouden. Hieronder vind je enkele tips om je daarbij te helpen.

01. Laad je laptop niet ‘s nachts op

Hoewel vaak wordt aangenomen dat het af en toe ‘s nachts opladen van je laptop batterij veilig is, mag je dit alleen doen als je een oplader gebruikt met een automatische uitschakelfunctie. Het stopt dan met opladen zodra de laptop batterij de volledige capaciteit heeft bereikt.

Maar zelfs het regelmatig opladen ‘s nachts met een oplader met een automatische uitschakelfunctie, kan de slijtage van de batterij versnellen. Je kunt er daarom maar beter geen gewoonte van maken. Vergeet ook niet dat een oplader oververhit kan raken en daardoor zelfs in brand kan vliegen!

02. Laad je laptop batterij in een goed geventileerde ruimte op

Het opladen van de laptop batterij genereert warmte. Als dit in een slecht geventileerde, warme omgeving gebeurt, dan kan deze warmte zich ophopen, iets wat tot oververhitting van de batterij kan leiden. Deze oververhitting kan de levensduur van de batterij nadelig beïnvloeden.

Naast het risico op oververhitting tijdens het opladen, kunnen allerhande andere factoren ook aan de oververhitting van de laptop batterij bijdragen en een daaraan verbonden mogelijke schade. Zoals het achterlaten van je laptop in een warme auto, het blootstellen aan direct zonlicht of het uitvoeren van intensieve processen waardoor de laptop door het ernstig opwarmen defect raakt.

Het haastig afkoelen van je laptop batterij kan bovendien de levensduur ervan flink verkorten.

03. Houd de laptop batterijlading tussen 20 en 80 procent

Het is gebruikelijk om je laptop batterij tot haar volledige capaciteit van 100 procent op te laden, zodat deze langer met één keer opladen. meegaat Bovendien blijven veel gebruikers hun laptops gebruiken, zelfs als het oplaadniveau onder de 10 procent daalt of totdat de laptop volledig is uitgeschakeld.

Het opladen van de laptop batterij tot de maximale capaciteit en het gebruik ervan op een uiterst laag laadniveau kan de levensduur ervan echter ernstig verkorten. De meeste fabrikanten adviseren daarom om, voor een optimale batterijstatus, het laadniveau tussen de 20 en 80 procent te houden.

04. Beperk het laadniveau tot 80 procent

Veel moderne laptops zijn al met een slimme oplaadfunctie uitgerust, die (indien geactiveerd) voorkomt dat het oplaadproces wordt voortgezet zodra de batterij het oplaadniveau van 80 procent heeft bereikt. Afhankelijk van de fabrikant wordt deze functie ‘slim opladen’, ‘geoptimaliseerd laden’ of iets dergelijks genoemd. Een Surface laptop gebruikt hiervoor de Surface app, Lenovo heeft de Lenovo Vantage app, Asus laptops de MyAsus app, en op MSI laptops gebruik je de MSI Dragon Center software.

Als jouw laptop geen speciale app heeft, zoals de meeste Dell laptops, dan moet je de mogelijke laaddrempel instellingen rechtstreeks vanuit het BIOS inschakelen.

05. Verminder het laptopgebruik tijdens het opladen

Het gebruik van een laptop terwijl deze is aangesloten, wordt over het algemeen als veilig beschouwd. Dit omdat deze stroom uit de wisselstroomadapter haalt en het overtollige stroom gebruikt om de batterij op te laden.

Veel gebruikers zien echter over het hoofd dat een veelvuldig gebruik van de laptop ertoe kan leiden dat deze oververhit raakt. Deze overmatige hitte kan de levensduur van de laptop batterij beïnvloeden.

06. Verminder het batterijverbruik op je laptop

Elke batterij heeft een beperkt aantal oplaadcycli voordat de prestaties en het vermogen om de lading ervan vast te houden afneemt. Hoe vaker en intensiever je jouw batterijlading gebruikt, hoe eerder je de maximale cyclus drempel bereikt. Optimaliseer in dit geval de instellingen van jouw laptop om een zo minimaal mogelijk batterijvermogen te verbruiken.

Om de levensduur van de batterij te optimaliseren en de duur van één keer opladen te verlengen, houd je niet alleen het helderheidsniveau laag en schakel je achtergrondapps uit. Maar activeer je ook de batterijbesparingsmodus, vermijd je onnodig intensieve programma’s te draaien, bewaar je jouw laptop in een koele omgeving en verhoog je het gebruik van de zogenaamde vliegtuigmodus.

07. Houd je laptop niet continu aan de stroom

Het is vrij gebruikelijk om je laptop aangesloten te houden wanneer deze volledig is opgeladen. Hoewel dat nuttig is, kan het consequent handhaven van de maximale capaciteit van de batterij schadelijk zijn.

De optimale aanpak is om jouw laptop tot het aanbevolen niveau op te laden en deze dan los te koppelen. Gebruik je laptop vervolgens voor je werk en laad deze weer op wanneer het laptop batterijniveau tot 20 procent daalt.

7 manieren om je laptop batterij nog lang gezond te houden conclusie

De bovenstaande 7 tips zijn cruciaal om jouw laptop batterij behoorlijk lang gezond te houden. Het volgen ervan kan zonder twijfel de duurzaamheid ervan verbeteren en een mogelijk voortijdige vervanging voorkomen.

Als laatste is het aan te bevelen om, wanneer je merkt dat de levensduur van de je laptop batterij aanzienlijk afneemt na één keer opladen, wat wijst op capaciteitsverlies, deze onmiddellijk te vervangen.

Bron